loading

Milliókat lehet bukni a gyermekvállalási támogatásokon válás esetén

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Jelenleg a gyermekek után igényelhető lakáscélú és szabad felhasználású támogatások igen népszerűek. Ez érthető is, hiszen sok magyar család csak ezek segítségével juthat saját lakáshoz. Ugyanakkor kevesen számolnak azzal, mi történik akkor, ha nem teljesítik a támogatásokhoz kapcsolódó feltételeket. Pedig például egy válás akár 10 millió forint többletköltséget is eredményezhet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

Számos kedvező támogatási lehetőséget érhetünk el jelenleg. Az elszálló ingatlanárak pedig miatt sok magyar család számára csak ez jelenthet megoldást arra – akár az önerő növelése, akár a havi kiadások mérséklése miatt -, hogy megvegye álmai otthonát. Amennyiben nem teljesítjük a támogatási feltételeket, akkor azonban jelentősen nőhetnek a költségeink. Arról már sok helyen lehetett hallani, hogy a vállalt gyermekek nem teljesítésének milyen anyagi következményei lehetnek, ezért most azt nézzük meg, hogy milyen pénzügyi következményei lehetnek egy válásnak.

A válás pénzügyi hatása az igényelt támogatásokra

Példaként vegyünk egy fiatal házaspárt, akik egy meglévő gyermekük mellé vállalnának még egy babát. Használt lakást szeretnének vásárolni, melyhez több támogatást is igényelnének:

  • 10 millió forint kamatmentes Babaváró hitelt 20 éves futamidőre.
  • 1,43 millió forint CSOK támogatást.
  • 10 millió forint összegű, fix 3%-os CSOK hitelt 20 éves futamidőre.

Mi történne abban az esetben, ha a házaspár a vásárlást követő negyedik évben elválna? Nézzük meg azt az esetet is, ha a vállalt gyermek már megszületett és azt is, ha még nem.

Mindkét esetben a pár egyik tagja neveli tovább a gyermeket, gyermekeket és övé lesz a közös lakás is. Babaváró hitelnél a válást követően megszűnik a kamatmentesség, ha pedig nem született gyermek az addigi 1,53 millió forint kamattámogatást is vissza kellene fizetni.

jelenlegi információink szerint CSOK és CSOK hitel esetében a válás nem növeli a fizetési kötelezettségeinket akkor, ha a vállalt gyermek már megszületik. Emellett feltétel, hogy a lakásban maradó szülő teljesítse – vagy az igényléskor, vagy a válás időpontjában – a CSOK személyi feltételeit is.

Ha még nem született meg a gyermek, akkor a CSOK hitel kamattámogatását, valamint a 2. gyermekre járó vissza nem térítendő támogatást jegybanki alapkamattal növelten vissza kell fizetni, ezek együttes összege meghaladja a 2,58 millió forintot. Ráadásul a CSOK hitel ezen időponttól kezdve átalakul normál, piaci kamatozású kölcsönné.

A válás miatt még a gyermekvállalás teljesítésekor is közel 6 millió forinttal emelkedik a család kiadása. Ha pedig nem születik baba, akkor 12 millió forinttal kell többet visszafizetni a 20 év alatt.

A válás további pénzügyi hatásai

A válást követően a bevételek is csökkennek, így kisebb összegből kel kigazdálkodni a támogatások, esetlegesen más hitelek havi kiadásait. Meglévő banki hitelek szerződését is módosítani szükséges, hiszen váláskor általában a pár egyik tagja ki szeretne kerülni ezekből az ügyletekből. Ez gyakran sok vesződséggel jár, ráadásul költségvonzatai is lehetnek.