loading

Megkaphatod már most a 2021-től induló lakástámogatásokat?

Sokan kivárnak a lakásvásárlással, felújítással, hiszen a jövő évtől számos új támogatást vezetnek be. Nem kell azonban minden esetben a jövő évet várnod: az új támogatások egy részét már most kihasználhatod. De a többi érdekében is sok mindent megtehetsz már ma is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A jövő évtől a jelenleg is elérhető lakás-, családtámogatások mellé számos új kedvezmény lesz  elérhető:

Sokaknak érdemes megvárniuk a kedvezményeknek az indulását, de tényleg minden esetben csak a jövő évben érdemes bármit is lépni?

Az áfa-csökkentésénél a vételár megfizetésének dátuma az irányadó

Az új építésű lakások áfa-csökkentésének részletszabályai már megjelentek. Ezek alapján nem az adásvételi szerződés megkötésének dátuma, hanem a vételár megfizetésének időpontja lesz lényeges a kedvezmény szempontjából.

Az adó csökkentése nem jelenti azt, hogy az árak is mérséklődni fognak. A kérdés az, hogy a kivitelezők, eladók milyen mértékben adják át a vevőknek az adócsökkentést.

Ez azt jelenti, hogy akár már most megkötheted az adásvételi szerződést – egy olyan lakásra is, amelyre jelenleg 27% áfa fizetési kötelezettség lenne -, a jövő évtől megfizetett részletekre azonban már a csökkentett adó lesz érvényes.

Nagyon fontos a szerződés szövege: amennyiben kizárólag a bruttó vételár szerepel benne, akkor a jövő évben nem csökkenne a fizetési kötelezettséged, gyakorlatilag a nettó ár emelkedne meg. Ha viszont a szerződésben a nettó vételár és az áfa külön szerepel, akkor a  megfizetett részlet a módosuló adó miatt kisebb lenne.

Az illetékmentesség szempontjából az adásvételi szerződés aláírása számít

A csok támogatást igénylők illetékmentessége a 2020. december 31-ét követően aláírt adásvételi szerződésekre lesz érvényes. Ennek kihasználásához mindenképpen érdemes megvárni a jövő év elejét.

Ha már most megtaláltad álmaid otthonát, de nem szeretnél rá illetéket fizetni, akkor bizony várnod kell a végleges adásvételi szerződés aláírásával. Ugyanakkor valamilyen előzetes szerződést még köthetsz az eladóval és az alapján át is adhatsz egy előre meghatározott összeget előlegként. Ezt a döntést azonban alaposan gondold át: komoly bizalom kell ahhoz, hogy végleges adásvételi szerződés nélkül pénzt fizess ki.

Az áfa-visszaigénylés, a felújítási támogatás és a tetőtér-beépítési támogatás részletei még nem ismertek

Ha ezeket a támogatásokat szeretnéd kihasználni, akkor nem érdemes komolyabb munkálatokba kezdened, vagy éppen szerződést kötnöd, amíg a részletszabályok nem jelennek meg.

A felújítás, építkezés azonban időigényes folyamat, emiatt a mesteremberekkel célszerű előre egyeztetni: a legtöbb esetben bizony csak hónapok múlva lehet szabad időpontot szerezni.

Ha mindenképpen szeretnél felújítani, a szülői ház tetőterét beépíteni, akkor már most érdemes szakembert keresni. Ezzel számos vesződségtől kímélheted meg magadat a jövő évben, sőt akár a munkálatok is gyorsabban befejeződhetnek.

A hitelképességed is érdemes már most felmérni

Ha kölcsönre is szükséged lenne a lakáscélod megvalósításához, akkor már most érdemes kiválasztanod a lakáshitelt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a legolcsóbb ajánlatot:

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Emellett érdemes lehet a kiválasztott bankkal is felvenni a kapcsolatot és egy előzetes hitelminősítést elvégeztetni. Ebből megtudhatod, hogy nagy valószínűséggel mekkora összegre lehetsz jogosult.

Bankmonitor tipp:
Érdemes lehet már most aláírni az adásvételi szerződést, amennyiben csok támogatás nélkül vennél új építésű lakást. Fontos azonban, hogy a pénzügyi teljesítés a jövő évben történjen meg. Emellett a szerződésben a vételár helyes feltüntetésére – nettó ár és áfa megbontása – is kiemelt figyelmet kell fordítanod.
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...