Megéri szüneteltetni a törlesztést a Babaváró hitelnél?

Megéri szüneteltetni a törlesztést a Babaváró hitelnél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-18 Frissítve: 2022-07-21
 

A család bővülésével számos extra kiadás merül fel, ami komoly terhet jelent a háztartás költségvetésére. A Babaváró hitelhez kapcsolódó “moratórium” így éppen akkor jelenthet hatalmas segítséget a családoknak, amikor a leginkább szükséges. De tényleg megéri felfüggeszteni a törlesztést? A Bankmonitor szakértői utánajártak.

A szomszédos háború és az infláció árnyékában, az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben minden fillér számít a családoknak. Ezt fokozza, ha új családtag érkezik, hiszen ilyenkor rendszerint csak egy teljes értékű kereső tartja el a családot és a megnövekedett igényeket. 

A Babaváró hitel pedig épp ebben a helyzetben lehet óriási segítség, hiszen a gyermekek érkezésével – már a terhesség 12. hetét követően – élhetünk a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésével. Ez pedig annyit jelent, hogy akár 3+3 évig egy forintot sem kell fizetnünk az akár 10 milliós kölcsön után. Nézzük, mit jelent pontosan a szüneteltetés, van-e értelme igénybe venni.

Hirdetés

Hirdetés

Minden egy helyen a törlesztés szüneteltetéséről

A Babaváró Program a gyermekvállalást és -nevelést támogatja, így kedvezményei is a gyermekekhez kapcsolódnak. Korábbi cikkünkben részleteztük az összes Babaváróval elérhető kedvezményt és támogatást, az egyik ilyen remek lehetőség a törlesztés felfüggesztése. 

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez nem jár automatikusan, ahogy azt sem, hogy milyen feltételekkel, kik vehetik igénybe. Dióhéjban összefoglaljuk a részleteket.

Ki jogosult igénybe venni a Babaváró támogatás “moratóriumát”?

A jogszabály értelmében azok az igénylők élhetnek a lehetőséggel, akiknek a szerződéskötéstől számított 5 éven belül gyermekük születik, ilyenkor már a magzat 12 hetes korától kezdve kérhető a fizetés felfüggesztése 3 évre.

Ha ezután újabb baba érkezik, akkor újabb 3 évre van lehetőség a szüneteltetésre. A szüneteltetés igényét tehát már a várandósság 12. hetét követően van lehetőség igénybe venni, de fontos tudni, hogy a szüneteltetés nem automatikus, tehát ha élni szeretnénk a lehetőséggel, akkor a gyermek érkezésével egyidejűleg ezt is be kell jelentenünk a hitelt folyósító banknál.

Jó tudni
Ikerterhesség esetén 5 évre kérhetjük a fizetnivalók felfüggesztését.

Mivel jár, ha igénybe vesszük a szüneteltetést?

A Babaváró hitel törlesztőrészlete a maximálisan elérhető, 10 millió forint esetén, 20 éves futamidejű igényléssel 45 834 Ft. Mivel a kölcsön alapesetben kamatmentes, ez már tartalmaz minden költséget, beleértve az évi 0,5%-os állami kezességvállalási díjat is.

Ha tehát igénybe vesszük a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét, ez a maximális díj, amennyit megspórolhatunk havonta. Ugyanakkor olyan élethelyzet is előfordulhat, hogy a 10 milliós kölcsönre egy forintot sem kell visszafizetnünk. 

Ez akkor lehetséges, ha három gyermekünk születik, akik rendre és jó időzítéssel érkeznek a családba. A harmadik gyermek miatt ugyanis a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. 

Például, ha az első gyermek a szerződéskötéskor már úton van, amikor beadjuk az igénylést, a második baba a szerződéskötéstől 3 éven belül, és 6 éven belül a harmadik baba is betölti a 12 hetes magzati kort. 

Éppen ezért, ha három gyermeket tervez és vállal a család, akkor nagyon is megéri kihasználni a törlesztés felfüggesztését.

Ellenkező esetben, ha nem kérjük a szüneteltetést, akkor a harmadik gyermek érkezéséig összesen 2 776 500 forintot kellene megfizetnünk.

 

Mennyit kell visszafizetni, ha nem kérjük a törlesztések szüneteltetését a Babaváró hitelre?

Kinek NEM célszerű élnie a törlesztés felfüggesztésével?

Mivel a Babaváró hitel kamatmentes, így moratóriuma esetén nem halmozódnak fel költségek. Vagyis ha élünk a szüneteltetéssel, minden rendben zajlik a gyermekvállalással és nem történik semmilyen, a kedvezmények elvesztésével járó esemény, akkor nagyon is előnyös lehet a törlesztés szüneteltetése. 

Csak egy esetben érdemes mégis fizetnünk a törlesztőrészleteket, ha exta óvatosak, kockázatkerülők szeretnénk lenni. 

Ha ugyanis az alábbiak közül bármelyik bekövetkezik a futamidő alatt, akkor a támogatási feltételek meghiúsulnak, így bukhatjuk a kedvezményeket:

  • nem születik gyermek
  • a házaspár elválik
  • a házaspár külföldre költözik
  • már nem ének a támogatással érintett gyermekkel közös háztartásban.

Ezen esetekben tehát komoly hátrányt is jelenthet a szüneteltetés.

Fontos
Éppen ezért érdemes még igénylés előtt alaposan utánajárni a feltételeknek és részletszabályoknak, pontosan úgy, mint bármely kölcsön esetén. A Bankmonitor szakértői kifejlesztettek egy innovatív kalkulátort, amellyel megnézheted, mennyi hitelre lehetsz jogosult, milyen feltételekkel.

Ha pedig további kérdéseid maradtak, a kalkulátorban add le érdeklődésed és a Bankmonitor Babaváró szakértői felveszik veled a kapcsolatot, elmagyarázzák a részleteket és végigvezetnek az igénylési folyamaton. Ezzel pénzt és időt takaríthatsz meg, hiszen tanácsadóink egyenesen ahhoz a bankhoz tudnak irányítani, ahol a számodra legkedvezőbb feltételekkel indíthatod el az igénylést.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés