Mennyire van biztonságban a megtakarított pénzem?

Mennyire van biztonságban a megtakarított pénzem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Amikor elhelyezed a megtakarításod, vélhetően olyan biztonságos lehetőséget keresel, ahol biztosra veheted, hogy viszont is látod a pénzed. A legnépszerűbb megtakarítási lehetőségek esetében az intézményi garancia, mint az OBA és BEVA biztosítja számunkra, hogy a pénzünket visszakapjuk. Ne feledjük, ha rossz befektetési döntést hozunk és azzal vesztünk, azért nem fog senki sem fizetni nekünk.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Bankbetét

A bankbetéteknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújt védelmet az ügyfelek számára. Márpedig a banki lekötés esetében az Európai Unióban egységesen 100 ezer euróig terjed a garancia, aktuálisan nagyjából 32 millió forint erejéig. Vagyis ha a bank bajba jutna, és nem tudná a betétesek pénzét visszaadni, akkor az OBA kártalanítaná őket.

Hirdetés

Hirdetés

Lakástakarékpénztár

Ahogy a betétnél is, úgy a lakástakarékok esetében szintén az OBA ad garanciát az ügyfelek számára, hiszen az ide érkező befizetések is betételhelyezésnek számítanak. Ergo, hogyha a lakástakarékpénztár valami okból fizetésképtelenné válna, akkor az OBA védelmét élvezik a betétesek. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a befizetéseket és annak a kamatait maradéktalanul kifizetnék, viszont az állami támogatásra már nem vonatkozik a védelem.

Tehát a lakástakarék esetében ugyanakkora a biztonság, mint egy bankbetét esetében, ráadásul a lakástakarékpénztári rendszerrel sem volt probléma a bő 20 éves fennállása alatt. Azt pedig hozzá kell tenni, hogyha a lakáscélú felhasználásra van szükséged, akkor jelenleg az állami támogatás miatt a lakástakarék adja a legmagasabb kockázatmentes hozamot a piacon. A hozam a legrövidebb 4 éves lakástakaréknál akár 11%-ot meghaladó is lehet.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Lakossági állampapír

    A lakossági állampapírra korlátlan állami tőke- és hozamgarancia vonatkozik, amennyiben a Magyar Államkincstárnál tartod a pénzed (plusz ingyenes a számlavezetés is). Azt minden esetben látni kell, hogy az államnak adod kölcsön a pénzt, ami mindenképpen fizetőképesebb adósnak bizonyul, mint például egy bank. Ezért is mondhatjuk azt, hogy az állampapír kockázatmentes befektetési lehetőség, ráadásul ma már a bankbetétek helyettesítőjeként gondolunk rájuk. A kamat itt 1,5-3,8% között alakulhat a lekötés futamidejétől függően.

    Lényeges különbség van abban az esetben, ha nem az Államkincstárnál, hanem valamilyen banknál, befektetési szolgáltatónál nyitott értékpapírszámlán tartod az állampapírt. Ebben az esetben nem az OBA, hanem a BEVA (Befektető-védelmi Alap) garanciája vonatkozik az állampapírra. Természetesen ekkor is az állam áll az ügylet mögött, viszont ha az adott szolgáltatóval történik valami, akkor a BEVA fizet a cég helyett.

    Ebben az esetben is 100 ezer euróig vagyunk biztosítva a tőke és a hozamok erejéig egyaránt, viszont a garancia 1 millió forintig 100%-os, az afölötti összegre 90%-os garancia vonatkozik. Ugyanakkor a BEVA csak akkor fizet, ha valamilyen csalárdság történt a szolgáltatónál, magyarul nem tud elszámolni az értékpapírral.

    Befektetési alap és egyéb értékpapír

    Az egyes befektetési szolgáltatóknál tartott befektetési alapok, vagy egyéb értékpapírok (például részvény, kötvény) esetében is szintúgy a BEVA védelme vonatkozik rád, az említett 100 ezer eurós összegig. Azonban hangsúlyozzuk, hogy ez mindig a szolgáltató hibájából eredő fizetésképtelenségre vonatkozik. Érdemes a stabil háttérrel, hosszabb működési múlttal rendelkező szereplőket keresni, ahol a befektetésekből is széles kínálatot érhetsz el.

    Ugyanakkor a befektetés kockázatából fakadó tőkevesztés ellen már nem jár semmilyen védelem (a tőkevédett befektetési alapok ez alól kivételt jelenthetnek). Ergo, ha olyan befektetést választottál ki, ahol egy nagyobb bukót értél el, az ellen már nem élvezünk védelmet. Csak akkor, ha a szolgáltató a készpénzzel és/vagy értékpapírral nem tud elszámolni felénk.

    Nyugdíjcélú megtakarítások

    A nyugdíjbiztosítások és az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében hivatalos garancia intézmény nem biztosítja a megtakarítás védelmét (a NYESZ-en tartott értékpapírokra BEVA védelem vonatkozik). Ettől függetlenül ezek a megtakarítások is megfelelő biztonságot nyújtanak az előtakarékoskodók számára. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer például a ’90-es évek eleje óta működik, bármilyen működési probléma nélkül.

    Általánosságban el lehet mondani, hogy érdemes a nagyobb szolgáltatókat keresni, hiszen ebben az esetben a háttérben álló intézmény csalás, vagy bűncselekmény esetén is nagy valószínűséggel kártalanítja a megtakarítókat. Mind a biztosítók és mind a pénztárak mögött rendkívül tőkeerős intézmények állhatnak, ami közvetett garanciát jelent visszaélésnél.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés