Nem adják ingyen a tőkevédelmet, mégis ragaszkodunk hozzá!

szerző: Bankmonitor
2018. 03. 28.

A tőkevédelemre nagy igény van a lakossági befektetők között, ugyanakkor az utóbbi évek alacsony hozamai egészen új fejleményeket hoztak ezen a fronton is. A korábban népszerű tőkevédett befektetési alapoktól a múltban látott hozamokat már nem lehet elvárni, sőt sok esetben még a feltételeken is változtattak az alapkezelők. Ha szeretnéd tudni, hogy mi a helyzet most a tőkevédelemmel, olvasd el a CashMester legújabb részét!

Mi történt pontosan?

A tőzsdéken egyre inkább hozzá kell szoknunk a bizonytalansághoz, amit jól mutat a múlt héten bekövetkezett visszaesés is. Átlagos befektetőként a tőkevesztés kockázatával nehezen barátkozunk meg, így előnyben részesítjük azokat a lehetőségeket, ahol tőkevédelem is van. Igen ám, de ma már teljes tőkevédelmet csak kevés helyen érhetsz el, így nagyon érdemes megfontolni, hogy mire teszed le a voksod.

Mit jelent ez magyarul?

A tőkevédelem a lakossági befektetők körében még ma is hívószó, hiszen azt jelenti, hogy bármi is történjék, legalább a befektetett pénzt viszont fogják látni. Természetesen ezalatt nem a jogszabályokon alapuló intézményi garanciára gondolunk (OBA, BEVA), hanem amikor egy-egy befektetési alap esetében tesz tőkevédelmi ígéretet az alapkezelő.

Azt sokan elfelejtik, hogy néhány év alatt óriásit fordult a világ, így az alacsony hozamok mellett a tőkevédett befektetési alapok már nem tudják azt nyújtani, mint régebben. A tőkevédett alapok az utóbbi időszakban nem igazán tudták elkápráztatni a befektetőket, sőt sok esetben maguk az alapkezelők is visszavonulót fújtak a kategóriában és változtattak a feltételeken is.

Itt vannak például a korábban igen népszerű pénzpiaci alapok, amelyek között már csak elvétve látni tőkevédett konstrukciót. Ezek az alapok egyébként is aligha hoztak nullánál magasabb hozamot az elmúlt egy év során, ami nehézkessé tette számukra a tővédelem fenntartását.

De a legtöbb (akár extrém rizikót is vállaló) tőkevédett alapnál is látható, hogy 2-3%-nál nem igazán nyújtanak magasabb hozamot. Ráadásul a tőkevédelem mértéke is több esetben 100% helyett 90-95% közelébe ment le, vagyis időlegesen 5-10%-os bukó benne van a pakliban.

Miért kellene engem érdekelnie?

A befektetési alapoknál a tőkevédelemhez már nem feltétlenül célszerű ragaszkodni, hiszen az elérhető hozam jelentősen korlátozott, az pedig nem tekinthető vonzó ajánlatnak, hogy csak a befektetett tőkét kapod vissza évek múltán.

Ezzel jelenleg akár a lakossági állampapír is felveszi a versenyt, hiszen 3-5 éves időtávon 3,5- 3,8%-os hozamot lehet elérni, ráadásul ez a befektetés teljesen kockázatmentesnek is számít. Ugyanakkor a tőkevédett alapok helyett dönthetsz úgy is, hogy inkább egy nagyobb kockázatú befektetési alap felé nyitsz, ahol a várható hozamod is magasabb lehet. Érdemes lehet például az abszolút hozamú alapok, vagy éppen a vegyes alapok között nézelődni.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Mutatjuk, hogy mi segít a legjobb befektetést kiválasztani!

2018. 06. 06.

A megfelelő befektetési alap kiválasztása nem sétagalopp, de szerencsére kapunk segítséget is a döntéshez. Ugyanis minden befektetési alap rendelkezik egy pillanatok alatt áttekinthető dokumentummal, amiből aranyat érő információk derülnek ki...

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

2018. 05. 30.

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.