Betöltés

Mennyire van biztonságban a megtakarított pénzem?

szerző: Bankmonitor
2018-05-28

Amikor elhelyezed a megtakarításod, vélhetően olyan biztonságos lehetőséget keresel, ahol biztosra veheted, hogy viszont is látod a pénzed. A legnépszerűbb megtakarítási lehetőségek esetében az intézményi garancia, mint az OBA és BEVA biztosítja számunkra, hogy a pénzünket visszakapjuk. Ne feledjük, ha rossz befektetési döntést hozunk és azzal vesztünk, azért nem fog senki sem fizetni nekünk.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Bankbetét

A bankbetéteknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nyújt védelmet az ügyfelek számára. Márpedig a banki lekötés esetében az Európai Unióban egységesen 100 ezer euróig terjed a garancia, aktuálisan nagyjából 32 millió forint erejéig. Vagyis ha a bank bajba jutna, és nem tudná a betétesek pénzét visszaadni, akkor az OBA kártalanítaná őket.

Lakástakarékpénztár

Ahogy a betétnél is, úgy a lakástakarékok esetében szintén az OBA ad garanciát az ügyfelek számára, hiszen az ide érkező befizetések is betételhelyezésnek számítanak. Ergo, hogyha a lakástakarékpénztár valami okból fizetésképtelenné válna, akkor az OBA védelmét élvezik a betétesek. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a befizetéseket és annak a kamatait maradéktalanul kifizetnék, viszont az állami támogatásra már nem vonatkozik a védelem.

Tehát a lakástakarék esetében ugyanakkora a biztonság, mint egy bankbetét esetében, ráadásul a lakástakarékpénztári rendszerrel sem volt probléma a bő 20 éves fennállása alatt. Azt pedig hozzá kell tenni, hogyha a lakáscélú felhasználásra van szükséged, akkor jelenleg az állami támogatás miatt a lakástakarék adja a legmagasabb kockázatmentes hozamot a piacon. A hozam a legrövidebb 4 éves lakástakaréknál akár 11%-ot meghaladó is lehet.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lakossági állampapír

A lakossági állampapírra korlátlan állami tőke- és hozamgarancia vonatkozik, amennyiben a Magyar Államkincstárnál tartod a pénzed (plusz ingyenes a számlavezetés is). Azt minden esetben látni kell, hogy az államnak adod kölcsön a pénzt, ami mindenképpen fizetőképesebb adósnak bizonyul, mint például egy bank. Ezért is mondhatjuk azt, hogy az állampapír kockázatmentes befektetési lehetőség, ráadásul ma már a bankbetétek helyettesítőjeként gondolunk rájuk. A kamat itt 1,5-3,8% között alakulhat a lekötés futamidejétől függően.

Lényeges különbség van abban az esetben, ha nem az Államkincstárnál, hanem valamilyen banknál, befektetési szolgáltatónál nyitott értékpapírszámlán tartod az állampapírt. Ebben az esetben nem az OBA, hanem a BEVA (Befektető-védelmi Alap) garanciája vonatkozik az állampapírra. Természetesen ekkor is az állam áll az ügylet mögött, viszont ha az adott szolgáltatóval történik valami, akkor a BEVA fizet a cég helyett.

Ebben az esetben is 100 ezer euróig vagyunk biztosítva a tőke és a hozamok erejéig egyaránt, viszont a garancia 1 millió forintig 100%-os, az afölötti összegre 90%-os garancia vonatkozik. Ugyanakkor a BEVA csak akkor fizet, ha valamilyen csalárdság történt a szolgáltatónál, magyarul nem tud elszámolni az értékpapírral.

Befektetési alap és egyéb értékpapír

Az egyes befektetési szolgáltatóknál tartott befektetési alapok, vagy egyéb értékpapírok (például részvény, kötvény) esetében is szintúgy a BEVA védelme vonatkozik rád, az említett 100 ezer eurós összegig. Azonban hangsúlyozzuk, hogy ez mindig a szolgáltató hibájából eredő fizetésképtelenségre vonatkozik. Érdemes a stabil háttérrel, hosszabb működési múlttal rendelkező szereplőket keresni, ahol a befektetésekből is széles kínálatot érhetsz el.

Ugyanakkor a befektetés kockázatából fakadó tőkevesztés ellen már nem jár semmilyen védelem (a tőkevédett befektetési alapok ez alól kivételt jelenthetnek). Ergo, ha olyan befektetést választottál ki, ahol egy nagyobb bukót értél el, az ellen már nem élvezünk védelmet. Csak akkor, ha a szolgáltató a készpénzzel és/vagy értékpapírral nem tud elszámolni felénk.

Nyugdíjcélú megtakarítások

A nyugdíjbiztosítások és az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében hivatalos garancia intézmény nem biztosítja a megtakarítás védelmét (a NYESZ-en tartott értékpapírokra BEVA védelem vonatkozik). Ettől függetlenül ezek a megtakarítások is megfelelő biztonságot nyújtanak az előtakarékoskodók számára. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer például a ’90-es évek eleje óta működik, bármilyen működési probléma nélkül.

Általánosságban el lehet mondani, hogy érdemes a nagyobb szolgáltatókat keresni, hiszen ebben az esetben a háttérben álló intézmény csalás, vagy bűncselekmény esetén is nagy valószínűséggel kártalanítja a megtakarítókat. Mind a biztosítók és mind a pénztárak mögött rendkívül tőkeerős intézmények állhatnak, ami közvetett garanciát jelent visszaélésnél.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Feri

  A budacashnál volt megtaksritásom a beva nem fizetett ugyhogy baromság az egész

 2. Horváth Magdolna

  Tisztelettel,szeretném megkérdezni,hogy NYESZ-en tartott értékpapíra,mi a BEVA -védelem ?
  Köszönöm a tájékoztatást!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Magdolna,

   A BEVA védelem ebben a NYESZ esetében sem tér el, vagyis 100 ezer euró erejéig (nagyjából 31 millió forint) szól a garancia. 1 millió forintig 100%-os a visszatérítés, viszont efölött 90%-os a kártérítés.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.