Magasabb hozam üti a markod, ha erre figyelsz a befektetésnél!

2017. 12. 05. szerző: bankmonitor.hu

Néhány éve, amikor a kockázatvállalás nélkül elérhető hozam is 10%-os volt, még kevesen helyeztek nagy hangsúlyt a befektetéseik költségeire. Ugyanakkor aktuálisan a legjobb egyéves kockázatmentes befektetés révén is csak 2% üti a markod, így érdemes nagyon körültekintőnek lenned a befektetési kondíciókra. Ma már fél százalék költség is fájdalmas tud lenni, hiszen ez mind a hozamodat csökkenti. Márpedig megéri minden olyan lehetőséget kihasználni, amivel spórolni tudsz a befektetéseiden!

Ma már szinte természetesnek vesszük, hogy a bankbetét kamata 0%-on van, és hogy máshol kell nézelődni, ha kockázatmentesen fektetnénk be. Ahova legelőször irányítanak, az nagy valószínűséggel a lakossági állampapír, hiszen itt még a pénzed kockáztatása nélkül kaphatsz 1,5-3,8%-os kamatot a választott futamidőtől függően. Ezt az ajánlatot is nagyon meg kell jelenleg becsülni, mert ettől magasabb hozamot már csak jelentősebb kockázatvállalással lehet elérni.

Ugyanakkor már csak ahhoz, hogy egy egyszerű lakossági állampapírt is vásárolhass, egy értékpapírszámlát szükséges nyitnod egy általad választott szolgáltatónál. Mondani sem kell, hogy ennek költségei lesznek, ami magába foglalja a fix összegű számlavezetési díjat, illetve még a számlán tartott vagyon nagyságától függő állományi díjat.

Az értékpapírszámla fenntartása (számlavezetési + állományi díj) éves szinten akár 0,5-1%-ot is elvihet a hozamodból, ami 1 millió forint esetén a 3 általunk vizsgált szolgáltató alapján a 6,2 ezer forintot is elérheti. Vagyis ez alapján korántsem mindegy, hogy hol vásárolsz állampapírt. A legjobban akkor jársz, ha a Magyar Államkincstárnál nyitsz számlát, mert ez esetben a befektetés fenntartása teljesen ingyenes, és természetesen itt éred el a legnagyobb állampapír kínálatot is.

Lényeges szempont az is, hogy ha egyszer lejár a befektetésünk, és fel kellene azt használni, akkor azt a megfelelő számlára el is kell utalnunk, vagy készpénzben felvennünk. Az Államkincstár egységesen a 0,3%-os (maximum 6 ezer forintos) tranzakciós díjat számítja fel az utalások és a pénztári kifizetések után is. Hátrányként az hozható fel, hogy az állampapír értékesítési pontokon készpénzfizetés nem történik, csak a nagyobb államkincstári ügyfélszolgálatokon lehet készpénzt felvenni.

Egy bank vagy befektetési szolgáltató esetében bankon kívüli utalásnak intézményenként eltérő díjazása van. A mi gyűjtésünk alapján 1 millió forint átutalása akár 5,3 ezer forintodba is kerülhet. Ugyanakkor kedvező a helyzet, ha az adott pénzintézetnél már eleve folyószámlával is rendelkezel, hiszen ekkor egy ingyenes átvezetéssel felhasználhatóvá válik a pénzt (ekkor már egy ATM-en keresztül, bankkártyával is felvehető).

Szerencsére az állampapír vásárlásnak külön költsége az Államkincstárnál és az elsődleges állampapír forgalmazóknál sem merül fel. Ugyanakkor a lejárat előtti állampapír eladásnak a 0,5-1%-os költsége mindenképpen van az állampapír típusától függően. Ez az egyes befektetési szolgáltatóknál is felmerül, bár szabad döntésüktől függően ettől el is térhetnek.

Ez azért lényeges, mert például egy befektetési alap vásárlása esetén mindenképp ki kell fizetned a vásárlási jutalékot, ha pedig túl szeretnél adni rajta, akkor az eladási jutalékot. Ez befektetési alaponként eltérő tétel, de ha csak 0,5% költséged merül fel, azt már a számlafenntartással együtt vissza kell hoznia a befektetésnek. Ergo nagyon érdemes átgondolnod, hogy kockázatot vállalsze, hiszen a befektetett vagyonra vetített 1-1,5%-os költséggel már ugyanott tartasz, mint egy alacsonyabb hozamú, de olcsóbb állampapírral.

Amennyiben befektetési alapokat is szeretnél vásárolni, és nem riadsz vissza az online ügyintézéstől sem, akkor az online szolgáltatókat érdemes keresned. Itt sokat spórolhatsz, hiszen a számlavezetés teljesen ingyenes, ráadásul a befektetési alapok vételének és eladásának a díja is eltűnhet. Az egyetlen hátrány, hogy a kínálat viszonylag szűk lehet, ami az adott szolgáltató alapjaira korlátozódik, azonban ezek közül is jó eséllyel találhatsz jól teljesítő alapokat.

A kalkulátorunk segítségével utánanézhetsz, hogy melyik a legjobb lakossági állampapír!

Állampapír kalkulátor

step-1
A maximális befektetési biztonság
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi lesz velünk EU-pénzek nélkül?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Baksay Gergely, az MNB költségvetési igazgatója és Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője arról, hogy milyen hatásuk volt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.