Betöltés

Mindenki átkozza, pedig kell a gazdaságnak – Miért fontos az infláció?

szerző: Bankmonitor
2018-02-15

Az infláció a legalapvetőbb gazdasági mutatók közé tartozik, aminek hatásával az élet számos frontján szembesülhetsz. Az árak hónapról-hónapra történő drágulása nem kis bosszúságot okozhat, ugyanakkor látni kell, hogy a gazdasági folyamatok szempontjából ennek is megvan az értelme. A CashMester legújabb részéből kiderül, hogy mi az infláció, hogyan hat a fizetésekre, a nyugdíjra, valamint a befektetéseknél mire kell figyelni.

Mi történt pontosan?

A Központi Statisztikai Hivatal rendszeresen közzéteszi az inflációra vonatkozó adatokat, és ilyenkor természetesen a média is ezzel van tele. Mivel a januári adat pont az elmúlt napokban jött ki, sokfelé hallhattad, hogy egy év alatt mintegy 2,1%-kal emelkedtek az árak. Ez mind szép és jó, de miért van az, hogy folyamatosan magasabb árakkal szembesülünk?

Mit jelent ez magyarul?

Az infláció valószínűleg az emberek között az egyik legmegosztóbb gazdasági fogalomnak számít. Gyakorlatilag a különböző termékek/szolgáltatások árának a növekedését jelenti, amit az „átlagos háztartás” tapasztalhat a költései során. Valószínűleg sokan összevonják a szemöldöküket, mikor az árak emelkedéséről hallanak, hiszen ez annyit jelent számukra, hogy megint mélyebben zsebbe kell nyúlni.

Ugyanakkor azt látni kell, hogy az infláció nem feltétlenül rossz dolog, inkább az árak elmozdulásának mértékével vannak gondok. A kismértékű infláció jelenléte egy egészséges, folyamatosan bővülő gazdaság esetében nagyon is normális, nem véletlenül céloz meg a jegybank sem 3%-os inflációs szintet. Továbbá az infláció jelent biztosítékot arra, hogy a cégek árakat tudjanak emelni, és hogy a másik oldalról a bérünk is növekedni tudjon.

A kulcs, hogy az áremelkedés kiszámítható legyen, amivel az emberek előre tudnak kalkulálni. Ezzel szemben a szélsőségek nagyon károsak lehetnek, erre a történelemben találunk példákat is. Hazai eset az 1946-os hiperinfláció, amelynek során az árak 15 óránként duplázódtak meg (mondani sem kell, hogy milyen kellemetlen, ha egy talicska pénz kell egy kenyér megvásárlásához). A másik oldalról nagyon híres a japán „elveszett évtized”, amikor a gazdaság deflációs spirálba került, vagyis folyamatosan estek az árak.

Természetesen a gazdaságban megjelenő inflációnak számos oka lehet, például a keresleti-kínálati viszonyok is meghatározhatják. Egy egyszerű példán keresztül, ha növekszik a liszt ára, a pék drágábban fogja adni a kenyeret. Vagy a másik oldalról, ha rendkívül nagy a kereslet valamire, annak előbb-utóbb nő az ára is.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az infláció számos fronton érinti az életed, vegyük rögtön a befektetéseidet. Nyilván úgy szeretné mindenki a pénzét félretenni, hogy az legalább a vásárlóértékét megőrizze, de még inkább, hogy infláció felett gyarapodjon is. Éppen ezért az infláció az a mérce, amit legalább szeretnénk megugrani befektetőként.

A mai alacsony kamatok mellett pontosan ez, ami nagyon nehéz, hiszen ha 2% mellett kötötted le a pénzed, az infláció viszont 2,1% volt, akkor a reálhozamod negatív. Ezen például egy inflációt lekövető értékpapírral (prémium állampapír), vagy egy kockázatosabb befektetéssel lehet segíteni.

De a fizetésemelésed mértékét is érdemes az inflációval korrigálni, hiszen minket a reál értelemben vett növekedés érdekel. Például, ha a tavalyi 200 ezer forint helyett 220 ezret keresel, az aktuálisan azt jelenti, hogy az infláció szintjét meghaladóan tudott növekedni a fizetésed. Vagyis több árut/szolgáltatás tudsz a pénzedből vásárolni. De a nyugdíjak esetében is kulcsfontosságú az infláció, az állam is a várt infláció szerint igazítja ki őket.

A közelmúltban az is elő tudott fordulni, hogy a legolcsóbb (rövid kamatperiódusú) lakáshitelek kamata alacsonyabb volt, mint az infláció szintje. Ez azonban inkább kirívó esetnek számít, és hosszú távon semmiképp sem fenntartható, így csak erre alapozni nem érdemes.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Blogajánló

  • alapblog

    Allah meghallotta Erdogant    

    Azután, hogy az elmúlt napokban növekedett a politikai feszültség, és elmérgesedett a kereskedelmi háború az Amerikai Egyesült Államok és NATO szövetségese Törökország között, rohamos gyengülésbe...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.