Betöltés

Melyik diákszámlát válaszd?

szerző: Bankmonitor.hu
2012-09-03

A tanév kezdetével a legtöbb egyetemistának és főiskolásnak nyitnia kell bankszámlát, ha eddig nem rendelkezett vele. A legtöbb bank kínál kifejezetten diákszámlát, azonban nem mindegy, melyiket választjuk. Ingyenes számla nem igazán van, ahol a havi számlavezetési költség nulla forint, ott a bankkártyáért kell sokat fizetned, ahol a kártya ingyenes, ott az utalás kerül pénzbe. A bankmonitor.hu számlaválasztója segítségével kigyűjtöttük az összes diákszámla összes fontosabb költségét. Fiatalokról lévén szó, a cikkben csak az internetes utalást nézünk és automatás készpénz-felvételt nézzük, de a bankmonitor oldalán az összes többi költség is megtalálható.

(A cikk végén egy összefoglaló táblázatban is elolvashatóak a fontosabb költségek.)

A bankolási szokások figyelembevételével egy gyors számolással eldönthető, melyik a legolcsóbb csomag.

A számlák feltételei különbözőek, van, ahol érvényes diákigazolvány kell, van, ahol elég egy bizonyos életkor alatt lenni. A cikkben erre is kitérünk.

Axa Bank: A diákszámla csak annyiban különbözik a normál számlától, hogy nem adható meg állandó átutalás és csoportos beszedési megbízás.

A normál számla költségei: havidíj nincs, az utalás interneten díjtalan. Kártyadíj az első három évben nincs, utána ezer forint háromévente. Dombornyomott kártya is választható ugyanennyiért.

Pénzfelvétel: saját automatája nincs, ezért minden automatából lehet felvenni, de fizetni kell érte, alkalmanként 260 Ft-ot (Visa logós automaták.)

Épkézláb sms szolgáltatása még nincs, már hónapok óta ígérik, hogy lesz.

Budapest Bank: A csomag neve Universo. Havi díj nincs, elektronikus kártya ingyenes, két sajátkártyás, vagy egy idegen automatás pénzfelvétel díja utólag visszatérítésre kerül. Utána 102 Ft a saját és 125 Ft + 1% az idegen automata. A netes utalás 25 forint plusz 0,25%-ot. SMS: választható 450 Ft havi díj vagy SMS-enkénti 37 Ft-os díj között. Nem rossz ajánlat.

CIB Bank: Cibezz számlacsomag. Itt elég a 26 év alatti kor. Havi díj 50 Ft, bankkártya első évben díjmentes utána évi 550 Ft, utalás interneten díjmentes. Két saját vagy két idegen automatás pénzfelvétel díjmentes, utána saját: 168 Ft/alkalom, idegen ATM 393 Ft. SMS 109 Ft és 20 Ft/darab. Ez inkább akkor jó, ha valaki már nem diák.

Citi: nincs diákszámlája.

Erste Bank: Diákszámla Havi díj, kártya díj nincs. Havi egy saját automatás pénzfelvétel ingyenes, a többi saját automatából 52 Ft + 0,52%, idegen automatából 314 Ft + 1,15%. Azért ez elég drága. Utalás interneten 22 Ft/alkalom, csak a bankkártyához díjmentes az SMS szolgáltatás.

Előnye a nagyobb fiókhálozat, az ingyenes SMS, illetve most 2.000 Ft jóváírást is adnak akcióban. Hátránya a drága készpénzfelvétel, illetve, hogy fizetős az utalás.

FHB Bank: Helló számlacsomag, itt is elég, ha 24 év alatti valaki. A havi díj csak akkor ingyenes, ha nincs postai számlakiküldés, egyébként 104 Ft. A bankkártya csak az első évben ingyenes, utána 1090 Ft/év. Internetes utalás 0,15%, minimum 104 Ft, maximum 2.075 Ft. Készpénzfelvétel bármely automatánál havonta háromszor ingyenes, utána 316 Ft/alkalom.  SMS 175 Ft/hó plusz 20 Ft/SMS.

Talán a legdrágább ajánlat és a fiókhálozata is kicsi. Előnye a háromszori ingyenes készpénz-felvétel.

K&H Bank: Trambulin számlacsomag, 18 év felett. Havi díj 52 Ft, a bankkártya csak az első évben ingyenes, utána 935 Ft/év. SMS 11 Ft/darab, havi díj nincs. Készpénzfelvétel egy darab díjmentes, utána saját automatából 0,15 % + 226,- Ft, idegenből 0,15 % + 510,- Ft. Internetes utalás 0,11%, min 20 Ft, max. 2.000 Ft.

Ez sem a legjobb ajánlat a piacon.

MKB Bank: Ingyenes bankkártya, ingyenes SMS szolgáltatás csak kártyatranzakciókra, két ingyenes készpénz-felvét bármelyik automatából (utána 84 Ft, illetve 304 Ft), ingyenes internetes utalás. Havi díj postai számlakivonattal 155 Ft, anélkül 50 Ft.

Az egyik legjobb ajánlat. Érvényes diákigazolvány szükséges.

OTP Bank: Junior számla. Ingyenes számlavezetés és bankkártya. Egy darab ingyenes készpénz felvétel saját automatából, utána saját automata 25 Ft + 0,45%, maximum 500 Ft, idegen automata 530 Ft. Internetes utalás 0,1%, minimum 210 Ft maximum 3560 Ft. Az SMS vagy 11 Ft/db, vagy 130/180 Ft/hó és a legtöbb üzenet díjmentes.

Raiffeisen Bank: Nincs diákszámla.

Sopronbank: havi díj nincs, utalás interneten díjmentes, bankkártya az első évben díjmentes, utána 1000 Ft/év. Készpénzfelvétel 2 díjmentes saját automatából, egy a takarékszövetkezeti automatákból, a többi sajátból 130 Ft/alkalom, idegen automatából 290 Ft + 0,2%. SMS 300 Ft/hó plusz 30 Ft/db.

Unicredit Bank: Trendy számlacsomag 26 éven aluliaknak. Havi díj 99 Ft, a kártya csak az első évben ingyenes, utána elég drága, 1950 Ft/év. Az első két készpénz-felvétel ingyenes bármely automatából, utána csak a sajátokból (idegen felvétel 400 Ft + 0,4%, minimum 450 Ft.) Internetes utalás ingyenes. SMS 36 Ft/db.

Volksbank: diákszámla havi díj nincs, kártyadíj 500 Ft/év, amit első évben nem kell fizetni. Internetes utalás csak bankon belül díjmentes, bankon kívül 0,12%, minimum 75, maximum 3.000 Ft. Internet-bank igénylése egyszeri 2.000 Ft, ez egy jelentős költség. SMS 20 Ft/darab, két felvét saját automatából díjmentes, egyébként saját automata 200 Ft, idegen 310 Ft + 0,2%.

Diák számlák

Reméljük, segítettünk a választásban.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Blogajánló

  • alapblog

    Rágógumitól az egészségközpontig

    Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.