Megkerestük Magyarország legolcsóbb lakossági hiteleit

Megkerestük Magyarország legolcsóbb lakossági hiteleit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-12
 

Mindenki keresi a lehető legolcsóbb hitelt, hiszen már néhány százalékos kamatkülönbség is több százezer, vagy akár millió forinttal megdobhatja a bank részére visszafizetendő összeg nagyságát. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a hitelek ára több mindentől függ: számít a hitelcél, hogy kell-e hozzá ingatlanfedezet, de akár az igénylő jövedelme is befolyásoló tényező. És akkor még nem beszéltünk az állami támogatásokról, amelyek alaposan összezavarják a képet.

Az, hogy milyen költséggel juthatunk hitelhez, alapvetően öt dologtól függhet:

  1. Milyen célra vennénk fel a kölcsönt? (Pl. lakásvásárlás, felújítás, autóvétel, vagy esetleg teljesen szabad kezet szeretnénk ezt illetően?)
  2. Van a hitel mögött ingatlanfedezet?
  3. Az adott hitelt támogatja az állam?
  4. Mekkora a jövedelmünk?
  5. Sikerül megtalálni a lehet legkedvezőbb ajánlatot?

különböző hiteltípusok kamatai

Hirdetés

Hirdetés

1. helyezett: Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy támogatott, fedezet nélküli, szabad felhasználású hitel, amit a jogszabályi feltételeknek megfelelő fiatal házasok igényelhetnek. Mivel azonban végső soron banki hitelről van szó, a sikeres igényléshez a családnak át kell mennie a banki hitelbírálaton is, ennek során vizsgálják többek között az igazolt jövedelem nagyságát.

A Babaváró azért verhetetlen, mert a hitel az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ami a futamidő végéig megmarad, amennyiben ezen idő alatt legalább egy gyermek születik. Ráadásul nincsenek a hitelfelvételhez kapcsolódó egyéb költségek sem (pl. hitelbírálati és folyósítási díj), mindössze az állami kezességvállalás díja jelent plusz kiadást. (A fennálló tőketartozás 0,5%-a, melyet havonta a törlesztőrészletekkel együtt kell megfizetni. A díj induló mértéke egy 10 millió forintos kölcsön esetében 4 167 Ft.) Így lehetséges, hogy egy 10 millió forintos Babaváró hitel havi törlesztője kb. 46 ezer Ft-ból megúszható, 20 év alatt pedig mindössze 600 ezer Ft-ot kell a felvett összegen felül visszafizetni a banknak.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

De nem is a kamatmentesség az egyetlen aduász a Babaváró esetében, ugyanis ha születik még további egy vagy két gyermek, akkor a fennálló tőketartozást részben vagy egészben elengedik, sőt, jó időzítéssel még az is lehetséges, hogy egyetlen forintot se kelljen a kölcsönből visszafizetni. (Ebben az esetben a Babaváró vissza nem térítendő támogatás lesz.) Ezt a konstrukciót pedig nem lehet jelenleg felülmúlni!

Bankmonitor tipp: Bár a babaváró hitelek költsége gyakorlatilag azonos minden bank esetében, a hitelbírálatot illetően azonban lehetnek köztük különbségek. Így előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a kölcsönt, míg a másiknál nem, vagy csak a reméltnél kisebb összeget kaphat.

2. helyezettek: Csok-hitel és támogatott felújítási hitel

A csok-hitel (a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel) és a támogatott otthonfelújítási hitel ugyancsak az állami támogatásnak köszönhetően favorit. Ugyanis az állam kamattámogatást nyújt ezekre, így a kamat nem lehet 3%-nál magasabb, ráadásul ez fix, vagyis a futamidő végéig nem is változhat. A 3%-os kamat rendkívül jónak számít, hiszen a hasonló – végig fix – piaci jelzáloghitelek kamata 4,22-5,37% között van a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint. Fontos ugyanakkor, hogy mindkét támogatott hitelnek vannak személyi feltételei, így egyáltalán nem biztos, hogy valaki jogosult ezekre.

Bankmonitor tipp: A kamatok között nincs jelentős különbség, ám a bírálat itt is bankonként eltérő lehet.

3. Helyezett: Jelzáloghitel

A jelzáloghitelek közös tulajdonsága, hogy bármilyen célra (lakásvásárlás, felújítás, hitelkiváltás, építkezés, vagy éppen szabad felhasználás) igényeljük ezeket, mindenképpen szükség lesz hozzá ingatlanfedezetre.

A jelzáloghitelek kamatszintje azonban különböző lehet aszerint, hogy milyen kamatperiódust választunk, illetve hogy milyen célra igényelnénk a kölcsönt. A különböző kamatperiódusok közül jelenleg az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata a legalacsonyabb, míg a 10 évre rögzített és végig fix kamatú kölcsönök drágábbak. (Ennek ellenére jelenleg a 10 éves kamatperiódus a legnépszerűbb, ami azt mutatja, hogy az emberek hajlandók némileg többet fizetni azért, hogy egy évtizedig változatlan havi törlesztőket kelljen fizetniük.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A jelzáloghitelek kamatát az is befolyásolja, hogy milyen célra igényeljük. Ugyanannak a kölcsönnek (10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus, 300 ezer Ft nettó igazolt jövedelem, 20 millió Ft értékű ingatlanfedezet) a kamata például használt lakás vásárlásra 3,24-5,37% között van, míg szabad felhasználásra 4,78 és 8,19% között szóródnak a banki kamatok. Látható tehát, hogy nagyon nem mindegy, milyen célra is vennénk fel jelzáloghitelt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a piaci jelzáloghitelek kamatai magasabbak az állami támogatásúakénál, ezeknél nem kell külön személyi feltételeknek megfelelni, mint ahogy gyermeket sem kell vállalni. Ugyanakkor látható az is, hogy azonos hitelcél esetén is nagyon különbözőek lehetnek a banki kamatok, emiatt különösen fontos a jó választás.

Bankmonitor tipp: Nem csak a kamatok térhetnek el az egyes pénzintézetek esetében, ugyanis a bankok másképpen kezelik az igénylők jövedelmét és az elvárt ingatlanfedezetet is.

4. Helyezett: Személyi kölcsön

A személyi kölcsön egy fedezet nélküli, szabad felhasználású hiteltípus, ahol az igazolt jövedelem nagysága alapján határozza meg a bank, hogy mennyi hitelt kaphat valaki. Előnye még a viszonylag gyors hitelbírálat, ugyanis a szükséges dokumentumok bankhoz történő beérkezését követően átlagosan 5-6 munkanapon belül számlán lehet a bank által megítélt összeg. A személyi kölcsönök mellett szól az is, hogy alacsony egyszeri költségekkel kell számolni, sőt, a bankok ezeket sokszor teljes egészében elengedik.

A személyi kölcsönök esetében különösen nagy a tétje a jó bankválasztásnak, ugyanis a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint ugyanannak a hitelnek (5 millió forintos hitelösszeg, 5 éves futamidő, fix kamat, 300 ezer Ft nettó igazolt jövedelem) 6,95 és 13,99% között változhat a kamata, ami havi törlesztőben csaknem 18 ezer forintos különbséget jelenthet.

Bankmonitor tipp: A bankok számos egyedileg meghatározott feltételhez köthetik a kedvező kamatot, de az is nagyon eltérő, hogy adott jövedelemre mekkora hitelösszeget adnak maximálisan. Ezért hasznos olyan tanácsadót bevonni a folyamatba, aki az igénylő egyedi paraméterei alapján meghatározza a reálisan szóba jöhető bankok és hitelek körét.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés