loading

Már most tudsz azonnal pénzt utalni akár hétvégén vagy éjjel is

2020. március 2. után eggyel kevesebb érv szól majd a készpénzhasználat mellett. Ugyanis ekkor indul el – a tervek szerint – az azonnali utalási lehetőség. Vagyis a hét bármely napján, a nap 24 órájában 5 másodpercen belül a címzett számláján kell lennie az elutalt összegnek. Ettől kezdve nem probléma, ha hétvégén vagy banki zárás után foglalóznánk le egy lakást vagy autót, netán vennénk bútort az egyik apróhirdetési oldalon, és nem szeretnénk, hogy más lecsapjon a remek ajánlatra. De addig várnunk kell a dologra? Egyáltalán nem!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Ha a gyerek számlájáról éppen hétvégén fogyott el a pénz, akkor sincs vész márciustól, hiszen a szülő akár vasárnap este is utalhat majd, ami pillanatok alatt megérkezik. Akkor is segíthet az újítás, ha valakinek több számlája van – például egy katás céges és egy lakossági -, ezért a cégesre érkező bevételt rendszeresen átteszi a magánszámlára, amit a család is használ. Ettől kezdve ez hétvégén vagy akár éjjel is megoldható, így nem fordulhat elő, hogy az egyik számlán van pénz, ám azt nem lehet használni, míg a másik már lenullázódott.

Ha külföldre szeretnél utalni – mondjuk gyermeked ott tanul -, akkor az azonnali átutalásra sajnos nincs lehetőség jelenleg. Ugyanakkor jelentősen csökkentheted a tranzakció költségét amennyiben a Transferwise szolgáltatását veszed igénybe.

Az azonnali pénzküldés persze most is elérhető, igaz nem mindenkinek. A Viber felhasználók a Moneytou szolgáltatással például most is tudnak egymásnak azonnal pénzt küldeni, sőt, arra is van lehetőség, hogy valaki kérjen pénzt egy ismerősétől. A dolog elképesztően egyszerű, mindössze meg kell nyitni egy csevegést – mintha beszélni vagy üzenetet váltani szeretnél valakivel -, majd a GIF-ek közül kiválasztanod a Moneytou-t, valamint megadni a küldeni kívánt összeg nagyságát. Persze, ahogy a pénzügyek esetében mindig, érdemes körültekintően eljárni, hiszen addig lehet csak visszahívni az utalást, amíg a másik fél azt nem fogadta el.

A dolog feltétele mindössze az, hogy mindkét fél fent legyen a Viberen, valamint küldés és fogadás előtt regisztrálni kell a bankkártyát, ugyanis ezen keresztül történik majd a pénzmozgás. Viszont a küldéshez már nem kell bajlódnod sem a számlaszámmal, sem a bankkártya adatokkal, a pénz egyszerűen annak megy, akinek a Viberen küldeni akarod.

Fontos, hogy a pénzküldésnek itt díja van (a fogadás mindig ingyenes). Az alapdíj mégpedig 79 Ft, ha pedig az utalt összeg meghaladja a 3 000 Ft-ot, akkor ehhez jön még hozzá az efölötti rész 1,5%-a. Például: a küldő 4000 Ft-ot utal. Az alap szolgáltatási díj ebben az esetben 79 Ft, a 3000 Ft feletti rész pedig 1000 Ft. Szolgáltatási díj a következőképp alakul: 79 Ft + (1000 Ft*1,5 % = 15 Ft) = 79 Ft + 15 Ft = 94 Ft.

Egy másik megoldás az azonnali pénzküldésre még a Revolut. Az alapesetben ingyenes elektronikus szolgáltatáshoz itt jár egy Visa bankkártya, így a számlán lévő összeg erejéig ezzel bárhol fizethetsz, ahol elfogadnak bankkártyát. Esetünkben azonban inkább az lehet fontos, hogy a Revolut mobilalkalmazáson keresztül bármelyik másik Revolutosnak küldhetsz pénzt, mégpedig 30 különböző pénznemben, az aktuális bankközi átváltási árfolyamon. Itt az azonnali pénzküldés 30 naponta 1 850 000 Ft utalásig ingyenes, az efölötti részre pedig 0,5% díjat számolnak fel. (Kivételt képez a thai bát és az ukrán hrivnya, esetükben 1%-os felár érvényes.)

Jó hír ugyanakkor, hogy ha március 2-től valóban mindenütt elindul az azonnali utalás lehetősége, akkor a gyorsaság akár teljesen ingyenes is lehet, legalábbis, ha forintutalásról van szó. A CIB ECO bankszámla – csak Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén! – ugyanis teljesen ingyenes, vagyis mind a számlavezetés, mint a belföldi utalás díjmentes 2 évig. De mivel ingyenes bankszámláról van szó, lehetőség van mellette is használni a Viber Moneytou alkalmazását, de akár lehet párhuzamosan egy Revolut számlád is, hiszen egyiknél sincs számlavezetési díj, az egymás közötti utalások pedig ingyenesek.

 

Kapcsolódó tartalmak
bankkártyás fizetés
Szánj havi 15 percet a bankszámlakivonatod áttekintésére

Havonta negyed óra, nagyságrendileg ennyit kellene szánnunk bankszámlakivonatunk átnézésére. Mégis sokan kihagyjuk ezt a lépést, pedig nagyon sok mindent elárulhat rólunk, és a számlaköltségeinkről is ez a kis kimutatás. Sokan...

Ezzel a trükkel vernek át sokakat a bankkártyás csalók

Csalókra figyelmeztet a rendőrség, akik ügyes trükkel megszerzik a gyanútlan emberek bankszámla és bankkártya adatait, hogy azután pénzt emeljenek le a számlájukról. Mutatjuk, hogy mivel próbálkoznak. Több jelzés érkezett arról,...

Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?

Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell...