Mennyi hitelhez juthat a cégem?

 • 2016.04.05.
 • szerző: bankmonitor

10-ből 9 cégtulajdonos bizonytalan abban, hogy mennyi hitelt vehet fel a cége. A Bankmonitor.hu szakértői egy élő példán keresztül mutatják be, az egyes tényezők számszerűen hogyan befolyásolják a hitelképességet.

Példaként vegyünk egy kisebb, éves szinten 300 millió Ft árbevételt elérő asztalos üzemet. A társaság a lakáspiac fellendülése, az új építések beindulása miatt telephelyének bővítésére készül és számszerűsíteni kívánja az elérhető hitel nagyságát.

A Kft. 15%-os működési profit szinttel dolgozik, így 45 millió forintos üzemi eredményt realizált az elmúlt évben. Fontos lesz még az angol rövidítéssel EBITDA-nak csúfolt mutató, mely az előző profit és az értékcsökkenés összege (mely esetünkben 60 millió Ft), elvileg ez az összeg fordítható ugyanis kamat és hiteltörlesztésre. A cég jelenleg 40-40 millió Ft hosszú és rövid lejáratú hitellel rendelkezik 200 millió Ft-os saját tőke mellett.

A hitelfelvevő cég főbb adatai

Mennyire egészséges a jelenlegi hitelszint?

60 millió forintos hiteltörlesztésre fordítható profit (EBITDA) és 80 millió Ft teljes hitelállomány mellett a válasz nem evidens. Ha azonban részletesebben megvizsgáljuk, látható, hogy a cégnek a 75 millió forintos vevőkövetelése (átlagosan 90 napra fizetnek a megrendelők) szinte teljes egészben fedezik a hitelállományt és még 60 millió forintos készletállománnyal is rendelkezik. Távolról sem beszélhetünk túlzott eladósodottságról.

A rövid távon felvehető hitel

Ez lesz az egyszerűbb kérdés. A bankok jellemzően az árbevétel 15-20%-ig hajlandóak elmenni, ami esetünkben 30-60 millió forint (ebből az aktuálisan meglévő rövid hitel 40 millió forint). Jelen cég a meglévő profitabilitása és egyéb adatai alapján könnyedén megkaphatja a jelzett sáv felső határértékét is hitelként. Fontos kiemelni, hogy a rövid lejáratú hiteleknél is fontos a cég sikeres működése, a bankok vizsgálják a saját tőkét és a profittermelő képességet. 

A hosszú távon felvehető hitel

Lényegesen bonyolultabb számszerűsíteni. A bankok hitel visszafizetési képességből indulnak ki, melynek alapmutatója a fentebb említett EBITDA (működési profit + értékcsökkenés). Ezen profitnak max a 80%-át engedik tőke és kamattörlesztésre fordítani. Ez esetünkben 48 millió Ft. Ha 7 évre tervezi a hitelfelvételt a tulajdonos, akkor a 48 millió forint = (hitelösszeg * kamat) + (hitelösszeg / 7) képletet kell megoldanunk, melyből 256 millió Ft hitel adódik. Jelen példában egy 4,5%-os kamatlábat alkalmaztunk (mely BUBOR + 3,3% kamatfelárat jelent). Az előző képletből egyértelmű, hogy minél hosszabb időtávra tervezzük felvenni a hitelt, annál nagyobb a hitelképesség. Egy bizonyos határon túl azonban a bank kockázata erősen elkezd nőni. Ez a határ jellemzően a 7 év, ezt meghaladóan időtávokra a bankok csak nagyon óvatosan adnak hitelt.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy a Te céged mennyi hitelt vehet fel, használd az alábbi kalkulátort:

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ennyi lenne? Nem teljesen. A hitelösszegnek arányosnak kell lennie a saját tőkével, kis és középvállalatok esetén nem lehet jellemzően több, mint annak a két-háromszorosa. Tekintettel arra, hogy cégünk 200 millió forint saját tőkével rendelkezik, a kiszámított hitel kényelmesen felvehető.

A meglévő hitelek állománya minden esetben érdemben befolyásolja a cég által felvehető hitel értékét. Ha 256 millió forint a kalkulált maximális hitelösszeg, akkor abból le kell vonnunk a meglévő 80 millió forintnyi hitelállományt, így 176 millió forintot vehet fel hosszú távú hitelként a tulajdonos. Jelen esetben ezen megközelítés alól részleges „felmentést” jelenthet, hogy meglévő vevőkövetelések közel teljes mértékben fedezik a 80 milliós hitelállományt, így a cég feltehetően 200-230 millió Ft-nyi új hitelt fel tud venni, amennyiben a beruházáshoz megfelelő pénzügyi tervvel rendelkezik.

Fenti számítások során nem vettük figyelembe a telephely bővítés árbevétel és profit növelő hatását. Amennyiben a cégtulajdonos vevői szándéknyilatkozatokkal is alá tudja támasztani a megnövelt kapacitásra váró plusz keresletet, akkor nyert ügye van. Ebben az esetben a potenciálisan felvehető hitelösszeg még tovább növelhető (kb. 300 millió Ft-ig).

Egy erős korlát: az önerő

A bankok a teljes tervezett beruházás 20-30%-át várják el önerőként betenni a tulajdonostól. Önerő nélkül ma gyakorlatilag nincs hitel, a bankok szerint a „tulajdonosnak is kockáztatnia kell valamit” a hitel érdekében. A 20-30% a minimális önerő szint, ha egy céget kockázatosabbnak éreznek a bankok, akkor 40-50%-ra is emelkedhet az elvárás. Példánkban lévő cég esetében 30%-os önerőt elegendő lehet a beruházáshoz, illetve a kapcsolódó hitelfelvételhez.

A fedezet kérdése

A bankok jellemzően valamilyen biztosítékot elvárnak a hitelhez. Az sajnos nem lesz elég, hogy a cég évek óta X tízmillió forint profitot termel. Első körben az ingatlan és eszköz fedezetek kerülnek szóba. Cégünk esetében tulajdonban van egy 50 millió forintos ingatlan és 90 millió forintnyi termelő eszköz. Ez utóbbit a bank vélhetően erősen mérsékelt értéken tudja fedezetként befogadni, összességében 80-90 millió forintnyi fedezet azonosítható. Ehhez jön még hozzá a tervezett telephelybővítés által létrehozott érték, mely azonnal fedezetként szolgálhat, ezzel együtt a hitel fedezeti háttere kényelmesen biztosítható.

Amit ma vétek kihagyni: a fix kamat hosszú távra

Az alacsony kamatszint a vállalkozók számára nagyon kedvező, amennyiben hosszú távon fixen tudnak számolni vele. Ma az átlagos vállalkozói hitelkamat beruházási hiteleknél is a fentebb jelölt 4,5%-os szint környékén van. Ez a 4,5%, ma kevesebb, mint a 4 évvel ezelőtti jegybanki alapkamat. A növekedési hitel és az egyéb támogatott hitelek pedig 2,5% környékén elérhetőek. A támogatott hitelek esetén szinte minden konstrukcióban garantálható hosszú távra a fix kamat, piaci hitelek esetében pedig egy mérsékelt kamattöbblet fejében elérhető.

Fentiekben a felvehető hitel összegének profit és mérleg számokon alapuló meghatározására fókuszáltunk. A hitelfelvételnek számos egyéb meghatározó dimenziója is létezik, melyekről folyamatosan olvashattok a Bankmonitor.hu oldalain. A sikerérdekében bármikor rendelkezésre állunk személyesen is, mely lehetőségről a hitelszervezés oldalunkon tájékozódhattok.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.