loading

Megérheti egyetlen bankszámlát fenntartania egy családnak?

Sok család úgy próbál spórolni a banki költségein, hogy a szülőknek egyetlen közös bankszámlájuk van: ezzel megspórolva egy esetleges második, harmadik számla díjait. Ugyan az alapdíjakat tényleg meg lehet spórolni, de összességében egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen csökkenni fog a család havi kiadása.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Minden magyar megkapta az éves számlaköltségeiről a kimutatás január hónapban. Sokan meglepődhettek a magas díjakon – volt olyan olvasónk, aki éves szinten 60 ezer forintot fizetett ki a számlájára – éppen ezért rengetegen kereshetnek most valamilyen költségcsökkentő megoldást. Az egyik kézenfekvő dolog, ha nem is vezet az ember számlát: ami nincs, az után nem is kell fizetni. Ez azonban jelenleg nehezen elképzelhető: számos munkáltató bankszámlára utalja a fizetést, ebben az esetben a számlanyitás pedig elengedhetetlen. Ráadásul bankkártyával kényelmesen vásárolhatunk, de akár a csekkeket is befizethetjük otthonról, netbankon keresztül.

Azonban élvezheti az ember úgy is egy számlacsomag előnyeit, hogy nem nyit bankszámlát, hanem egy rokona, családtagja meglévő szolgáltatásához kap hozzáférést. Ez szép elgondolás, azonban lehetnek olyan élethelyzetek, amikor jobban járnak a szülők, ha külön számlát nyitnak.

A számlavezetési díjat tényleg meg lehet spórolni

A számlavezetési díj jelentős teher lehet, hiszen több mint 10 ezer forintot is meg lehet spórolni egyes számláknál csak azzal, hogy nem kell az alapdíját kifizetni. Ugyanakkor találni olyan bankszámlákat is, amelyek – a minimálbérnek megfelelő jóváírás vállalása mellett – havi alapdíja 0 Ft.

Sőt, a Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint összesen 6 bank kínál az első két évben 0 Ft számlavezetési díj mellett csomagot, ha a tulajdonos vállalja, hogy havi szinten legalább minimálbér érkezik a számlájára. (A CIB Bank, az MKB Bank, a Gránit Bank, az OTP Bank, a MagNet Bank és a Sberbank is rendelkezik ilyen ajánlattal.)

Azonban nem csak a számla vezetéséért szükséges évente, havonta fizetnie a tulajdonosnak, ezért érdemes a többi díjtételt is megvizsgálni. (Ez akkor is igaz, ha a számláról minimális megbízást indítanak.)

A bankkártyákhoz kapcsolódó költségeket valahol meg kell fizetni

Amennyiben nem nyit az ember számlát, akkor bankkártyához kapcsolódó díjakat sem szükséges fizetnie. Ez valóban igaz, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy ebben az esetben a családban lévő egyetlen bankszámlához szükség lehet egy társkártyára. A számlatulajdonos bankkártyáját ugyanis szabály szerint csak ő használhatja, lehet azonban a házastárs – esetleg a gyermekek – részére társkártyát kérni. Ennek viszont már igenis lehet díja.

Vagyis, amit a család megspórolhat a második számlához kapcsolódó főkártyán, azt akár ki is fizetheti a meglévő számlához kapcsolódó társkártya igénylésekor. Sok esetben azonban nem mindegy, hogy főkártyáról, vagy társkártyáról van-e szó: például egyes pénzintézetek akció keretében elengedik a főkártya kibocsátási és éves tagsági díját. Ez az akció azonban nem minden esetben terjed ki a társkártyákra, vagyis akár drágább lehet társkártyát igényelni, mint egy új számlához főkártyát.

Vannak azonban olyan pénzintézetek – olyan kártyatípusok -, melyeknél a társkártya kibocsátási költsége, éves díja kedvezőbb, mint a főkártyáé. Ezen csomagok esetében már valóban lehet spórolni a társkártya választásával.

Elveszik a díjmentes készpénzfelvételi lehetőség

A jelenlegi szabályok alapján mindenki számára van lehetőség havonta két alkalommal – összesen legfeljebb 150 ezer forintig – díjmentesen felvenni készpénzt bankautomatából. Ez a lehetőség a számlatulaj számára van biztosítva, amennyiben egy személynek több bankszámlája is van, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy melyiknél szeretné érvényesíteni ezt a lehetőséget.

