Mégis mire elegendő a lakástakarék? Megmutattuk a héten!

Mégis mire elegendő a lakástakarék? Megmutattuk a héten!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-08 Frissítve: 2021-08-06
 

Hiteleket halmozó háztartások, a 20%-os adójóváírás kihasználása katásként, mennyit számít a lakástakarék a lakásvásárlásnál felújításnál. Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk a héten, amiből most egy kis ízelítőt is adunk. Heti összefoglalónk következik.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Meddig lehet feszíteni a húrt a hiteleknél?

A héten figyelmesek lettünk egy érdekes adatra a jegybank hitelezési folyamatok című kiadványából. Az elemzésben azt hozták ki, hogy a lakáshitelt felvevők esetében 2016 óta 6,5%-ról 10,5%-ra nőtt azok aránya, akik a lakáshitel után egy év belül fogyasztási hitelt is felvettek. Nagy valószínűséggel arról lehet szó, hogy a lakásvásárlással összefüggő többletköltségekre (például a lakás felújítása, berendezése) már egyszerűen nem maradt elegendő fedezete az embereknek. Ezzel nyilvánvalóan magasabb havi hitel kiadást is be kell vállalniuk, aminek megvannak a nyilvánvaló kockázatai.

Hirdetés

Hirdetés

Mire lehet elegendő a lakástakarék?

Azzal nagyon sokan tisztában vannak, hogy a lakástakaréknál 30%-os támogatás jár, de az is lényeges, hogy ez valójában mire lehet elég. A számításunkban egy 50 négyzetméteres lakás esetében Budapesten 500 ezer forintos, míg országos szinten 250 ezer forintos négyzetméter árból indultunk ki. Egy 20 ezer forintos lakástakarék szerződéssel országos viszonylatban 10 év után a lakás értékének 25%-a jön össze, míg Budapesten 12,5%. Ez esetben a több szerződés lehetősége, és a lakástakarék hitele vihet közelebb minket a lakáscélhoz. A felújítás esetében 1-2 millió forinttal számoltunk, így erre már egy rövidebb lakástakarék is elegendő lehet.

Használd ki katásként is a 20%-os adójóváírást

A vállalkozók számára is rendkívül releváns a nyugdíjkérdés, főként, hogy ők a befizetéseik után átlag alatti nyugdíjra számíthatnak. Pontosan ezért dolgoztuk fel az egyik ismerősünk kérdését is, aki Katás vállalkozóként dolgozik, és módot keresett arra, hogy kihasználja a 20%-os adójóváírást. Az ő esetében az a javaslat jött elő, hogy nyissanak a feleség nevére nyugdíjpénztári számlát és azt fizesse a Katás vállalkozó férj. Persze ennek a megoldásnak megvannak a kockázatai, hiszen a befizetések a feleséget illetik, így csak teljesen stabil házasság mellett érdemes belevágni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés