Betöltés

Milyen lakáshitelt akar a magyar?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-05

A lakosság egyre jobban kezd elmozdulni a fix kamatozású lakáshitelek irányába. A fix kamatozású lakáshitelek és a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek részaránya egyaránt megnőtt, úgy a hitelállomány, mint az új hitelkihelyezések tekintetében. Úgy tűnik, a korábbi adósságcsapdába nem sétál bele újra a lakosság. A Magyar Nemzeti Bank elemzéseiből szemezgettünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakosság 756 milliárd forint összegben vett fel lakáshiteleket az utóbbi egy évben, ami a 2008. évi kibocsátás 88 százaléka. A hitelezés dinamikáját a hitelfelvételi feltételek enyhítése és a kereslet bővülése támogatta. Azonban a 2018. október elsejétől szigorodó adósságfék szabályok gátat szabnak a lakosság túlzott eladósodásának és kamatkockázatának.

A háztartások hitelállománya 159 milliárd forinttal nőtt 2018 második negyedévében. A lakáshitelek értékesítésének felfutása magyarázza ezt legnagyobb mértékben, majdnem kétharmad arányban. A lakáshitelek állománya 99 milliárd forinttal lett több a negyedév során. A szerződéskötések számának növekedése a hitelállomány növekedését még inkább gyorsítja: 433 milliárd forinttal, éves átlagban 31 százalékkal nőtt az új kibocsátás, ezen belül a lakáshitelek értéke a fenti összeg közel felét adta, ezzel pedig 39 százalékos bővülést mutatott.

A lakáscélú hitelfelvételt segíti a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is, hiszen a felvett lakáshitelek 16 százalékának volt köze ehhez a támogatáshoz. A hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású hitelek aránya a második negyedévben 82 százalékra emelkedett. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek 2018 első felében elterjedtek, a folyósított fix kamatozású lakáshitelek 53 százaléka már ezek közül került ki. Az alábbi ábrán láthatóak a részletek:

Tovább nőtt az éven túl rögzített kamatozású hitelek iránti kereslet. Az 1–5 évre fix kamatozású hitelek aránya az új kibocsátáson belül 3 százalékponttal 46 százalékra, az 5 éven túl fixált hitelek aránya 7 százalékponttal 36 százalékra nőtt a második negyedévben. A legnépszerűbbek az 5 évre fix kamatozású hitelek, melyek aránya 2018 második negyedévében 5 százalékponttal 40 százalékra nőtt.

A 2018 második negyedévében megkötött lakáshitel-szerződések 41 százaléka, azaz 78 milliárd forint lakáshitel Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítéssel rendelkezett, az 1 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshiteleken belül pedig 53 százalék volt a részaránya. 2018 júniusában már az új lakáshitel-kihelyezések 84 százaléka volt fix kamatozású, melyből a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek aránya 57 százalékot tett ki.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek 2017 szeptemberi indulása óta az 1–5 évre fix kamatozású hitelek átlagos felára 1,2 százalékponttal, míg az 5 éven túl fixált hiteleké 0,8 százalékponttal csökkent. Ezzel az 1–5 évre fix kamatozású hitelek kamatfelára a változó kamatozásúakéval azonos szintre csökkent, míg az 5 éven túliak kamatfelára a változóak felárának szintjét 0,2 százalékpontra közelítette meg. Az alábbi táblázatban kamatperiódusonként a 3 legjobb banki ajánlat THM-je látható.

Az 1–5 évre fix kamatozású hitelek esetében 2018 második negyedévében az első negyedévhez képest 44 bázispontos, az 5 éven túl fixált hitelek esetében pedig 62 bázispontos csökkenés figyelhető meg negyedéves átlagban.

Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunk segítségével, hogy melyik lakáshitel számodra a legjobb választás!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

A lakosság használt lakások vásárlása miatt veszi fel a legtöbb lakáshitelt, ennek a célnak az aránya a második negyedévben 75 százalék volt, míg 16 százaléknál új lakás építése vagy vásárlása volt a cél.

Nemrég írtunk arról, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei megváltoznak. Így októbertől a 3 éves kamatperiódusú lakáshitelek már nem pályázhatnak erre a minősítésre.

Tedd rendbe a pénzügyeidet! Nézd meg a kalkulátoraink listáját!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.