Betöltés

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-19

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mi változik?

Korábban lakáshitel felvétele esetén az igazolt jövedelmünk 50%-ig vállalhattunk hitel törlesztést (pl. 300 ezer Ft jövedelemmel csak akkora hitelt vehettünk fel, hogy annak törlesztőrészlete ne haladja meg a 150 ezer Ft-ot).

Októbertől mindez csak abban az esetben lesz igaz, ha legalább 10 évre rögzített kamatozással (másként fogalmazva: kamatperiódussal) rendelkező hitelt veszünk fel. Ha változó kamatozású hitelt választunk, akkor csak jövedelmünk 25 százalékáig terjedhet a törlesztés. Ha 5 éves kamatperiódust választunk, akkor 35%. Korábbi írásunk a témában: Minden egy helyen a lakáshitel felvétel változásáról!

Mennyi a felvehető hitel?

Írásunk végén egy egészen komplex táblázatban mutatjuk meg a felvehető hitel maximumát különböző jövedelemszinteknél. Előtte azonban két konkrét példán keresztül kicsit részletesebben ábrázoljuk a lehetőségeket.

A) hitelfelvétel 200 ezer Ft igazolt jövedelemmel

Néhány alapvető ismeret előzetesen:

 • minél hosszabb ideig rögzített a hitel kamatszintje (minél hosszabb a kamatperiódusa) annál magasabb lesz a fizetendő kamat (egy változó kamatozású lakáshitelt ma 2,7-2,8% kamattal is felvehetünk, míg egy 10 éves kamatperiódusú hitelnél 4,6%-5% között lesz a jellemző kamatszint)
 • ha növeljük a hitel futamidejét, akkor csökken a havi törlesztőrészlet (ennek fejében azonban vállaljuk, hogy összességében többet fogunk a banknak visszafizetni, mivel hosszabb ideig kamatozik a felvett pénz)

Az alábbiakban 15, 20 és 25 éves futamidőre mutatjuk be a 200 ezer Ft igazolt jövedelemmel elérhető lakáshitelt. A legkisebb összeget (7,3 millió Ft-ot) 15 éves futamidőre, változó kamatozás mellett fogjuk megkapni. A legnagyobb összeget (17,4 millió Ft) 25 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus kombinációjával. Fontos megjegyezni, hogy a lakáshitelek átlagos futamideje 15 és 20 év között található. A 20 évnél hosszabb futamidőt nagyon alaposan érdemes átgondolni, hiszen időben rendkívül hosszú kötelezettséget jelent a család számára!

A 20 éves kamatperiódus esetén azért csökken a felvehető hitel maximuma, mert a kamatszint magasabb, mint a 10 éves kamatperiódus esetében (és a törlesztőrészlet aránya a jövedelemmel szemben nem lehet nagyobb, mint a 10 éves kamatperiódus esetében, azaz szintén max. 50%). Használjátok a lakáshitel kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

B) hitelfelvétel 500 ezer Ft igazolt jövedelemmel

500 ezer Ft-os jövedelemnél a havi hiteltörlesztés maximuma magasabb lehet: változó kamatozás esetén 25% helyett 30%, 10 éves kamatperiódusnál pedig 35% helyett 40% (részletek az írás elején található táblázatban).

A „legkisebb” összeget (22 millió Ft-ot) 15 éves futamidőre, változó kamatozás mellett fogjuk megkapni. A legnagyobb összeget (52 millió Ft) 25 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus kombinációjával.

C) hitelfelvétel különböző jövedelemszinteknél

 Az alábbi táblázatban:

 • jövedelem
 • futamidő
 • kamatperiódus

függvényében mindenki kikeresheti a saját magára vonatkozó hitelösszegeket. Fontos megjegyezni, hogy a hitelbírálatnál figyelembe fogják venni a hiteligénylő korát, a jövedelem forrását, a családi állapotot, a korábbi hitelmúltat, az ingatlan elhelyezkedését és független értékbecslését is. A lentiekben meghatározott maximum hitelértékek átlagos, vagy átlag feletti hitelminősítésnél érhetők el.

Ide kattintva nézheted meg nagyban a fenti táblázatot!

Részletes egyéni kalkulációkat a Bankmonitor komplex lakáshitel kalkulátorával tudtok elvégezni. Itt pedig megnézhetitek a többi kalkulátorunkat:

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Nem kell templom!

  Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.