loading

Már 6 banknál elérhetőek a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek (x)

2021-től a lakáshitelek és otthonbiztosítások mellett már a személyi hitelek is megkaphatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kialakított Minősített Fogyasztóbarát védjegyet. Szigorú kritériumoknak kell megfelelnie egy hitelkonstrukciónak ahhoz, hogy a minősítést megkapja, de mostanra már féltucatnyi bank került fel az értékesítők listájára saját hiteltermékeivel. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi az, amit már biztosan tudhatunk a fogyasztóbarát személyi hitelekről.

Az MNB 2017-ben vezette be a Minősített Fogyasztóbarát minősítést, akkor még csak a kritériumoknak megfelelő lakáshitelekre vonatkozóan. A cél az volt, hogy szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető, lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek a kereskedelmi bankok termékkínálatába. Hamar sikeres lett a program: csaknem 2 éven belül a felvett lakáshitelek 60%-a a jegybank elvárásainak megfelelő konstrukció volt. Ennek sikeréből kiindulva tavaly bevezették a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat, idén pedig következnek a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek, amelyek január 1-től igényelhetők.

A minősítésért a bankok pályázhatnak olyan pénzügyi termékeikkel, amelyek megfelelnek a jegybank szigorú kritériumainak. A sikeres elbírálást követően pedig, – annak érdekében, hogy a hitelfelvevők számára a Védjegy által garantált kedvező konstrukciók folyamatosan elérhetőek legyenek – az MNB rendszeresen ellenőrzi a kereskedelmi bankoknál a minősítésnek és a Védjegy használatának való megfelelést.

A fogyasztóbarát hitelek legújabb fajtája: a személyi kölcsön

Az MNB által fogyasztóbarátnak minősített személyi hitelek szabadon felhasználhatók, akár hitelkiváltásra is. A kölcsönszerződés maximális futamideje 7 év lehet. A hiteltermékek igénylésének teljes folyamata online is elérhetővé válik, legkésőbb 2021. július 1-től. Kizárólag rögzített, fix kamat alkalmazható, egyenlő havi törlesztőrészletekkel. A folyósítási határidő az igénylés befogadását követő naptól számított maximum 3 munkanap, teljeskörű online hitelfelvétel esetén maximum 2 munkanap. A hitelező által választott referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot. A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a, teljeskörű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.

Jelenleg hat bank pályázatát fogadta el a jegybank, náluk már elérhetőek a konstrukciók, de az első negyedévben még több kereskedelmi bank tervezi elindítani a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket.

A cél, hogy a fogyasztóknak jó legyen

A Minősített Fogyasztóbarát Védjegynek jelentős, piaci versenyösztönző hatása van a bankszektorra. A fogyasztóbarát lakáshitelek szinte uralják a piacot, a bankok pedig még inkább motiváltak abban, hogy hiteltermékeik körében a Fogyasztóbarát Védjeggyel ellátott konstrukciók bőséges kínálata szerepeljen. A Fogyasztóbarát Védjegyet ténylegesen csak akkor lehet elnyerni, ha a hitelfelvevők számára valóban előnyös kondíciókat kínálnak a pénzintézetek. Ráadásul a védjeggyel ellátott konstrukció termékei könnyen összehasonlíthatóak, így a hitelfelvevő a számára legkedvezőbb döntést hozhatja meg pénzügyeivel kapcsolatban. Ehhez nagy segítség lehet az MNB hitelkalkulátora, amely könnyen átlátható módon segíti a tájékozódást. Abban viszont egész biztosan minden Fogyasztóbarát Védjeggyel ellátott hitel megegyezik, hogy egységes követelményrendszernek felelnek meg, a Magyar Nemzet Bank kritériumainak, amely garantálja a hiteligénylők érdekeinek megfelelő, biztonságos finanszírozást.

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

    A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...