Ez azt is jelenti, hogy ha a családnak egy számlája van, akkor arról legfeljebb két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegben lehet ingyen készpénzt felvenni. Ez akkor is igaz, ha a házaspár másik tagja is rendelkező a számla felett, vagyis jelen esetben “elveszik”  másik fél két darab díjmentes készpénzfelvételi lehetősége. (Természetesen egy adott bank egyedi számlacsomagjához biztosíthat további ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget is.)

Ha a jogszabályi két ingyenes készpénzfelvétel mellett a család további havi két alkalommal vesz ki 150 ezer forintot ATM-ből, akkor az az éves költségeket jelentősen megdobhatja: egyes számlacsomagok esetében a plusz költség elérheti éves szinten a 60 ezer forintot is.

Mikor éri meg külön számlát nyitni?

Vannak olyan költségek amiket tényleg meg lehet spórolni akkor, ha a család egyetlen számlát tart fenn. Ugyanakkor lehetnek olyan tételek is, amelyek miatt ezen egyetlen számla éves költsége jelentősen megemelkedhet. Joggal merülhet fel a kérdés: mikor érdemes egy bankszámlát fenntartani és mikor érné meg jobban két számlacsomag vezetése?

A Bankmonitor.hu szakértői szerint akkor érheti meg – kizárólag anyagi szempontokat nézve – a családnak két számlát vezetnie, ha a második csomag teljesen ingyenes. (Még akkor lehet jó megoldás az újabb számla megnyitása, ha annak költsége kisebb, mint amennyit spórolhatunk a meglévő csomag éves költségein.)

Az 5 legolcsóbb bankszámla a számlanyitást követő 2 év költségei alapján

A Bankmonitor bankszámla keresője alapján két teljesen ingyenes számlacsomag is elérhető – amennyiben a tulaj csak a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételi lehetőség mellett bankkártyával vásárol a számlájáról -, vagyis mindenképpen megérheti a családon belüli két számlacsomag fenntartása.

A CIB ECO Bankszámla választásával ráadásul a család mindkét számlája két évig teljesen ingyenes lehet. Vagyis az a csomag is, amelyről a család az átutalásokat, napi pénzügyeket intézi. Ehhez az alábbi feltételeket szükséges teljesíteni:

 • Nem rendelkezik még a CIB Banknál számlával a számlatulajdonos
 • A számlát a Bankmonitoron keresztül szükséges megnyitni
 • Legalább a minimálbért elérő havi jóváírás érkezzen a számlára
 • Elektronikus csatornán keresztül – netbank, mobil alkalmazás – adja meg megbízásait a számlatulaj
 • A tranzakciókról az értesítést mobilapplikációra kérje a számlatulaj

A jogszabályi ingyenes készpénzfelvétel mellett a CIB ECO számlánál létezik egy másik díjmentes megoldás is: a bank saját automatájából egy alkalommal legfeljebb 400 ezer forint havonta díjmentesen felvehető. (A két lehetőség nem kombinálható, a számlatulajnak nyilatkoznia szükséges melyik megoldást választja.)

Ugyanakkor a család – ha a házaspár mindkét tagja CIB ECO számlával rendelkezik – akár mindkét lehetőséget kihasználhatja: a két számlán eltérő megoldást választva.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Te tudod, mennyit fizetsz egy utalásért a bankodnak?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyibe kerül pénzt utalni a bankszámlájukról. Pedig 100 ezer forint elutalása bankfiókban akár 1500 Ft-ba is kerülhet, ha ebből havonta csak egy van, az már...

Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Az Apple közzétette új gépei hivatalos árát forintban, mutatjuk

  Új iMac asztali gép, új iPad Pro modellek, új Apple TV és az AirTag nevű kütyü. Nem soroljuk tovább, mutatunk inkább néhány árat. Az új iMacből háromféle alapkonfiguráció kapható, a legolcsóbb 539 990, a legdrágább 699 900 forintba kerül.Az új iPad Pro április 30-tól rendelhető, május második felétől kapható. Ennél az eszköznél is széles skálán mozognak az árak. ..tól ……ig....