Betöltés

Magasabb hozam üti a markod, ha erre figyelsz a befektetésnél!

szerző: Bankmonitor
2017-12-05

Néhány éve, amikor a kockázatvállalás nélkül elérhető hozam is 10%-os volt, még kevesen helyeztek nagy hangsúlyt a befektetéseik költségeire. Ugyanakkor aktuálisan a legjobb egyéves kockázatmentes befektetés révén is csak 2% üti a markod, így érdemes nagyon körültekintőnek lenned a befektetési kondíciókra. Ma már fél százalék költség is fájdalmas tud lenni, hiszen ez mind a hozamodat csökkenti. Márpedig megéri minden olyan lehetőséget kihasználni, amivel spórolni tudsz a befektetéseiden!

Ma már szinte természetesnek vesszük, hogy a bankbetét kamata 0%-on van, és hogy máshol kell nézelődni, ha kockázatmentesen fektetnénk be. Ahova legelőször irányítanak, az nagy valószínűséggel a lakossági állampapír, hiszen itt még a pénzed kockáztatása nélkül kaphatsz 1,5-3,8%-os kamatot a választott futamidőtől függően. Ezt az ajánlatot is nagyon meg kell jelenleg becsülni, mert ettől magasabb hozamot már csak jelentősebb kockázatvállalással lehet elérni.

Ugyanakkor már csak ahhoz, hogy egy egyszerű lakossági állampapírt is vásárolhass, egy értékpapírszámlát szükséges nyitnod egy általad választott szolgáltatónál. Mondani sem kell, hogy ennek költségei lesznek, ami magába foglalja a fix összegű számlavezetési díjat, illetve még a számlán tartott vagyon nagyságától függő állományi díjat.

Az értékpapírszámla fenntartása (számlavezetési + állományi díj) éves szinten akár 0,5-1%-ot is elvihet a hozamodból, ami 1 millió forint esetén a 3 általunk vizsgált szolgáltató alapján a 6,2 ezer forintot is elérheti. Vagyis ez alapján korántsem mindegy, hogy hol vásárolsz állampapírt. A legjobban akkor jársz, ha a Magyar Államkincstárnál nyitsz számlát, mert ez esetben a befektetés fenntartása teljesen ingyenes, és természetesen itt éred el a legnagyobb állampapír kínálatot is.

Lényeges szempont az is, hogy ha egyszer lejár a befektetésünk, és fel kellene azt használni, akkor azt a megfelelő számlára el is kell utalnunk, vagy készpénzben felvennünk. Az Államkincstár egységesen a 0,3%-os (maximum 6 ezer forintos) tranzakciós díjat számítja fel az utalások és a pénztári kifizetések után is. Hátrányként az hozható fel, hogy az állampapír értékesítési pontokon készpénzfizetés nem történik, csak a nagyobb államkincstári ügyfélszolgálatokon lehet készpénzt felvenni.

Egy bank vagy befektetési szolgáltató esetében bankon kívüli utalásnak intézményenként eltérő díjazása van. A mi gyűjtésünk alapján 1 millió forint átutalása akár 5,3 ezer forintodba is kerülhet. Ugyanakkor kedvező a helyzet, ha az adott pénzintézetnél már eleve folyószámlával is rendelkezel, hiszen ekkor egy ingyenes átvezetéssel felhasználhatóvá válik a pénzt (ekkor már egy ATM-en keresztül, bankkártyával is felvehető).

Szerencsére az állampapír vásárlásnak külön költsége az Államkincstárnál és az elsődleges állampapír forgalmazóknál sem merül fel. Ugyanakkor a lejárat előtti állampapír eladásnak a 0,5-1%-os költsége mindenképpen van az állampapír típusától függően. Ez az egyes befektetési szolgáltatóknál is felmerül, bár szabad döntésüktől függően ettől el is térhetnek.

Ez azért lényeges, mert például egy befektetési alap vásárlása esetén mindenképp ki kell fizetned a vásárlási jutalékot, ha pedig túl szeretnél adni rajta, akkor az eladási jutalékot. Ez befektetési alaponként eltérő tétel, de ha csak 0,5% költséged merül fel, azt már a számlafenntartással együtt vissza kell hoznia a befektetésnek. Ergo nagyon érdemes átgondolnod, hogy kockázatot vállalsze, hiszen a befektetett vagyonra vetített 1-1,5%-os költséggel már ugyanott tartasz, mint egy alacsonyabb hozamú, de olcsóbb állampapírral.

Amennyiben befektetési alapokat is szeretnél vásárolni, és nem riadsz vissza az online ügyintézéstől sem, akkor az online szolgáltatókat érdemes keresned. Itt sokat spórolhatsz, hiszen a számlavezetés teljesen ingyenes, ráadásul a befektetési alapok vételének és eladásának a díja is eltűnhet. Az egyetlen hátrány, hogy a kínálat viszonylag szűk lehet, ami az adott szolgáltató alapjaira korlátozódik, azonban ezek közül is jó eséllyel találhatsz jól teljesítő alapokat.

A kalkulátorunk segítségével utánanézhetsz, hogy melyik a legjobb lakossági állampapír!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.