Megéri az szja-visszatérítést egy hitel előtörlesztésére fordítani?

Megéri az szja-visszatérítést egy hitel előtörlesztésére fordítani?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-01
 

Mintegy 1,9 millió gyermeket nevelő személy kaphatja vissza akár 809 ezer forint összeghatárig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, illetve katás vállalkozóként a befizetett tételes adó negyedét. Egy felmérés szerint a családok többsége a meglévő hiteleik és tartozásaik csökkentésére vagy visszafizetésére tervezi fordítani az „ajándékot”. Kiszámoltuk, hogy valóban megéri-e egy hitel előtörlesztése, és ha igen, hogyan tehetünk szert a lehető legnagyobb pénzügyi előnyre. Annyit előre elárulhatunk, hogy a helyzet nem egyértelmű.

Február közepéig akár 1,9 millió személy kaphatja vissza 809 ezer forint összeghatárig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójának (szja) összegét. Az ekhós vállalkozók sem maradnak hoppon, ők az ekho összegének szja-nak minősülő részét (a teljes befizetés 9,5%-a) kapják vissza, míg a katás vállalkozók számlájára a tételes adójuk 25%-a érkezik meg hamarosan, ugyancsak legfeljebb 809 ezer forintig. A katások zöme persze nem számíthat a maximális összegre, hiszen havi 50 ezer forint tételes adó megfizetése mellett 150 ezer forint jár „csak” vissza.

A visszatérítés maximális összege a KSH által 2020. decemberre mért bruttó átlagkereset 12-szeresének szja-tartalma, vagyis a bruttó kereset 15%-a ezerre kerekítve. Mivel a bruttó átlagkereset 2020. decemberben 449 400 forint volt, ez kerekítve 809 ezer forintra jön ki.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ, hogy mennyit nyerünk?

Egy felmérés szerint a legtöbben meglévő hiteleiket és tartozásaikat fizetnék ki részben vagy egészben a visszatérítésből, ami mindenképpen racionális döntés lehet. Ugyanakkor nem minden hitel esetében azonos az ezzel elérhető pénzügyi előny.

Fontos például, hogy mennyi van még hátra a hitel futamidejéből. A legtöbb lakossági kölcsönre jellemző ugyanis, hogy a fizetendő törlesztőrészleteken belül az első időszakban magasabb a kamatrész, ami az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, míg végül jórészt már csak tőkét törlesztünk. Emiatt annál nagyobb pénzügyi előnyt jelent egy előtörlesztés, minél korábbi időszakban történik.

Nem csak a hátralévő futamidő, hanem a kamat nagysága is befolyásolja az elérhető pénzügyi előnyt. Egy 2 millió forint összegű hitelnél, ahol a hátralévő futamidő 5 év, a kamat pedig fix 5%, összesen 265 ezer forint jövőbeni kamatfizetéstől mentesülhetünk egy végtörlesztéssel. Amennyiben ugyanennek a hitelnek a kamata 10%, akkor 550 ezer forintot nem kell a jövőben megfizetnünk, míg 25%-os kamatnál 1,5 millió forint kiadástól óvhatjuk meg magunkat.

Egy hitel előtörlesztésekor dönthetünk úgy, hogy változatlan futamidő mellett a havi fizetni való összege csökkenjen, de azt is választhatjuk, hogy a törlesztő marad, viszont a futamidőből lefaragunk. Bár a törlesztő csökkentése elsőre jobban hangzik, a futamidő csökkentésével némileg nagyobb pénzügyi előny érhető el.

Mindenképpen érdemes azzal is kalkulálni, hogy az elő- és végtörlesztésnek szinte minden esetben van költsége, jellemzően az idő előtt kifizetett összeg 1-2%-a, ami maximális szja-visszatérítéssel számolva 8-16 ezer forint díjat jelent.

Célszerű elő- vagy végtörlesztés előtt a jövőbeni terveinket is átgondolni, ugyanis lehet, hogy éppen ezek miatt érdemes másra költeni az államtól kapott összeget. Ha például a jövőben tervezünk második vagy harmadik babát, akkor a második után 1 millió forintot, míg a harmadik után 4 millió forintot elengednek a fennálló lakáshitel tartozásból. Amennyiben azonban kifizetjük a hitelt, vagy ennél kisebb összegű lakáshitelünk marad addigra, akkor nem lesz mire felhasználni a kedvezményt.

Amikor nagyon megéri!

