Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09. szerző: bankmonitor.hu

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak ennek a műfajnak is a maga kockázatai. Az állampapír egészen más biztonságot tud adni, amit a CashMester legújabb részében ki is fejtünk.

Mi történt pontosan?

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a magyar lakosság a biztosabb, rövidebb lejáratú megtakarításokat preferálja. Ugyanakkor egy közelmúltbeli kutatás eredményei szerint az emberek számára az ingatlan biztonságosabb befektetési formának számít, mint a lakossági állampapír. Nem szabad azonban a két megtakarítást összekeverni, hiszen teljesen más paraméterekkel rendelkeznek és más célokat is szolgálnak.

Mit jelent ez magyarul?

Az ingatlantulajdon történelmi okoknak köszönhetően is nagy megbecsülésnek örvend hazánkban, ráadásul az elmúlt évek során tapasztalt alacsony kamatok jelentősen megnövelték az ingatlanbefektetések szerepét. Míg régebben elsősorban alternatív lehetőség volt az ingatlan, addigra azt lehet mondani, hogy ma elsődleges befektetésként gondolnak rá az emberek.

Azt viszont sokan elfelejtik, hogy az ingatlanbefektetésnek is megvan a maga kockázata. Kezdjük azzal, hogy nem feltétlenül könnyű túladni rajta (ez nyilván lokációtól és a keresleti helyzettől is függ), ráadásul azt sem lehet kiszámolni, hogy évek múltán hol lesznek az ingatlanárak (gondoljunk bele, 2010 tájékán hol állt az ingatlanpiac). Ha kiadásban gondolkozunk, akkor is van rizikó, hiszen elképzelhető, hogy hosszabb ideig megüresedik a lakás, vagy a bérlőnk nem fizet, ugyanakkor az állagromlással számolni kell, így az időnkénti felújításokkal is.

A lakossági állampapír ehhez képest lényegesen más kategóriát jelent. Ezt elsősorban a bankbetét helyettesítőjeként foghatjuk fel, azzal a különbséggel, hogy itt az államnak adjuk kölcsön a pénzünk. A lakossági állampapír könnyen pénzzé is tehető, ráadásul a rövid, közép és hosszú távú pénzügyi célokhoz is illeszkedik.

Azt is érdemes tudni, hogy ha a Magyar Államkincstárnál vásárolunk állampapírt, akkor arra korlátlan visszafizetési garancia vonatkozik (ha valamelyik banknál befektetési szolgáltatónál, akkor Beva védelmet élvezünk). Látni kell, hogy az állam áll az értékpapír mögött, ami természetesen fizetőképesebb hitelezőnek bizonyul, mint egy bank. Ezért szokás azt mondani, hogy a lakossági állampapír lényegében kockázatmentes befektetési lehetőség.

Miért kellene engem érdekelnie?

A hosszú távú bérleti hozam, amivel reálisan számolni lehet körülbelül 4-5% lehet évente, az ingatlanárak mozgásától függően persze az értéknövekedés is lényeges lehet (az elmúlt években kétszámjegyű hozammal is lehetett ingatlant értékesíteni). Azt is hozzá kell tenni, hogy a lakossági állampapírok ma már nemcsak a bankbetét, hanem bizonyos befektetési alapok számára is komoly versenytársat jelentenek. Az elérhető kamat, 1,5-3,8%-ig terjed, attól függően, hogy milyen időtávra mondunk le a pénzről.

Azt lehet mondani, hogy törekedni kell arra, hogy a megtakarításokat a lehetőségek osszuk meg, ne egy eszközben tartsuk a pénzünk. Összességében az ingatlanbefektetést kifejezetten hosszú távú befektetésként lehet felfogni, aminek felvázoltuk a kockázatait is. A lakossági állampapír ezzel szemben rövid távon is jól kezelhető, likvid megtakarítást jelent (akár vésztartalékként, általános megtakarításként).

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

2 Hozzászólás

 1. Sanyi

  Tisztelt Bankmonitor!
  Önök szerint,szinte 100%-ban szabad-e mondjuk PMÁK -ban tartani a “rövid-közép-/hosszútávú nyugdíj NYESZ-ben megtakarításokat,persze bankon keresztül???
  Középtávúra Államkincstárnál vezetett TBSZ számlákra gondoltam.
  Befektetői mondás,hogy ne tartsd minden tojást egy fészekben.
  Önök szerint,ez állampapírra is vonatkozik???
  Véleményem szerint,ha az állammal történne valami-akkor az összes bank becsukhatna.A külföldi érdekeltségű bankokat meg megrohannák az emberek-azért csuknának be.Öreg motoros vagyok,annó láttam a Postabank irodái előtt kígyózó embertömegeket, s a bank összerogyását huszon egy-két éve. Quaestort ne említsük,mert aki nem látta előre az összeomlás jeleit,-az “így járt”.Kockás papíron átvett pénzek.-röhej az egész.Esküszöm,ennél még a háború előtti időszakban átvett váltók is jobbak voltak.Témánál maradva olvasom az OTP Ingatlanbefektetési Alapot.236 milliárd van benne,de még egy öt éves PMÁK hozamát sem hozza! Gyakorlatilag 3 éve 3,3% körüli az éves hozam.No comment.
  Ügyfél meg örül,hogy 0,02% nál mennyivel nagyobb kamatot kap.PMÁK-tól meg szerintem azért tartanak az emberek,mert mi van ha előbb kiszállok,mert kell a pénz.Egyszerű mint az 1×1.Minden évben megkapom a kamatot.Ha kiszállok,akkor csak az az évi kamatból bukok 1%-ot./Jó,nem kamatfizetés után 1 nappal kell kiszállni,,mert akkor a tőkéből vonják le az 1%-ot./Azért ne felejtsük el,hogy az államkincstárnál nincs számlavezetési díj,ami a mai világban egyedülálló/

  2018.05.09.20:44

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sanyi!

   Hogy mennyi pénzt tart állampapírban, az csak a kockázatvállalási hajlandóságától függ: amennyiben nem szeretne kockázatot vállalni (és nem több tíz millió forintról van szó), akkor maradhat állampapírban az összes megtakarítása. Ilyenkor a forint kockázatát futja. Ugyanis amennyiben fizetésképtelen lenne az állam, akkor mindegy, hogy milyen forintban denominált eszköze van, az úgyis gyorsan elinflálódna. Nagyobb vagyon esetén érdemes szolgáltatók között, devizálisan, és akár országok között is megosztani a befektetéseit.

   2018.05.10.09:19

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogy lehetne a lakásáfával kedvezni a családoknak?

2018. 05. 19.

A lakáspiacon, főként Budapesten a befektetői kereslet dominált, mielőtt a saját célra vásárlók is vásárlásba kezdtek volna. Igen ám, de ez együtt jár a lakásárak nagyfokú emelkedésével is, így a...

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.