Betöltés

Lerántjuk a leplet mindenki kedvenc állampapírjáról!

szerző: Bankmonitor
2017-10-15

A megtakarítások között még mindig az állampapír a nyerő, ugyanakkor a közelmúltban többször láttunk csökkenést a kamatokban. A nagy kedvencnek számító prémium állampapírnál is nagy volt a változás a hosszú évek leforgása alatt, hiszen a kamatfelár 6% közeléből 1,25%-ra ereszkedett le. Ugyan a kétszámjegyű kamatoknak búcsút inthetünk, ennek ellenére továbbra is jó befektetés lehet, ha számolunk a gyorsuló infláció hatásaival is.

A közelmúltban jelentős változások voltak a lakossági állampapíroknál. Amellett, hogy az állampapírok nevei változtak, a bónusz és a prémium állampapírok kamata is módosult. Míg a bónusznál örömre ad okot a kamatfelár 0,25%-os növekedése, addig az új prémium sorozattal már rosszabbul járunk, hiszen 0,5%-kal csökkent a kamatfelár. Ráadásul idén ez már a második olyan új sorozat kibocsátás volt, ahol visszavágták a felárat.

Azért is érdekes a prémium esete, mert ez az állampapír jelenleg a lakosság kedvencei közé tartozik. Ez nem is csoda, hiszen a kamat nagyon vonzó: 3 évre 3,55%-ot, míg 5 évre 3,8%-ot fizet, ami éppen elég ahhoz, hogy valaki a hosszabb lekötések felé pártoljon át.

Ugyanakkor, aki régebben vásárolt ebből az értékpapírból, az emlékezhet még olyan időszakokra is, amikor a prémium állampapír hihetetlen magas, akár 8-10%-os kamatot is fizetett, ráadásul magas felár mellett is. Mi is kíváncsiak voltunk, hogy ez a népszerű állampapír milyen pályát futott be a múltban kamatozás tekintetében, ezért a papír indulásáig visszanéztük a kamatokat. Ehhez az eddig kibocsátott összes 3 éves futamidejű sorozatot figyelembe vettük.

Mielőtt értelmeznénk az ábrát, jó, ha tudjuk, hogy a prémium állampapír a múltbeli inflációt követi le, ez az ún. kamatbázis. Erre jön rá a kamatprémium, vagy kamatfelár, ami egy-egy adott sorozatnál előre rögzített értéket jelent, ami rárakódik a kamatbázisra (aktuálisan a 2021/J sorozatnál 1,25% a kamatprémium, és 2,3% a kamatbázis). Ahogy az infláció változik, természetesen a kamatbázis is mindig módosul, sőt még sok esetben a viszonyítási alap is más lehet (például éves átlagos, vagy júniusi éves infláció). Ennek megfelelően az értékpapír is más kamatot fizet a következő kamatforduló után.

Ennek megfelelően az ábrán a dátumok az új prémium sorozatok kibocsátásához, vagy a kamatbázis módosulásához köthetők. Jól látszik, hogy a 2009-2014-es időszak volt az értékpapír aranykora, hiszen ekkor 4-6%-os kamatprémiumot fizető sorozatok is ki lehetett fogni, a teljes kamat a 10%-ot is meghaladhatta. Egészen 2017 februárjáig nagyon vonzó volt a kamatprémium, de ezzel egyidejűleg a kamatbázis is 0%-os volt a nagyon alacsony inflációnak köszönhetően. Ugyanakkor időben előrehaladva folyamatosan csökkent a kamatbázison felül nyújtott többlet.

A legfrissebb sorozatnál azt látjuk, hogy a 3 éves prémium kamatfelára 1,25%, míg az előző kibocsátásnál még 1,75% volt, a még korábbinál pedig 2,75%. Ebből is következik, hogy egyedül a kamatbázis magasabb értékének köszönhetően tudott maradni az előző sorozattal megegyező kamat. Természetesen az alacsonyabb kamatprémium miatt a jövőben rosszabbul járnak az új sorozatból vásárlók, mint akik régebben szálltak be.

Keress rá a legjobb állampapír kamatokra a következő kalkulátorral!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Praktikus tanácsok az állampapír vásárláshoz

Érdekes, hogy mi volt a múltban, de persze lakossági befektetőként a jövő még fontosabb lehet. Egyrészről arra már nem érdemes számítani, hogy a kamatprémium a múltban látott szintekre emelkedne, a további csökkenés viszont benne lehet a pakliban. Vagyis meg kell békélni azzal, hogy a kamatbázis fölött 1% körüli prémiumot fog fizetni az értékpapír.

Gondoljunk bele, gyakorlatilag egy „kettős kamatrendszer” alakult ki, ahogy ezt az egyik vezető alapkezelő vezérigazgatója közelmúltban megjegyezte. A lakossági állampapíroknál rendkívül vonzó a kamat, míg ha a mindenki által vásárolható államkötvényeket nézzük (vagy akár bankbetéteteket), teljesen mást látunk. Például, míg a 3 éves prémium 3,55%-ot fizet, a 3 éves lejáratú államkötvény csak 0,55%-ot, ráadásul az éven belüli lejáratoknál már negatív a hozam. Nyilván ez a többletkiadás terhet ró az államra, de befektetőként örülünk a lehetőségnek.

Másrészről az látszik, hogy egy olyan időszak jöhet, amikor a kamatok nominális szintje számít leginkább a befektetési döntésnél, nem az hogy az inflációhoz képest mennyi is a prémium. Ez alapján ránézésre jól fog kinézni a 3-4%-os prémium állampapír kamat, de a csökkenő kamatfelár miatt a pénzünk a vásárlóértékét kisebb mértékben őrzi meg. Persze még így is nagyon jó befektetés marad a prémium, de az biztos, hogy amennyiben van parlagon heverő pénzünk, és megfelelő befektetés számunkra az állampapír, megéri minél hamarabb vásárolni.

1 Hozzászólás

 1. nembankár

  Ez “civilnyeleven” :a megtakarítások, jövedelmek elinflálása!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.