Amennyiben már korábban nehézségeid adódtak hiteled törlesztésével, akkor mindenképpen érdemes ennek rendezésére fordítani a pénzt. Ha ugyanis 90 napon túl az aktuális minimálbér összegét maghaladó elmaradásban leszel, akkor bekerülsz a „rossz adósok” adatait tartalmazó KHR adatbázisba. Ezt követően egyrészt nem kaphatsz további hitelt, másrészt a bank végső esetben felmondhatja a kölcsönszerződésed, majd akár el is árvereztetheti a fedezetként bevont ingatlant.

A hitelkártya hasonlít egy bankkártyához, legalábbis megjelenésében. A nagy különbség abban rejlik, hogy míg a bankkártyával az ügyfél a saját pénzét költi, addig a hitelkártyánál a bank hitelkeretéig lehet nyújtózkodni, melyet csak később kell visszafizetni, akár hetekkel a költekezés után. Aki határidőre tud fizetni, még kedvezményeket/pénzvisszatérítést is kaphat, de aki késik a törlesztéssel, az akár 20-40 százalékos kamatot is fizethet a tartozása után. Éppen ezért, ha valakinek ilyen tartozása van, az a rendkívül magas kamat miatt sokat nyerhet az adósság részbeni vagy teljes rendezésével.

Támogatott hitelek: kisebb az előtörlesztéssel elérhető pénzügyi előny

Babaváró hitel: amennyiben az elő 5 évben a hitel eredeti összegének 50%-át meghaladó mértékű előtörlesztés történik, akkor az erre a részre addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. Ennek ellenére nem feltétlenül rossz pénzügyi döntés az előtörlesztés, ha például már biztosak vagyunk benne, hogy nem születik gyerek 5 éven belül, vagy a kamattámogatást más okból mindenképpen el fogjuk veszíteni. Ilyen lehet például, ha külföldre költözik a család, emiatt pedig megszűnik a magyarországi lakcímük.

Érdemes lehet ilyenkor elébe menni a szankciónak, és akár 50% alatti részt előtörleszteni a hitelből, hiszen ez nem jár büntetéssel, erre a részre pedig már nem veszünk igénybe állami támogatást, így csökkenthető a majdani visszafizetendő összeg.

Viszont, ha a Babaváró támogatási feltételeit várhatóan teljesíteni fogjuk, akkor ezt a kölcsönt nem célszerű előtörleszteni, hiszen kamatmentes, ráadásul a második és a harmadik gyermek születését követően a fennálló tartozás egy részét vagy egészét még el is engedik.

Csok hitel: a vissza nem térítendő csok támogatás mellé kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamattal csok hitel is igényelhető, ennek összege 2 gyereknél 10 millió forint, míg 3 gyereknél 15 millió forint. Egy esetleges elő- vagy végtörlesztésnél azonban érdemes mérlegelni, hogy az szja-visszatérítést akár állampapírba fektetve több hozamot termelhet a pénzünk, mint amennyit kamatra kifizetünk.

A fix kamatú MÁP Plusszal például 5 éves futamidő alatt évi 4,95%-os kamat érhető el, míg az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír most 5,85, illetve 6,6 százalékos hozamot termek az első időszakban. Ez utóbbinál természetesen számolni kell az infláció várható mérséklődésével, ám mivel maga az MNB inflációs célja is 3 százalék körül van, az ezen felül fizetett 0,75-1,5%-os kamatprémium miatt ennél alacsonyabb hozammal aligha számolhatunk. (A jelenleg elérhető Prémium Magyar Állampapírok előnyeiről korábbi cikkünkben olvashatsz részleteket.)

Zöld hitel: a szuperolcsó, maximum 2,5 százalékos fix kamatú zöld lakáshitelre még inkább igazak a fentebb leírtak, így legfeljebb akkor érdemes előtörlesztésben gondolkodni, ha fontos a havi kiadás csökkentése. Ám a kétkeresős családoknál elérhető legfeljebb 1,6 millió forintos (809 000 Ft x 2) előtörlesztés ebben nem fog jelentősen segíteni, ugyanis itt jellemzőek az extra magas (akár 70 millió Ft) hitelösszegek, hiszen a korszerű, új építésű lakásokat is aranyárban kínálják.

Támogatott otthonfelújítási hitel: az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozására igényelhető támogatott otthonfelújítási hitel kamata fix 3% a teljes futamidő alatt, így itt is megfontolandó egy esetleges előtörlesztés. Persze egy előtörlesztéssel a család havi kiadásai csökkenthetők, ami akár szempont is lehet.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés