Betöltés

Listáztuk a legtöbb pénzt mozgósító lakástakarékokat!

szerző: Bankmonitor
2018-01-30

A lakástakarék a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően kiemelkedő lehetőséget nyújt, hogy a lakáscéljaidra takarékoskodj. Ugyanakkor a megtakarítási láb mellett a mai ingatlanárak miatt könnyen elképzelhető, hogy a lakástakarék hitelére is szükséged lesz. Korántsem mindegy azonban, hogy a lakástakarékok az induláskor mekkora ingatlanra fordítható összeget helyeznek kilátásba, így megnéztük melyik konstrukció lesz a nyertes a szerződéses összeg tekintetében.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarékokat több jellemzőjük mentén is össze lehet hasonlítani, legutóbbi körképünkben ezt az EBKM, vagyis a megtakarítással elérhető hozam alapján tettük meg. Ugyanakkor a mai lakáspiaci helyzet közepette, az is nagyon fontos szempont, hogy a lakástakarék lejáratakor mekkora összeg válik felhasználhatóvá a lakáscélodra.

A lakástakarék ugyan alapvetően a megtakarítási céljaidat szolgálja, de az állami támogatással növelt befizetéseket igényed szerint hitellel is kiegészíti a lakástakarékpénztár. Érdemes tudnod, hogy a lakástakarék működési logikája alapján 4-10 évig fizeted a megtakarítást, ugyanakkor ezután a lakáscélod alapján veheted igénybe a hitelt is.

Már a lakástakarék megkötésekor ismert a szerződéses összeg, ami pontosan azt mutatja meg számodra, hogy a megtakarítás (befizetés + betéti kamatok + állami támogatás) és a lakáskölcsön részből összesen mennyi pénzt fordíthatsz az ingatlanra. Márpedig ennek mértéke konstrukciónként eltér, így nem árt a körültekintés, hiszen például egy lakásvásárlás során minden forint sokat jelenthet.

A lakástakarék kalkulátorunk alapján össze is szedtük, hogy 20 ezer forintos befizetés mellett az egyes módozatok mellett mekkora szerződéses összegre számíthatsz. Már csak azért is érdekes ez a kérdés, mert az EBKM alapú összehasonlításhoz képest majdnem, hogy megfordul a lista!

Általánosságban elmondható, hogy a futamidőtől függően 1,12 – 3,13 millió forint megtakarításra, valamint ezen felül 1,4 – 4,36 millió forint lakáskölcsönre számíthatsz. Ugyanakkor a táblázatból jól látszik, hogy az egyes termékek között lényegi eltérés lehet.

A Fundamenta szinte minden futamidő esetében kiemelkedik a felhasználható megtakarítás és lakáskölcsön tekintetében a versenytársak közül (a 10 éves termékeknél a megtakarításban elhanyagolható a különbség). Persze fontos kiemelni, hogy már csak azért is eltérő a szerződéses összeg, mert a lakástakarékok különböző futamidőket határoznak meg, ami pár hónapos eltérést jelent a termékek között.

A Fundamentánál jellemzően a leghosszabb megtakarítási időkkel dolgozik, így részben ebből fakad, hogy nála az elérhető megtakarítás a legmagasabb tud lenni. Emellett a lakáskölcsön elérhető összege is több százezer forinttal magasabb lehet, és külön előny, hogy a hitelkamatok is kedvezőbbnek bizonyulnak a többi lakástakarékpénztárhoz képest.

Számolj utána a következő kalkulátorral, hogy mennyi pénzt fordíthatsz a lakáscélodra!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Automatikusan jár a lakástakarék hitele?

A lakástakarék kölcsöne kapcsán rögtön meg kell jegyezni, hogy az csak egy lehetőséget jelent, amit csak akkor szükséges igénybe venned, ha azt külön jelzed a lakástakarékpénztár felé. Természetesen akárcsak egy banki hitelnél, itt is meg kell felelni a hitelképességi feltételeknek, így a jövedelmi hátteredet és a fedezetet ugyanúgy megvizsgálhatják (adott esetben a fedezet bevonásától alacsony kölcsönösszegnél eltekinthet a lakástakarékpénztár).

Amennyiben úgy véled, hogy a kölcsönre is szükség lehet, mindenképp érdemes jól megfontolni a választást. Ez esetben külön előny az is, hogy a hitelkamat előre ismert, ráadásul végig fix, így emelkedő kamatkörnyezet mellett is be tudod magad biztosítani. Természetesen azt figyelembe kell venni, hogy ezek a kölcsönök a futamidő szempontjából kevésbé rugalmasak, mint a normál banki hitelek.

Ha már a lakástakarék megkötésekor ismert a felhasználási cél, akár egy áthidaló kölcsön igénybevételét is érdemes lehet megfontolni, hiszen ekkor már a kezdetben a teljes szerződéses összeg elkölthetővé válik.

 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.