Milyen gyors a bankod, ha kamatot kell csökkenteni?

Milyen gyors a bankod, ha kamatot kell csökkenteni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-14 Frissítve: 2018-04-05
 

Az elmúlt időszakban hétszer csökkent a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamata. Azt gondolhatnánk, hogy a bankok éltek az alapkamat csökkenésével adódott lehetőséggel, és már másnaptól csökkentették a betéti kamataikat. De hogy történt ez valójában? Tényleg olyan gyorsan reagálnak a bankok az irányadó ráta csökkenésére?

MNB alapkamat alakulása

Az MNB jelenlegi kamatcsökkentési periódusának keretén belül 7 százalékos alapkamatot a mindenkori legalacsonyabb szintjére 5,25 százalékra csökkentette. Az utolsó hat alkalom között egy-egy hónap telt el csupán. De milyen gyorsan változtatták meg a bankok a legjobb lekötéseiket? A kérdés megválaszolásához megnéztük a 2, 6 és 12 havi legjobb feltételes (pl.: jövedelemérkeztetéshez, friss forráshoz kötött) és feltételmentes banki lekötések kamatait, illetve hogy azok mennyi időn belül változtak az alapkamat-módosítás után.

Eltérő reakciók

A meglepő szám: 9 nap! Átlagosan ennyi idő elteltével módosították a megtakarításokra adott kamataikat a bankok.

A leggyorsabban a Budapest Bank és a K&H Bank reagált 5-5 nap alatt. Ugyan az utóbbi 6 hónapos lekötött betétjét az alapkamat változások között is rendszeresen csökkentette.

A felmérésben vizsgált 13 bank közül az AXA Bank bizonyult a leglassabbnak, itt 16 nap is kellett ahhoz, hogy érvényesüljenek az új kamatszintek. Igaz, ez annak is köszönhető, hogy látra szóló kamatait nem vizsgáltuk (ezek az MNB alapkamathoz kötöttek, így az irányadó kamatláb változásával egy időben módosulnak).

Találkoztunk azonban olyan bankokkal, amik nem csak lefelé módosították a kamataikat. Ilyenek voltak az AXA Bank, UniCredit Bank, a K&H Bank és az OTP Bank. Ez sok esetben egy egyszeri emelést, vagy egy új akciós betétlekötést jelentett. De olyat is láttunk, hogy mindössze 0,01%pontos emelést hajtottak végre…

A felmérés tanulsága, hogy a bankok átlagosan két héten belül reagálnak a kamatcsökkentésre. Érdemes kiemelni azonban azt a tényt is, hogy amíg az alapkamat 1,75%ponttal csökkent, addig a legjobb banki kamatok ennél nagyobb mértékben (átlagosan 2,47%ponttal) erodálódtak.

bankok reagálási ideje az alapkamat-csökkenésére

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés