Mennyire bombabiztos ma egy előzetes hitelminősítés?

Mennyire bombabiztos ma egy előzetes hitelminősítés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-28
 

Egy előzetes hitelminősítés kérésével a bankok a hitelkérelem benyújtását megelőzően megmondják mekkora összegre lehet jogosult az érdeklődő. Ez sokat segíthet minden igénylő számára. De mennyire vehető biztosra a bankok előzetes bírálata? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

A jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitelből tudják megfinanszírozni álmaik otthonát. Az adásvételi szerződés aláírása és a foglaló kifizetése előtt azonban érdemes utánanéznie a vevőnek a különböző hitelajánlatoknak és saját hitelképességének is. (Vagyis annak, hogy mekkora hitelösszegre lehet jogosult.)

Érdemes az elérhető legolcsóbb lakáshitelt választani

Az egyes banki ajánlatok között jelentős lehet a különbség, egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel törlesztőrészlete között akár 39 ezer forint is lehet a különbség. Egy jó választással akár 9,3 millió forintot is meg lehet spórolni. Érdemes tehát mindenkinek alaposan körülnézni a hitelpiacon és összehasonlítani az egyes banki ajánlatokat. Érdemes lehet erre Bankmonitor hitelkalkulátorát használni, amely a 12 bank legkedvezőbb ajánlatait mutatja meg az érdeklődők számára.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora hitelösszegre lehet jogosult az igénylő?

Talán még a kölcsön áránál is fontosabb lehet az, hogy mekkora hitelösszeget kaphat az igénylő a banktól, ezen akár az is múlhat, hogy a kiválasztott lakást meg tudja-e venni egyáltalán. Erről azonban sokkal nehezebb információt szerezni, hiszen egy hitelhirdetmény a bank bírálati elveiről nem sokat árul el.

Létezik azonban megoldás, számos pénzintézetnél lehet kérni előzetes bírálatot, melynek keretében – ehhez sok esetben jövedelmet igazoló dokumentumot is bekérnek – a bank meghatározza mekkora hitelösszegre lehet jogosult az érdeklődő. Ha a kiszemelt lakás értéke, állapota is megfelelő a banknak, akkor az előzetes bírálat birtokában már érdemes belevágni a vásárlásba, vagy mégsem?

Milyen hatása van/volt a járványnak, gazdasági visszaesésének a jövedelmek elfogadására?

Az előzetes bírálat nem minősül banki hitelígérvénynek, azaz a pénzintézet számára nem jelent kötelezettséget. Ennek a ténynek a jelentősége sajnos a járványhelyzet alatt eléggé felértékelődött, ugyanis számos bank szigorította hitelbírálati szabályain, a szigorítások pedig sok esetben a korábbi előminősítések eredményére is kihatással vannak.

Az adósok jövedelmét, annak forrását szigorúbban megvizsgálják a pénzintézetek. A gazdasági visszaesésnek leginkább kitett – turizmus, vendéglátás, autóipar – ágazatokból származó jövedelmet nehezebben, vagy csak korlátozásokkal fogadják el a bankok. (Hosszabb munkaviszony elvárás, esetlegesen több dokumentum, igazolás szükséges a fizetésről.)

A vállalkozók és a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők jövedelme is szigorúbb elbírálás alá esik. Sőt több pénzintézet alapvetően egy adott összegű fizetésnek csak kisebb részét engedi a törlesztőrészlettel megterhelni. Ez azt jelenti, hogy ugyanakkora jövedelemmel nagyobb törlesztőrészletet vállalhatott be egy adós a válság előtt, mint jelenleg.

Az ingatlanok értékelése is megváltozott

A jövedelmek elfogadása mellett az ingatlanok értékelésén is változtattak a bankok. A jogszabályi előírások alapján egy lakás forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékáig nyújthat lakáshitelt egy pénzintézet. Eddig a korlátig pedig a válság előtt több bank a nagyvárosokban el is ment a válság előtt. Jelenleg ezeken a településeken a finanszírozási arány inkább 65-70 százalék.

Akik kisebb településen, elmaradottabb régióban szeretnének vásárolni még rosszabbul jártak, ott ugyanis a korábbi 65-70 százalékos finanszírozási arány akár 50 százalékra is visszaeshetett.

Ez azt jelenti, hogy egy elmaradottabb régióban fekvő kisebb településen egy 30 millió forintos lakásra a válság előtt akár 19,5-21 millió forint hitelt is lehetett igényelni. Jelenleg nagyságrendileg 15 millió forint hitelösszeg kapható ugyanerre a lakásra, ha egyáltalán a bank meghitelezi a vásárlást.

Földrajzi megkülönböztetést nem alkalmaznak a bankok, azonban az egyes régiók fejlettségét – munkalehetőség, infrastruktúra, nagyvárosok a közelben… – mindenképpen nézik, amikor egy lakás értékét és az arra adható hitelösszeget megállapítják.

Hogyan érdemes előzetesen tájékozódni a jelenlegi gazdasági helyzetben?

Ugyanazok a lehetőségek rendelkezésre állnak mindenkinek, mint korábban: egy összehasonlító kalkulátorral meg lehet keresni a legkedvezőbb banki ajánlatot, míg egy előzetes bírálattal megtudható, hogy mekkora összegre lehet jogosult az igénylő. Hiszen ezt a vizsgálatot a bankok a jelenlegi szigorúbb elvárásaiknak megfelelően fogják elvégezni.

Azonban senki ne vegye készpénznek a kapott eredményt, a gazdasági helyzet még mindig nagyon gyorsan változik, emiatt a bankok akár további szigorításokat is bevezethetnek, ami kihatással lehet az eredményre.

Akik pedig még a válság előtt kértek előminősítést – de a járvány miatt eddig nem szerettek volna lépni, vagy egyszerűen csak kivártak – mindenképpen készítsenek újabb előminősítést az adásvételi szerződés megkötése előtt. Az új helyzetben ugyanis a korábban kapott összegnél jóval kevesebbre lehetnek jogosultak.

Ha ezt nem teszik meg, akkor az adásvételi szerződés megkötését követően számos vevő kényszerpályára kerülhet. A kifizetett foglaló ugyanis a legtöbb esetben – kivéve, ha az adásvételi szerződés másképp nem rendelkezik – nem jár vissza azért, mert a vevőnek a bank nem adna elegendő lakáshitelt. Ebben a helyzetben pedig mindenki megpróbálja előteremteni – akár túlzott erőfeszítések árán is – a vásárláshoz hiányzó összeget.

A cikk eredeti változata a Pénzcentrum oldalán jelent meg 2020.10.27-én.
Ezek a kalkulátorok lehetnek hasznosak számodra, ha lakáshitelt is vennél fel:
Csok-kalkulátor: ellenőrizheted, hogy mennyi vissza nem térítendő támogatásra vagytok jogosultak
Csok-hitel kalkulátor: megnézheted, hogy melyik bank kínálja számotokra a legkedvezőbb támogatott lakáshitelt
Lakáshitel kalkulátor: megkeresheted a legkedvezőbb lakáshitelt
Babaváró hitel: ellenőrizheted, hogy jogosultak vagytok-e a lakáscélra is felhasználható Babaváró hitelre
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés