Betöltés

Kit érdekel a Bitcoin, ha szárnyas autóval is gazdag lehetsz?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-15

Néhány millió forint felett már egészen biztosan meg kell osztani a befektetésre szánt összeget. Ez történhet állampapír típusok, esetleg befektetési alapok, vagy akár csak különböző lejáratok között. Néhány tízmillió forint esetében már a devizális megosztás mellett a különböző szolgáltatók közötti pénzmegosztás is szóba kerülhet. Ennél nagyobb vagyonnál pedig akár külföldi szolgáltató igénybevétele sem ördögtől való. De mit vegyenek azok, akiknek már minden megvan a befektetési palettáról? Nekik szólnak az alternatív befektetések.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Miben tartják a pénzüket az igazán gazdagok?

Bármennyire is hihetetlen, az igen tehetősek és a néhány millió forinttal rendelkezők portfóliója sok mindenben hasonlít egymásra. Például mindkét csoportnak illik könnyen hozzáférhető, biztonságos formában tartani néhány hónapnyi költésének értékét. Ez általában praktikusan rövid állampapírt jelent. Aztán még a vagyonosabb befektetési társaink is tarthatnak pénzt befektetési alapban, akár közvetlen vállalati kötvényben, vagy részvényben is.

Tudni szeretnéd, hogy mennyit hozhat egy befektetési alap? Használd keresőnket, és kiderül!

Sőt, a nagyobb kockázati étvággyal rendelkezők akár határidős-, opciós termékekkel, nyersanyagokkal, esetleg devizákkal is kereskedhetnek (persze a pénzük egy megfelelően kis részével). Már közepes vagyonnál is megjelenthet az ingatlan befektetés is (akár csak egy kiadású célú garázs formájában). Sőt, nem példa nélküli, hogy kevésbé tehetősek is közvetlenül pénzt fektetnek egy vállalkozásba (általában jelentős kockázatot vállalva). Ennek a gazdag megfelelője a pénzügyi angyal, aki sokszor egyedül is elegendő egy nagyobbacska vállalat tőkeszükségletének kielégítésére is.

Viszont a vagyonosok számára nyitva áll a vagyonkezelés lehetősége is, amit egyszerű befektetőként nem tudunk elérni. Sőt, az előbb felsoroltakon kívül olyan exkluzív befektetéseket is elérhetnek, amit a minimális befektethető tőke miatt a normál halandó nem. Ilyen lehet nagyobb névértékkel rendelkező befektetések (például vállalati kötvények), vagy külön vagyonkezeltek számára létrehozott befektetési alapok, vagy akár katasztrófakötvények is. De mibe másba lehet fektetni, ha ezeket már mind tartja valaki?

Alternatív befektetések

Nem új keletű, de igen nagy hozzáértést kíván a különböző műkincsekbe fektetés. Ilyenek lehetnek festmények mellett akár ékszerek, órák, de az utóbbi időben moziplakátok, vagy hangszerek, vagy akár fényképek is. Természetesen az ilyen típusú befektetések rengeteg kockázatot rejtenek. Egyrészt eredetinek kell lennie a műalkotásnak, különben egy fabatkát sem ér. Másrészt nem árt, ha sokáig a mi tulajdonunkat képezi, így sokat kell költeni a biztonságra. Harmadrészt az sem utolsó szempont, hogy megőrizze az állagát, így a megfelelő hőmérséklet és páratartalom fenntartására is vagyonokat költhetünk. Természetesen ennek is megvan az egyszerűsített formája, amikor befektetési alapon keresztül vásárolunk műkincseket.

Az utóbbi időben fellendült a kereslet a régi járművek iránt is. Ennek megfelelően az oldtimerek (és utóbbi időben a fiatalabb youngtimerek) árai is hipertérugrást hajtottak végre. Itt zömében autóban kell gondolkodni, de újabban külön aukciót tartanak motoroknak is, és elvétve egy-egy értékesebb hajó vagy más jármű is gazdát cserél. Viszont nem árt egy egész csapatnak a háttérben lenni. Ugyanis egy járművet karban kell tartani, ha nem megfelelő állapotban van, még restaurálni is kellhet. Az előbbi költség sem elhanyagolható, de az utóbbi akár veszteségbe is fordíthatja az egész projektet. Rossz állapotban lévő autóra tehát csak akkor érdemes költeni, ha különlegesen ritka, és egyben drága típusról, vagy valakinek (művészek, versenyzők, diktátorok) egyedi autójáról van szó.

Azt sem árt tudni, hogy egy öreg járművet használni is kell néha. Ugyanis a használat mellőzése is rontja az állapotát. Nem egy esetben egy egész csapat szükségeltetik az autó feltámasztására és életben tartására. Főként, ha nem csak a gépjármű áremelkedéséből szeretnénk profitálni, hanem kölcsönözhetővé tesszük kedvencünket filmforgatásra, vagy esküvőkre. Persze ilyen alkalmak növelik a kockázatot is.

A gyűjtő szenvedély is átcsaphat befektetésbe. Különösen, ha numizmatika, bélyeggyűjtés vagy antik borok gyűjtése babonázott meg. De itt hasonló problémával szembesülhetünk, mint a műkincseknél: sokba kerülhet az őrzése és az állagmegóvása. Ráadásul a gyűjtő szenvedély valóban át tud csapni szenvedéllyé, ami a korábbi, hagyományos befektetések felemésztésével járhat. Erre azért érdemes odafigyelni.

Általánosságban is fontos meghúzni az alternatív befektetések határait: nem szabad egyszerre túl nagy összeget ilyen típusú befektetésben tartani. Bár egy-egy ilyen vagyontárgynál nagyobb az érzelmi töltet, de ne feledkezzünk meg a kockázatokról sem (ami ezekben az esetekben nehezen becsülhető). A kockázatokat (és egyben a hozamot is) csökkenthetjük az alternatív befektetésekre kötött biztosításokkal.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Blogajánló