Prémium vagy bónusz állampapír: az itt a kérdés

Prémium vagy bónusz állampapír: az itt a kérdés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-17 Frissítve: 2021-08-06
 

A statisztikák alapján a lakossági állampapírok között egyre többet választják a hosszabb lejáratú papírokat. Ugyanakkor sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a prémium vagy a bónusz állampapír mellett érdemes elköteleződni, ha már évekre lemondunk a pénzről. Az elérhető kamat már első ránézésre is eldöntheti a kérdést a prémium javára, ugyanakkor célszerű ennél alaposabban kezelni a választás kérdését és a kilátásokat is megvizsgálni a döntéshez.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz ingyenes szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

Az alacsony betéti kamatok miatt úgy alakult, hogy ma már a lakossági állampapírok között érdemes nézelődni, ha kockázat felvállalása nélkül fektetnél be. Sokan a hosszabb futamidőkkel is megbarátkoztak, hiszen így lényegesen magasabb kamat üti a markukat, mintha a fél-egy éves lejáratokat választanák. Ez már csak azért is üdvözlendő, mert az átlag megtakarító általában rövid lejáratú lekötésekben görgeti a pénzét és ezáltal kamatot veszít a hosszú futamidejű befektetéshez képest.

A hosszú állampapírok között jelenleg a prémium és bónusz állampapírok tűnnek fel, amelyek közös jellemzője a változó kamatozás, ugyanakkor a kamat mértékében és számításában, valamint a választható futamidőkben is eltérnek. A prémium állampapír 3 és 5 éves időtávon érhető el és aktuálisan 3,5% illetve 3,8%-os kamatot ad. A bónusz esetében 4, 6 vagy 10 évre fektethetsz be, cserébe pedig 2,27%, 2,77% illetve 3,02% ütheti a markod.

Érdemes külön hangsúlyozni, hogy a kapott kamat mindkét értékpapírnál két részből, a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. Tudni kell, hogy a kamatbázis értéke, ami időben változhat, egy referenciaérték mozgásához kötődik. A prémium esetében ez az infláció (az aktuális sorozatnál a 2017-es átlagos infláció, vagyis 2,4%), míg a bónusz esetében a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama (aktuálisan 0,02%).

A kamatbázishoz adódik hozzá a kamatprémium, utóbbiról már a vásárláskor tudni lehet, hogy nem változik a lejáratig. A prémiumnál ez rendre 1,1% és 1,4%, míg a bónusznál 2,25%, 2,75%, 3%. Ebből is jól látszik, hogy a kamatbázis miatt tud a prémium befutó lenni a kamatban. Így a bónusznál hiába magas a kamatfelár, az alacsony kamatbázis miatt nem tud akkora kiegészítést adni.

Úgy adódott, hogy a prémium kamatbázisát adó infláció a közelmúltban jelentősen emelkedni tudott, ugyanakkor a rövid hozamok 0% közelébe estek le, ami a bónusz vonzerejét jelentősen lecsökkentette. Nem véletlen, hogy a lakosság is a prémium állampapírt vásárolta leginkább, míg a bónusznál igen alacsony fokú volt az érdeklődés.

Természetesen érdemes a jövőbeli várakozásokra is figyelned, hiszen mindkét állampapír magában hordozza azt a lehetőséget, hogy hasznot húzz a növekvő kamatbázis hatásaiból. Az árak terén továbbra is várhatunk növekedést, a jegybank szerint az év végére 2,5% lehet az infláció, ugyanakkor jövőre 2,9%-ra emelkedhet. Ez a prémium állampapír kamatozásán is meg fog látszódni, vagyis az infláció emelkedésével magasabb kamat is ütheti a markodat (persze azt nem tudjuk, hogy az új kibocsátású papíroknál mi a helyzet, hiszen ott a kamatprémium is változhat).

A bónusz állampapír esetében várhatóan a közeljövő sem hoz kedvező változást, hiszen a rövid állampapír hozamok még a következő időszakban is a mostani 0%-os szint közelében maradhatnak. A jegybank intézkedései ebbe az irányba mutatnak, de nagyon sok függ a nemzetközi helyzet alakulásától is.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Hirdetés
Hirdetés