Hirdetés

Megéri szüneteltetni a törlesztést a Babaváró hitelnél?

szerző: |
Frissítve:
 

A család bővülésével számos extra kiadás merül fel, ami komoly terhet jelent a háztartás költségvetésére. A Babaváró hitelhez kapcsolódó “moratórium” így éppen akkor jelenthet hatalmas segítséget a családoknak, amikor a leginkább szükséges. De tényleg megéri felfüggeszteni a törlesztést? A Bankmonitor szakértői utánajártak.

A szomszédos háború és az infláció árnyékában, az egyébként is nehéz gazdasági helyzetben minden fillér számít a családoknak. Ezt fokozza, ha új családtag érkezik, hiszen ilyenkor rendszerint csak egy teljes értékű kereső tartja el a családot és a megnövekedett igényeket. 

A Babaváró hitel pedig épp ebben a helyzetben lehet óriási segítség, hiszen a gyermekek érkezésével – már a terhesség 12. hetét követően – élhetünk a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésével. Ez pedig annyit jelent, hogy akár 3+3 évig egy forintot sem kell fizetnünk az akár 10 milliós kölcsön után. Nézzük, mit jelent pontosan a szüneteltetés, van-e értelme igénybe venni.

Hirdetés

Hirdetés

Minden egy helyen a törlesztés szüneteltetéséről

A Babaváró Program a gyermekvállalást és -nevelést támogatja, így kedvezményei is a gyermekekhez kapcsolódnak. Korábbi cikkünkben részleteztük az összes Babaváróval elérhető kedvezményt és támogatást, az egyik ilyen remek lehetőség a törlesztés felfüggesztése. 

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez nem jár automatikusan, ahogy azt sem, hogy milyen feltételekkel, kik vehetik igénybe. Dióhéjban összefoglaljuk a részleteket.

Ki jogosult igénybe venni a Babaváró támogatás “moratóriumát”?

A jogszabály értelmében azok az igénylők élhetnek a lehetőséggel, akiknek a szerződéskötéstől számított 5 éven belül gyermekük születik, ilyenkor már a magzat 12 hetes korától kezdve kérhető a fizetés felfüggesztése 3 évre.

Ha ezután újabb baba érkezik, akkor újabb 3 évre van lehetőség a szüneteltetésre. A szüneteltetés igényét tehát már a várandósság 12. hetét követően van lehetőség igénybe venni, de fontos tudni, hogy a szüneteltetés nem automatikus, tehát ha élni szeretnénk a lehetőséggel, akkor a gyermek érkezésével egyidejűleg ezt is be kell jelentenünk a hitelt folyósító banknál.

Jó tudni
Ikerterhesség esetén 5 évre kérhetjük a fizetnivalók felfüggesztését.

Mivel jár, ha igénybe vesszük a szüneteltetést?

A Babaváró hitel törlesztőrészlete a maximálisan elérhető, 10 millió forint esetén, 20 éves futamidejű igényléssel 45 834 Ft. Mivel a kölcsön alapesetben kamatmentes, ez már tartalmaz minden költséget, beleértve az évi 0,5%-os állami kezességvállalási díjat is.

Ha tehát igénybe vesszük a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét, ez a maximális díj, amennyit megspórolhatunk havonta. Ugyanakkor olyan élethelyzet is előfordulhat, hogy a 10 milliós kölcsönre egy forintot sem kell visszafizetnünk. 

Ez akkor lehetséges, ha három gyermekünk születik, akik rendre és jó időzítéssel érkeznek a családba. A harmadik gyermek miatt ugyanis a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. 

Például, ha az első gyermek a szerződéskötéskor már úton van, amikor beadjuk az igénylést, a második baba a szerződéskötéstől 3 éven belül, és 6 éven belül a harmadik baba is betölti a 12 hetes magzati kort. 

Éppen ezért, ha három gyermeket tervez és vállal a család, akkor nagyon is megéri kihasználni a törlesztés felfüggesztését.

Ellenkező esetben, ha nem kérjük a szüneteltetést, akkor a harmadik gyermek érkezéséig összesen 2 776 500 forintot kellene megfizetnünk.

 

Mennyit kell visszafizetni, ha nem kérjük a törlesztések szüneteltetését a Babaváró hitelre?

Kinek NEM célszerű élnie a törlesztés felfüggesztésével?

Mivel a Babaváró hitel kamatmentes, így moratóriuma esetén nem halmozódnak fel költségek. Vagyis ha élünk a szüneteltetéssel, minden rendben zajlik a gyermekvállalással és nem történik semmilyen, a kedvezmények elvesztésével járó esemény, akkor nagyon is előnyös lehet a törlesztés szüneteltetése. 

Csak egy esetben érdemes mégis fizetnünk a törlesztőrészleteket, ha exta óvatosak, kockázatkerülők szeretnénk lenni. 

Ha ugyanis az alábbiak közül bármelyik bekövetkezik a futamidő alatt, akkor a támogatási feltételek meghiúsulnak, így bukhatjuk a kedvezményeket:

 • nem születik gyermek
 • a házaspár elválik
 • a házaspár külföldre költözik
 • már nem ének a támogatással érintett gyermekkel közös háztartásban.

Ezen esetekben tehát komoly hátrányt is jelenthet a szüneteltetés.

Fontos
Éppen ezért érdemes még igénylés előtt alaposan utánajárni a feltételeknek és részletszabályoknak, pontosan úgy, mint bármely kölcsön esetén. A Bankmonitor szakértői kifejlesztettek egy innovatív kalkulátort, amellyel megnézheted, mennyi hitelre lehetsz jogosult, milyen feltételekkel.

Ha pedig további kérdéseid maradtak, a kalkulátorban add le érdeklődésed és a Bankmonitor Babaváró szakértői felveszik veled a kapcsolatot, elmagyarázzák a részleteket és végigvezetnek az igénylési folyamaton. Ezzel pénzt és időt takaríthatsz meg, hiszen tanácsadóink egyenesen ahhoz a bankhoz tudnak irányítani, ahol a számodra legkedvezőbb feltételekkel indíthatod el az igénylést.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. December végéig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés