Mi várható a lakástámogatásoktól 2023-ban?

Mi várható a lakástámogatásoktól 2023-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-24
 

Az emelkedő hitelkamatok miatt egyre fontosabb, hogy minden olyan lehetőséget megfontoljunk, ami segíthet a lakáscélok megvalósításában és megtaláljuk a legkedvezőbb konstrukciókat. A jelek szerint 2023-ban is több otthonteremtési és lakástámogatás velünk marad, de a feltételek, részletek még nem  ismertek. Melyek ezek és miben változhatnak?

Az otthonteremtés, lakásvásárlás a legtöbb esetben évtizedekre szóló elköteleződés, ezért valamennyi élethelyzetben, valamennyi lakáscél esetén kulcsfontosságú felmérni, hogy milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre. 

Vannak olyan állami lakástámogatások, amik jelen ismereteink szerint 2022. december végén kifutnak, ilyen például a Lakásfelújítási támogatás és a hozzá igényelhető Otthonfelújítási hitel. Ugyanakkor több lehetőség 2023-ban is velünk marad. Nézzük, melyek ezek, mit lehet tudni a folytatásról, feltételekről, esetleges változásokról.

Hirdetés

Hirdetés

Mely támogatások maradhatnak velünk 2023-ban is?

Az eddig napvilágot látott kormányzati bejelentések a CSOK támogatás és a Babaváró hitel kapcsán tértek ki arra, hogy ezek a kedvezményes programok a jövő évben is folytatódhatnak. 

A 2015-ben indult, azóta több átalakuláson keresztül ment Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) meglévő és vállalt gyermek(ek) után járó, akár 10 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás. A konstrukciót különböző lakáscélokra lehet igényelni, összege függ a gyermekek számától és a megvalósítandó ingatlantervektől is, melyek lehetnek használt lakás vagy ház megvásárlása, bővítése, többgenerációs otthon kialakítása tetőtér beépítéssel, új otthon megvásárlása vagy építkezés is.

A CSOK-ra tehát még a jövő évben is számíthatnak a családok, ugyanúgy, mint a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményekre, például az illetékmentességre vagy a kedvezményes, 5 százalékos áfára új lakás vásárlása vagy építkezés esetén. Ugyanakkor cikkünk megjelenéséig jogszabály még nem erősítette meg ezt, vagyis nem tudjuk, hogy tényleg folytathatók-e a támogatások és ha igen, milyen formában. 

Hasonló cipőben van a Babaváró hitel, amelyről ezidáig szintén nem született jogszabályi, hivatalos megerősítés. Az biztos, hogy a maximum 10 millió forintos, alapesetben kamatmentes, szabad felhasználású hitel előnyeit 2023-ban is sok család szeretné kiaknázni, hiszen a szintén gyermekek számától függő kedvezmények eddig is egyedülállóan kedvező lehetőséget biztosítottak a fiatal házasoknak.

Az ingatlanfedezet nélkül, legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vállalható Babaváró konstrukciót a legtöbb család különböző lakástervek megvalósítására veszi igénybe, de jellemző, hogy kiegészíti a lakáshitelhez szükséges önerő mértékét, beleforgatja a vételárba, esetleg fedezi belőle az új családtagok érkezéséhez szükséges élettér bővítését, korszerűsítését.

A támogatásokkal elérhető anyagi előny tehát vitathatatlan, főleg a napjainkban jellemző, erősen emelkedő kamatkörnyezetben. Éppen ezért a lakáshitelek költségeivel is érdemes tisztában lennie annak, aki banki hitellel is kiegészítené a támogatások összegét. 

Ebben nyújt objektív segítséget a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora, amellyel egyszerűen összehasonlíthatók az aktuálisan elérhető banki ingatlanhitel konstrukciók.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Milyen feltételekkel folytatódhatnak a támogatások?

A folytatásra bejelentett támogatások egyikéről sincs egyelőre hivatalos jogszabály, így arról sincsen információ, hogy ha hosszabbítanak is, meddig lesznek elérhetők, illetve semmi nem garantálja, hogy a jelenlegi feltételekkel folytatódnának a népszerű támogatási formák. 

Gulyás Gergely kormányinfón elhangzott tájékoztatása szerint 2023-ban is legalább akkora keretösszeggel számolhatnak majd, mint amekkora az idei évben is elérhető volt az egyes konstrukciókra, ugyanakkor vizsgálat zajlik annak érdekében, hogy az egyes támogatások fenntarthatók-e a jelenlegi formájukban. 

A kihívásokkal teli gazdasági helyzetben ezek szerint tehát a költségvetés nem fog változni, legalább annyi jut majd családtámogatásra, mint eddig. Viszont értékelni fogják, hogy mennyire hatékonyak az egyes intézkedések, ezeket szükségszerű-e meghosszabbítani, esetleg mást kell bevezetni helyettük.

Ez pedig annyit jelent, hogy azon családoknak, akik tervezik, hogy otthonteremtési, vagy egyéb lakáscéljukat a kedvezményes programokkal is ki szeretnék egészíteni, érdemes még idén elindítani a folyamatot és szerződni, hiszen semmi sem garantálja, hogy aki a jelenlegi feltételekkel jogosult az állami segítségre, annak jövőre is lehetősége lesz azt igénybe venni.

Kalkulálj
Nézd meg, hogy milyen támogatásokra lehetsz jogosult még idén és indítsd el az igénylés folyamatát gördülékenyen, a Bankmonitorral!

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés