Lakástámogatások – Mit kell vállalni az “ingyenmilliókért”?

Lakástámogatások – Mit kell vállalni az “ingyenmilliókért”?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-15
 

A különböző lakáscélokra igényelhető állami támogatások, kedvezményes hitelek hatalmas segítséget jelenthetnek a családoknak. A jelen gazdasági környezetben pedig egyre inkább felértékelődnek az olyan konstrukciók, amikhez minimális költséggel, kamatmentesen, vagy akár vissza nem térítendő “ingyenmilliók” formájában juthatnak hozzá a családok. De milyen feltételekkel?

A lakástervek megvalósítása mindenki számára jelentős, gyakran hosszú évekre, évtizedekre kiható elköteleződés. A finanszírozás megválasztása tehát kulcsfontosságú, hiszen egy rossz döntést korrigálni mindig nehezebb, válságos helyzetbe is sodorhatja a családokat. 

Résen kell tehát lenni, és megismerni a finanszírozási lehetőségeket részletesen: Érdemes-e vállalni a kamatkockázat-mentes, de többletfeltételek teljesítését kívánó konstrukciókat, legyen szó új vagy használt ingatlan vásárlásáról, építkezésről, felújításról, korszerűsítésről?

Hirdetés

Hirdetés

Milyen támogatások segíthetnek a különböző lakáscélokban?

Szerencsére 2022-ben több otthonteremtési és otthonfelújítási támogatási lehetőség is elérhető, amelyek közül több előreláthatólag 2023-ban is velünk marad. Nézzük, hogy melyek ezek, mik a legfontosabb tudnivalók és feltételek.

A CSOK és a hozzá kapcsolódó egyéb támogatások

A 2015-ben létrejött Családvédelmi Akcióterv egyik legjelentősebb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amiről talán már mindenki hallott. Arról már kevesebben tudnak, hogy 2021-től a CSOK számos új kedvező elemmel is kiegészült. Így tehát, ha a család a támogatás segítségével vásárolja meg otthonát illetékmentességet élvez, vagyis a vagyonátruházási illeték elengedésre kerül, illetve az új építésű lakások áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, amely visszaigényelhető.

A CSOK tehát egy legfeljebb 10 millió forint összegű, vissza nem térítendő, lakáscélú támogatás, amely meglévő és vállalt gyermek(ek) után jár. Ha használt, vagy új ingatlant vásárolnál, vagy bővítenél, esetleg építkeznél, ismerd meg a főbb feltételeket.

  • Élettársak, házastársak és gyermeküket egyedül nevelő egyedülálló szülők is lehetnek igénylők,
  • vállalt gyermek után igényelhető támogatást viszont csak házastársak igényelhetnek, amennyiben az egyik fél az igénylés időpontjában nem töltötte be 40. életévét,
  • a gyermekeknek a szülővel/szülőkkel egy háztartásban kell élniük eltartottként és 25 év alattinak kell lenniük,
  • az igénylők egyikének legalább 180 napos (10 millió forint összegű támogatás esetén 2 éves) TB jogviszonnyal kell rendelkeznie,
  • A igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek és nem rendelkezhetnek a NAV-nál tartozással,
  • a gyermekek száma és a különböző lakáscélok nem csak az igényelhető összeget befolyásolják. Más és más elvárás vonatkozik a támogatással érintett otthon minimális alapterületére is.

CSOK összege használt lakás vásárlásra, bővítésre.CSOK összege új lakás vásárlás, építkezés, tetőtér beépítés esetén.

A Falusi CSOK

A CSOK kistelepülési változata is elérhető még 2022. december 31-ig. A Falusi CSOK a meghatározott településeken történő használt ingatlan megvásárlása és egyidejű korszerűsítése, bővítése esetén, vagy meglévő ingatlan korszerűsítésére, bővítésére vehető igénybe. A CSOK-hoz hasonlóan a falusi verziónál is vannak az ingatlanra vonatkozó alapterületi megkötések, illetve a gyermekek számától is függ, hogy mekkora összeg igényelhető. 

Falusi CSOK összege bővítés, korszerűsítés esetén.Falusi CSOK összege használt lakás vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén.

A támogatási feltételek sok esetben megegyeznek a CSOK-kal, ugyanakkor a TB jogviszonyt tekintve a Falusi CSOK esetében némileg szigorúbb elvárással találkozhatunk. Ennek értelmében legalább az igénylők egyikének 1 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, a magasabb, 3 gyermek után járó összeg igénybe vételéhez pedig legalább 2 év jogviszony az elvárás.

Kedvezményes CSOK lakáshitel

Mindkét támogatási forma mellé igényelhető a kamattámogatott lakáshitel (CSOK hitel), amely a futamidő végéig fix, 3 százalékos kamatot garantál az igénylő családok számára. A kedvezményes hitelt azok vehetik fel, akik CSOK-ra, vagy Falusi CSOK-ra is jogosultak, ugyanakkor a kölcsön minimum 2 gyermek esetén érhető el.

A CSOK+hitel legfőbb feltétele a támogatásokkal kapcsolatos elvárásokon felül, hogy az igénylőknek az adott banknál hitelképesnek kell lenniük, azaz mérvadó például az igazolható jövedelem mértéke, ezen felül pedig az ingatlannak is meg kell felelnie a banki értékbecslés meghatározott feltételeinek.

Összességében egy három gyermeket nevelő vagy tervező család jogosult lehet akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra, illetve 15 millió forint támogatott kamatozással elérhető lakáshitelre. Már az egy gyermeket nevelők is élhetnek a CSOK mellett elérhető 5 százalékos lakásáfával új építésű otthonokra, amely visszatérítésre kerül, valamint az illetékmentességgel.

Támogatás lakásfelújításra és kedvezményes felújítási hitel

Szintén 2021-ben, az Otthonteremtési Program részeként látott napvilágot a Lakásfelújítási támogatás (másnéven Otthonfelújítási támogatás), amely mellé a támogatott Otthonfelújítási hitel is komoly segítséget jelenthet az elszálló rezsiköltség elleni harcban.

Az Otthonfelújítási támogatás egy maximum 3 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás, amelyet a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő szülők vehetnek igénybe lakóhelyük korszerűsítésére, felújítására.

Fontos
Ez a támogatási forma utófinanszírozott, vagyis a szülőknek előre ki kell fizetniük a munkálatok költségét, a támogatási összeg kifizetése a számlák (anyagköltség és munkadíj) és a szükséges igénylési dokumentumok beadása után történik.

A felújítási, korszerűsítési munkálatokról kiállított számlák értékének 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot kérhetik vissza a családok a Magyar Államkincstártól. Fontos, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói munkadíj 50-50 százalékos arányban szerepeljen. A maximális, 3 millió forint visszaigényléséhez tehát az anyagköltség és munkadíj összege egyenként nem lehet kevesebb másfél millió forintnál, összértéküknek pedig el kell érnie legalább a 6 millió forintot.

A felújítás és korszerűsítés kapcsán elszámolható munkálatokat, a számlák és vállalkozói szerződések legfontosabb tudnivalóit kapcsolódó oldalunkon részletesen összegyűjtöttük, itt olvashatsz utána.

Legfőbb feltételként az igénylőnek legalább 1 éves, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Gyermekével, gyermekeivel együtt legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkezniük és legalább 1 éve kell a támogatással érintett ingatlanban élniük. Az igénylőknek mindezek mellett büntetlen előéletűnek kell lenniük és nem lehet köztartozásuk sem.

Ha nincs elegendő megtakarítás a munkálatok fedezésére, akkor a fix, 3 százalékos kamattal elérhető Otthonfelújítási hitel kedvező alternatíva lehet legfeljebb 6 millió forint összegben. A családoknak így lehetőségük van a kölcsönből fedezni a munkálatokat és utólag a támogatás elnyerésekor visszafizetni a hitel egy részét vagy egészét. 

Mivel itt is egy hiteltípusról beszélünk, fontos, hogy az igénylők sikeresen teljesítsék a hitelbírálati feltételeket, ami elsődlegesen a megfelelő mértékű, igazolható jövedelem vizsgálatára terjed ki. Emellett a bank figyelembe veszi az igénylők KHR-ben rögzített hitelmúltját, esetleges adósságait, munkaviszonyát is.

Babaváró kedvezmények

A Babaváró is kiemelkedő lehetőség a fiatal házasok számára, ha a közeljövőben terveznek gyermeket, vagy már úton van a baba. A kedvezményes kölcsönhöz kamatmentesség és tartozás elengedés is tartozhat, mindez a család gyermekvállalási terveihez mérten. 3 gyermek esetén például a kölcsön teljes összege vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Ez a konstrukció ugyanakkor némiképp kilóg a sorból, hiszen szabad felhasználású, így az akár 10 milliós “ingyenpénz” különböző lakáscélok megvalósítására is tökéletes lehet, ráadásul ingatlanfedezet nélkül elérhető. 

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a Babaváró hitel feltételeiről a különböző lakástervek esetén. Kalkulátorunk segítségével pedig egyéb fontos részleteket is megtudhatsz. 

Ötlet
Derítsd ki, hogy mekkora összegű kamatmentes kölcsönre lehetsz jogosult.

A Babaváró hitelt ráadásul minden további nélkül kombinálhatod a felsorolt támogatási lehetőségekkel is. Felújítás esetén például megtriplázhatod a Babaváró kedvezményeket, illetve a lakásvásárláskor is óriási segítséget jelenthet az akár önerő felhasználására is igénybe vehető konstrukció.

Több elvárás, több állami segítség

Látható tehát, hogy a normál piaci lakáshitelekhez képest minden támogatott konstrukció esetében jóval több feltétel is kapcsolódhat, ugyanakkor a lakásárak, építkezési és felújítási költségek egyre magasabbak, egyre megterhelőbbek a családok számára, ami miatt nagyon is érdemes utánajárni az állami lehetőségeknek. 

Ha pedig a támogatási összeget banki hitellel is ki kell egészíteni lakáshitel kalkulátorunk valódi segítséget jelenthet az elérhető ajánlatok összehasonlításában.

Cikkünk már jó kiindulási alapot szolgáltatnak arra, hogy az alapvető feltételeket megismerhesd, de érdemes az egyes támogatási lehetőségeknek, piaci hiteleknek minden részletére kiterjedően utánanézni és rákérdezni egy bankfüggetlen szakértőnél a nyitott kérdésekre. 

A Bankmonitor szakértői a banki részletszabályokkal, aktuális eljárásrendekkel kapcsolatban is szívesen tájékoztatnak, így megtudhatod, hol érdemes első körben próbálkozni. Ez pedig különösen fontos, főleg, ha több támogatást, hitelt is kombinálni szeretnél. Az egyes pénzintézeteknél számos eltérés lehet: míg az egyiknél valamiért kapásból elutasításra kerül az igénylés, addig egy másiknál könnyen zöld utat kaphat az ügylet. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés