Erre biztos elegendő lesz a lakástakarék!

Erre biztos elegendő lesz a lakástakarék!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-04 Frissítve: 2021-10-08
 

Azt sokan tudják, hogy mekkora állami támogatás jár a lakástakarék mellé, azt viszont már jóval kevesebben, hogy mire is mehetnek ezzel a pénzzel. Kellően széles a felhasználási kör, mi most azt néztük meg, hogy felújításra és lakásvásárlásra mekkora összeg gyűlhet össze. Gyűjtésünkből az is kiderül, hogy ha két szerződést kötünk és a lakástakarék hitelét is felvesszük, akkor 10 év után összejöhet egy átlagos lakás árára való összeg.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Időről-időre szeretjük mi is bemutatni számszerűsítve, hogy a lakástakarékkal mit is lehet kezdeni. Mert önmagában jól hangzik, hogy évente kapunk a befizetések után 30%-ot (maximum 72 ezer forintot szerződésenként), azonban sokkal többet látunk, ha egy példán keresztül látjuk is a szemünkkel, mire mehetünk a megtakarítással.

Azt vettük alapul, hogy egy lakástakarék szerződést kötünk, és azt az állami támogatás maximális kihasználása végett havi 20 ezer forintos összeggel indítjuk el. A táblázatban a különböző megtakarítási időszakokra vonatkozóan mutattuk be, hogy mekkora lesz a megtakarítás mértéke.

A megtakarításnak része a befizetések mellett az állami támogatás és a betéti kamat is. Mindent egybevéve 4 év után 1,25 milliót fordíthatunk lakáscélra, míg a másik véglet esetében, 10 év után 3,1 milliót. Az biztos, hogy milliomosok leszünk, de kérdés még, hogy ez mennyire lesz elegendő.

Alapvetően két ingatlancélt néztünk meg, az egyik a felújítás, míg a másik a lakásvásárlás. A lakásvásárlásnál úgy gondolkoztunk, hogy egy 50 négyzetméteres lakást nézünk ki magunknak. Budapesten most nem túlzó azt állítani, hogy az átlagos négyzetméterár valahol 500 ezer forint körül található, míg országosan ennek a felét vettük alapul.

A felújításkor az volt a kiindulási alap, hogy a lakás értékének 1,5%-át egy évben elköltenénk. Mi összesítve 5 évre előre néztük meg a felújítási pénz szükségletet, ami egyszerű szorzás után az ingatlan értékének 7,5%-a. Forintosítva nagyjából 1 és 2 millió forintot kell erre fordítani, legyen szó akár egy országos átlagos lakásról, akár egy budapesti lakásról.

Világos, hogy minél kisebb összeg szükséges, annál gyorsabban összejön rá a szükséges összeg. A felújítás lesz a kisebb dió, mert itt még Budapesten is egy lakástakarék szerződéssel 6 év alatt összejön a kívánt finanszírozás.

Felújításra és lakásvásárlásra is elegendő tud lenni a lakástakarék megtakarítás

A lakásvásárlás már egy keményebb dió, hiszen 12,5 és 25 millió forint összegyűjtése a semmiből egy igazán nehéz feladat. Egy lakástakarék szerződéssel országos viszonylatban 10 év után a lakás értékének 25%-a jön össze, míg Budapesten 12,5%. Hozzátennénk, hogy ez esetben nem számolunk az ingatlan értékének emelkedésével.

Egyértelmű, hogy ha rövid idő alatt akarunk jelentős pénzhez jutni a lakástakarékból, akkor két út áll előttünk vagy ezek kombinációja:

  • egynél több szerződést indítunk el, például közeli hozzátartozók nevére is kötünk szerződést, amit később saját lakáscélunkra használunk fel,
  • a megtakarítási részen felül élünk a lehetőséggel és felvesszük a megtakarítási összeggel körülbelül megegyező mértékű lakástakarék hitele is.

Ne feledjük azonban, hogy ha nem lenne állami támogatás, vagy a mértéke a jelenleginél jóval kisebb lenne, akkor sokkal nehezebb lenne elérni a lakáscélunkat. Jegyezzük fel, hogy míg a 4 éves lakástakaréknál az állami támogatás 288 ezer forint tud lenni, addig egy 10 éves szerződésnél már 720 ezer forintról beszélünk.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

    Hirdetés
    Hirdetés