Milyen otthonteremtési támogatásokra számíthatnak az egyedülálló szülők?

Milyen otthonteremtési támogatásokra számíthatnak az egyedülálló szülők?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-20 Frissítve: 2020-11-25
 

A jelenlegi családtámogatások jelentős részéhez az kell, hogy a gyermeket nevelő pár házasságban éljen, ám az egyedülálló szülők is élhetnek számos lehetőséggel. A Bankmonitor összegyűjtötte ezeket.

Áfacsökkentés és áfa-visszatérítés 

A 2021-től bevezetésre kerülő támogatások közül az újépítésű ingatlanok vásárlására vonatkozó áfacsökkentés (27-ről 5%-ra csökkentik az általános forgalmi adót) mindenkit érint, hiszen ez nincs személyi feltételekhez kötve, mindössze az az elvárás, hogy a pénzügyi teljesítés 2020-at követően történjen meg. Amennyiben a fizetés egy része már idén megtörténik, akkor a 2021-ben teljesített részletre vonatkozik az 5%-os áfa, míg a többit 27%-os adó terheli.

Némileg más a helyzet az újépítésű lakások esetén érvényesíthető áfa-visszaigénylésről, hiszen itt kikötés, hogy a vásárláshoz csok-igénylés (családi otthonteremtési kedvezmény) kapcsolódjon. Jó hír ugyanakkor, hogy erre az egyedülálló szülőknek is van lehetőségük, hiszen csok-ot ők is igényelhetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Csok – családi otthonteremtési kedvezmény

A csok összege a meglévő gyermekek számától, valamint attól függ, hogy építkezik, illetve használt vagy újépítésű lakást vásárol valaki. Használt lakás esetében 1 gyermekkel 600 ezer Ft, 2 gyermekkel 1 430 000 Ft, 3 gyermekkel 2,2 millió Ft, míg 4 vagy több gyermekkel 2 750 000 Ft kapható. Építés vagy újépítésű lakásoknál máshogy alakulnak az összegek: 1 gyermekkel 600 ezer Ft, 2 gyermekkel 2,6 millió Ft, míg 3 gyermekkel 10 millión Ft a támogatási összeg. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az egyedülállók vállalt gyermekre nem kaphatnak támogatást, ugyanis erre kizárólag az úgynevezett fiatal házasok jogosultak, ahol a pár egyik tagja még nem töltötte a 40. életévét. Az egyedülállók igényelhetik a csok-hoz kapcsolódó, kedvezményes kamatú lakáshitelt (csok-hitel) is, ami lényegesen kedvezőbb a piaci lakáshiteleknél.

EGY EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐ ÁLTAL IGÉNYBE VEHETŐ LAKÁSVÁSÁRLÁSHOZ, FELÚJÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KEDVEZMÉNYEK 2020-BAN, ILLETVE JÖVŐRE

 

Illetékmentesség

Az ingatlan megvásárlásához kapcsolódó vagyonátruházási illeték elengedésének ugyancsak az a feltétele, hogy a vásárláshoz csok-igénylés kapcsolódjon, így az egyedülállók is élhetnek a lehetőséggel. Ez a pénzügyi előny nem elhanyagolható, hiszen az illeték alapesetben az ingatlan vételárának 4%-a, igaz, több lehetőség is van ennek csökkentésére, amelyekről itt tájékozódhatsz.)

Lakásfelújítási támogatás

A nagyon várt lakásfelújítási támogatás is elérhető lesz a gyermeküket (vagy gyermekeiket) egyedül nevelő szülőknek, vagyis a teljes felújítási költség felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszatérít számukra a Magyar Államkincstár. Más kérdés, hogy ha esetleg hitelből szeretnék előteremteni a beruházás költségének másik felét, akkor egyedülállóként nehezebb helyzetben lesznek, ugyanis a bankok jobban szeretik azt, ha több saját jövedelemmel rendelkező adós szerepel egy kölcsönben, hiszen így nagyobb az esély a szerződés szerinti teljesítésre. A személyi kölcsön igénylése természetesen ekkor is eredményes lehet, de a lehetőségekről előtte a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával érdemes tájékozódni. Az pedig, hogy egy egyedülálló szülő mekkora hitelösszeg felvételére lehet jogosult, a Mennyi személyi hitelt kaphatok? kalkulátorral ellenőrizhető.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés