Milyen előnyökkel jár egy fogyasztóbarát személyi hitel?

Milyen előnyökkel jár egy fogyasztóbarát személyi hitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-14
 

Magyarországon 2021. januárjától érhetőek el a fogyasztóbarát minősítéssel jelzett személyi kölcsönök, amelyek azóta komoly népszerűségre tettek szert. Milyen előnyöket tartogat egy ilyen személyi hitel konstrukció?

Mit jelent a fogyasztóbarát minősítés?

Az MNB a fogyasztóbarát minősítést a lakáshitelek és a vagyonbiztosítások után a személyi hitelekre is kiterjesztette. Azóta már a legtöbb pénzintézet kínál ilyen típusú kölcsönöket, amelyek szabad felhasználásra és hitelkiváltási céllal is igényelhetők.

A minősített fogyasztóbarát termékekkel a jegybank célja, hogy közérthető, áttekinthető feltételekkel, minél szélesebb körben legyenek elérhetők, könnyebb és gyorsabb ügyintézés mellett. Ahhoz, hogy egy fedezet nélküli kölcsön megfeleljen a speciális minősítésnek, számos olyan előírásnak kell megfelelnie, amely a hiteligénylők számára könnyebbséget és nagyobb biztonságot jelenthet.

Mik az előnyei a fogyasztóbarát személyi kölcsönnek?

Az előnyök között kiemelendő, hogy a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök gyorsan igényelhetők, a folyósítási határidő a szerződéskötéstől számított maximum három munkanapot vesz igénybe, online igénylésnél pedig két munkanap alatt lezajlik.

A fogyasztóbarát személyi hitelek fedezet nélkül, a maximális, 7 éves futamidő alatt végig fix kamatozással érhetők el, vagyis a törlesztőrészlet nem változhat a kölcsön tartama alatt.

Kiemelkedő előny továbbá, hogy ezek a konstrukciók online igényelhetők, ami alól csak a hitelkiváltási, adósságrendezési céllal felvett kölcsönök kivételek, illetve, ha adóstárs is szerepel az ügyletben.

A minősített személyi hitelekre egységes költségelemek vonatkoznak:

  • a kölcsön folyósításáért online igénylés esetén a bank nem számíthat fel díjat, normál igényléssel ez maximálisan a hitelösszeg 0,75 százaléka,
  • az elő- vagy végtörlesztés díja legfeljebb a fennálló tartozás 0,5 százaléka, ha pedig már csak kevesebb, mint 1 év van vissza a futamidőből, akkor díjmentesen fizethetjük vissza kölcsönünket,
  • a kamatfelár maximalizált, vagyis a kölcsön kamata 500 ezer forintnyi hitelösszegig legfeljebb 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciamutató értékét, míg fél millió forint felett 10 százalék lehet a kamatfelár.

Jó tudni
Váratlan események (betegség, munkanélküliség) alapjaiban írhatják át a pénzügyi terveket, ha a hitel törlesztését nem tudod fizetni. Védelmet jelenthet az ilyen helyzetekben egy jól megválasztott, a személyes igényeidhez igazodó Hitelfedezeti biztosítás. Regisztrálj, és kérd a Bankmonitor szakértőinek szakmai támogatását a döntéshez!

Hirdetés

Hirdetés

A fogyasztóbarát hitel a legolcsóbb?

A számos előnyös tulajdonság ellenére egyáltalán nem biztos, hogy az adott paraméterekkel mindenki számára a minősített személyi hitel lesz a legkedvezőbb megoldás. 

A Bankmonitor hitelkalkulátorával vizsgált bankok közül jelenleg 2 bank kínál fogyasztóbarát konstrukciót, amelyek teljes hitelköltsége (3 millió forintra, 7 éves futamidőre, havi nettó 400 ezer forintos jövedelemmel) 18-19 százalék körüli. Ez pedig nagyjából 3 százalékkal magasabb, mint a minősítés nélküli, jelenleg legkedvezőbb normál konstrukció THM-je.

Fontos tehát az egyes hitelajánlatok jellemzőit alaposan szemügyre venni, vagy segítséget kérni a Bankmonitor független pénzügyi szakértőitől a kalkulátoron keresztül leadott érdeklődéssel. A szakértők segítenek az egyéni élethelyzetnek, hitelcélnak és jövedelmi viszonyoknak megfelelő optimális konstrukciót kiválasztani, valamint, hogy az ügyintézés is gyorsan és zökkenőmentesen bonyolódjon le.

Ötlet
Tudd meg, mennyi személyi hitelt igényelhetsz.
Kalkulátorunk a jövedelem, a meglévő hiteltörlesztések és egyéb fontos szempontok alapján néhány kattintással számszerűsíti, hogy mekkora összegű kölcsönt vehetsz fel.

Kalkulálj
Nézd meg, hogy a számodra szükséges hitelösszegre melyek most a legjobb ajánlatok a Bankmonitor személyi kölcsönöket összehasonlító kalkulátorával!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés