Betöltés

Tuti biztos befektetést keresek, hol kössem le a pénzem?

szerző: Bankmonitor
2017-12-01

Változnak az idők, néhány éve még a legtöbben a bankbetétre esküdtek, ma az alacsony kamatoknak köszönhetően már lényegesen más a helyzet. A kockázatmentes lehetőségek között alig maradt olyan, amivel a befektetett pénz reálértéke is megőrizhető lenne. Egy biztos, ha valaki a rizikót kerülni szeretné, akkor jelenleg a lakossági állampapírok között kell keresgélnie, mert ez adja a legmagasabb kiszámítható hozamot. Összegyűjtöttük, hogy egyáltalán miből lehet válogatni.

Nap, mint nap kapunk olyan megkereséseket a Bankmonitor érdeklőitől, ahol a legjobb kockázatmentes befektetésekről kérdeznek minket. Ha a többséghez hasonlóan gondolkodsz, te sem szeretnél kockázatot vállalni, de azért a betétek által kínált fél százaléktól azért érthető módon nagyobb hozamot vársz el.

Az utóbbi években gyakorlatilag a lakossági állampapírok vették át a régebben bankbetéteknek által megtestesített biztonságos megtakarítás szerepét. Szerencsére az állampapíroknál széles a kínálat, a hozamod pedig 1,5-3,80% között szóródhat. Márpedig nem kell lebecsülni ezt a hozamot, hiszen az egész befektetési palettán gyakorlatilag csak a kockázatosabb befektetési alapokkal lehet többet keresni (ha az egyedi részvényektől eltekintünk).

Ha abszolút rövid távban gondolkodsz, a fél-két éves állampapírok között lehet érdemes nézelődnöd, amelyek fix, vagyis előre rögzített kamatozást kínálnak. Itt tűnik fel a félévre időarányosan 0,75%-ot hozó féléves állampapír és a lakosság körében egyik legnépszerűbbnek számító egyéves állampapír a maga 2%-os kamatával. A magasabb kamat miatt a kétéves állampapír is jó alternatíva lehet, ami 2,5%-ot hoz.

Felmerül persze a kérdés, hogyha egy hosszabb időre nélkülözhető összegről van szó, érdemes-e az 1-2 éves lekötések mellett maradnod. Már csak azért is, mert a változó kamatozású, de hosszabb lejáratú állampapíroknál, főként a prémium állampapírnál nagyobb esélyed van rá, hogy infláció fölött hozamot érj el. Vagyis a befektetés vásárlóértékét is megőrizd.

Nem véletlen, hogy a prémium állampapír iránt aktuálisan a legnagyobb az érdeklődés a lakosság részéről. Ennek a kamatozása a múltbeli inflációhoz van kötve, amin felül kamatprémiumot fizet. Így jelenleg a 2021-ben és 2023-ban lejáró papírok rendre 3,55%-ot illetve 3,8%-ot fizetnek. Kissé mostohán bánik a sors a bónusz államkötvénnyel, amelynek a kamatbázisát a rövid hozamok mozgása határozza meg. Most ez rekord, 0% körüli mélységben van, így a bónusz gyakorlatilag csak a kamatprémiumot fizeti ki a befektetőknek.

Amennyiben befektetésre váró euró összeged van, akkor is megoldást nyújthat az állampapír. Hiszen van egy eurós prémium sorozat is, amely 2021-es lejárattal rendelkezik és 2,1%-os kamatot fizet. Márpedig ez az 0%-ot fizető eurós betétekhez képest kiemelkedő lehetőséget jelent.

A következő kalkulátorral megnézheted az aktuális állampapír kínálatot!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Állampapír vásárlás és eladás

Ha az állampapír vásárlás mellett szánod el magad az eleve alacsony hozam miatt érdemes a költségekre is nagy figyelmet szentelni. Erre nyújt megoldást, hogy a Magyar Államkincstárnál az állampapírok vásárlása és a számla fenntartása teljesen ingyenes. Ellentétben a bankok és befektetési szolgáltatók díjazásával, ahol a számlavezetési, vagy éppen az állományi díj miatt éves szinten több ezer forint jön le a hozamból.

Bármikor szükség lehet persze arra is, hogy valami okból megválj a befektetésedtől. Egy bankbetét feltörésével ellentétben, a lejárat előtti eladás során az állampapírnál az időarányosan járó kamatot megkapod. Ugyanakkor azzal számolnod kell, hogy az éven belüli lejáratú papíroknál 0,5%-ot, míg az éven túl kibocsátott társaiknál 1%-ot levon a kincstár. Például a 2%-ot fizető egyéves állampapírt 3 hónappal a vásárlás után eladva már pluszban zárhatod az üzleted. Ráadásul a prémium állampapírnál az 1%-os levonás ellenére is elég 4-5 hónap, ahhoz hogy nullszaldós legyen az ügylet.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.