Betöltés

Milyen bankkártya jár az olcsó bankszámlákhoz?

szerző: Bankmonitor.hu
2019-04-25

Sokan szeretnének olcsó, akár ingyenes bankszámlát, hogy megspóroljanak maguknak évente akár 20 ezer Ft költséget, ám állandó dilemma, hogy az ilyen számlákhoz vajon milyen bankkártya jár? Még mindig él ugyanis a köztudatban, hogy csak a dombornyomott kártyák teljes értékűek, míg az úgynevezett elektronikus (más néven vésett) lapok nem használhatók olyan széles körben.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Egy évtizeddel ezelőtt ez még igaz is volt talán, ugyanis a dombornyomott kártya presztízst jelentett, ráadásul olyan helyen is fizethettél vele, ahol nem volt elektronikus terminál. Mára azonban alaposan megváltozott a világ, így az elektronikus kártyák gyakorlatilag éppen úgy használhatók, mint dombornyomott társaik, hiszen mindkettőt ellátják mágnescsíkkal és chippel egyaránt. Ennek köszönhetően vehetsz ki pénzt a bankjegykiadó automatákból, fizethetsz a POS terminállal felszerelt üzletekben, éttermekben vagy éppen benzinkutakon, de a webshopok is elfogadják ezeket.

Az online boltok kapcsán megnéztük a legnagyobb magyar kereskedőket, és azt tapasztaltuk, hogy az Extreme Digital, az eMag, a Mall.hu, a Tesco.hu vagy éppen az iPon egyaránt elfogadja a Mastercard és a Visa dombornyomott (Mastercard, Visa Classic), valamint elektronikus (Maestro, Visa Electron) lapjait. Sőt, a nálunk is nagyon népszerű kínai AliExpress webáruházban sincs már különbség közöttük, ezért emiatt nem kell drágább számlát választanod. (Néhány helyen PayPallal vagy akár Bitcoinnal is fizethetsz, de ez már nem tartozik cikkünk tárgyához.)

Visa vagy Mastercard?

Ugyancsak gyakori kérdés, hogy vajon a Visa vagy a Mastercard kártya-e a jobb választás? Alapesetben, magyarországi használat esetén gyakorlatilag mindegy, hogy melyiket választod, mert mindkét kártyatársaság lapjait elfogadják szinte mindenütt, mint ahogy az érintéses fizetés funkció is mindkettőnél elérhető.

Érdekes helyzet ugyanakkor, ha valaki sokszor fizet bankkártyával külföldön, mert a más devizában történő vásárlások elszámolása bankonként és kártyatársaságonként eltérhet. Előfordulhat például, hogy a kártyatársaság maga euróban vagy dollárban továbbítja a vásárlás összegét a forintszámlánkat vezető banknak, ahol az aktuális deviza-eladási árfolyamon határozzák meg végül, hogy mennyivel csökkenjen az egyenlegünk. Máshol maga a kártyatársaság váltja végzi el a forintra váltást, mégpedig a maga középárfolyamán. A legdrágább azonban az, amikor nem euróban vagy dollárban történik a költés, amit a kártyatársaság ezek valamelyikére konvertál, hogy azután a magyar bank forintosítsa végül az összeget. Az ilyen dupla konverzió mindenképp a legköltségesebb dolog.

Mivel a kártyatársaságok deviza középárfolyama jellemzően kedvezőbb számunkra a bankok eladási árfolyamánál, erre is érdemes figyelni a bankkártya és a bankszámla kiválasztásakor.

Olcsó számla, olcsó kártya?

Hogy mennyire eltűnőben van a különbség az elektronikus és a dombornyomott kártyák között, azt az is jól mutatja, hogy a két évig teljesen ingyenes, valamint az 50-100 ezer Ft becsült költséget jelentő lakossági bankszámlák többségéhez is elektronikus lap jár alapesetben. Ha mégsem megfelelő nekünk a számlához járó bankkártya, akkor sincs veszve semmi, választhatunk hozzá másikat (akár többet is), ám ebben az esetben természetesen annak éves díjával nő a költségünk.

Ha kíváncsi vagy a kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelheti 2 évig ingyenes CIB ECO bankszámla feltételeire, akkor itt minden információt megtalálsz róla.

De ha megnéznéd, hogy a te bankolási szokásaiddal melyik számla jelenti a legjobb megoldást, akkor az alábbi Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorral pillanatok alatt megversenyeztetheted az ajánlatokat.  

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

2019. 11. 22.

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla...

Blogajánló

 • alapblog

  Fogy a fiatal!

  Az előző ábránkon megnéztük, hogy a tanulók száma hogyan alakul 1960 óta. Itt a teljes fiatal korosztályt nézzük meg és aggódunk tovább a nyugdíjrendszerünk miatt.... The post Fogy a fiatal! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.