Betöltés

Milyen lakáshitelt akar a magyar?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-05

A lakosság egyre jobban kezd elmozdulni a fix kamatozású lakáshitelek irányába. A fix kamatozású lakáshitelek és a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek részaránya egyaránt megnőtt, úgy a hitelállomány, mint az új hitelkihelyezések tekintetében. Úgy tűnik, a korábbi adósságcsapdába nem sétál bele újra a lakosság. A Magyar Nemzeti Bank elemzéseiből szemezgettünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakosság 756 milliárd forint összegben vett fel lakáshiteleket az utóbbi egy évben, ami a 2008. évi kibocsátás 88 százaléka. A hitelezés dinamikáját a hitelfelvételi feltételek enyhítése és a kereslet bővülése támogatta. Azonban a 2018. október elsejétől szigorodó adósságfék szabályok gátat szabnak a lakosság túlzott eladósodásának és kamatkockázatának.

A háztartások hitelállománya 159 milliárd forinttal nőtt 2018 második negyedévében. A lakáshitelek értékesítésének felfutása magyarázza ezt legnagyobb mértékben, majdnem kétharmad arányban. A lakáshitelek állománya 99 milliárd forinttal lett több a negyedév során. A szerződéskötések számának növekedése a hitelállomány növekedését még inkább gyorsítja: 433 milliárd forinttal, éves átlagban 31 százalékkal nőtt az új kibocsátás, ezen belül a lakáshitelek értéke a fenti összeg közel felét adta, ezzel pedig 39 százalékos bővülést mutatott.

A lakáscélú hitelfelvételt segíti a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is, hiszen a felvett lakáshitelek 16 százalékának volt köze ehhez a támogatáshoz. A hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású hitelek aránya a második negyedévben 82 százalékra emelkedett. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek 2018 első felében elterjedtek, a folyósított fix kamatozású lakáshitelek 53 százaléka már ezek közül került ki. Az alábbi ábrán láthatóak a részletek:

Tovább nőtt az éven túl rögzített kamatozású hitelek iránti kereslet. Az 1–5 évre fix kamatozású hitelek aránya az új kibocsátáson belül 3 százalékponttal 46 százalékra, az 5 éven túl fixált hitelek aránya 7 százalékponttal 36 százalékra nőtt a második negyedévben. A legnépszerűbbek az 5 évre fix kamatozású hitelek, melyek aránya 2018 második negyedévében 5 százalékponttal 40 százalékra nőtt.

A 2018 második negyedévében megkötött lakáshitel-szerződések 41 százaléka, azaz 78 milliárd forint lakáshitel Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítéssel rendelkezett, az 1 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshiteleken belül pedig 53 százalék volt a részaránya. 2018 júniusában már az új lakáshitel-kihelyezések 84 százaléka volt fix kamatozású, melyből a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek aránya 57 százalékot tett ki.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek 2017 szeptemberi indulása óta az 1–5 évre fix kamatozású hitelek átlagos felára 1,2 százalékponttal, míg az 5 éven túl fixált hiteleké 0,8 százalékponttal csökkent. Ezzel az 1–5 évre fix kamatozású hitelek kamatfelára a változó kamatozásúakéval azonos szintre csökkent, míg az 5 éven túliak kamatfelára a változóak felárának szintjét 0,2 százalékpontra közelítette meg. Az alábbi táblázatban kamatperiódusonként a 3 legjobb banki ajánlat THM-je látható.

Az 1–5 évre fix kamatozású hitelek esetében 2018 második negyedévében az első negyedévhez képest 44 bázispontos, az 5 éven túl fixált hitelek esetében pedig 62 bázispontos csökkenés figyelhető meg negyedéves átlagban.

Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunk segítségével, hogy melyik lakáshitel számodra a legjobb választás!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A lakosság használt lakások vásárlása miatt veszi fel a legtöbb lakáshitelt, ennek a célnak az aránya a második negyedévben 75 százalék volt, míg 16 százaléknál új lakás építése vagy vásárlása volt a cél.

Nemrég írtunk arról, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei megváltoznak. Így októbertől a 3 éves kamatperiódusú lakáshitelek már nem pályázhatnak erre a minősítésre.

Tedd rendbe a pénzügyeidet! Nézd meg a kalkulátoraink listáját!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.