Betöltés

Nagyot ugrott a magyar gazdaság: én is jól járok vele?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-24

Egy hete tele volt a sajtó azzal a hírrel, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben 4,1%-kal nőtt. Általában nem szoktunk ilyen hírekről beszámolni, de mivel fontosnak tartjuk a pénzügyi oktatást, úgy gondoltuk, hogy a rendhagyó hírlevelünk, a CashMester legújabb számát ennek szenteljük. Ha meg akarod tudni, hogy mi a GDP, és miért olyan fontos a te életedben, akkor érdemes egy percet szánni a hírlevélre.

Mi történt pontosan?

A magyar gazdaság az első negyedévben 4,1%-kal bővült egy év alatt. Ez óriási szó, mert közel 3 éve nem fordult elő hasonló, ráadásul az egész országot pozitív meglepetésként érte a hír. Nem vagy egyedül, ha csak pislogsz ilyenkor, mert senki sem magyarázta el érthetően, hogy mi is ez és miért olyan fontos?

Mit jelent ez magyarul?

Szeretünk csak magunkkal foglalkozni, de olykor jól jön, ha nemcsak a saját házunk táján vagyunk tisztában a gazdasági dolgokkal, hanem országos szinten is. Na, pont ezért találták ki az okosok (közgazdászok) a GDP-t, amit magyarra fordítva bruttó hazai terméknek hívunk. Ez azt mutatja meg, hogy egy ország adott időszakban milyen teljesítményt nyújtott.

Jelen esetben nem is az a lényeges, hogy a GDP éves értéke pontosan mekkora, mert a hazai 34 ezer milliárd forint megfoghatatlanul nagy szám. Inkább az, hogy éves alapon mennyit változott. Mi nem várhatunk el kétszámjegyű bővülést évente, mint egyes ázsiai országok, de 3-4%-ot igen. Ez arra utal, hogy a gazdaság szekere szépen megy.

Ráadásul a GDP nem is olyan elvont fogalom, mint amilyennek elsőre tűnik. Úgy is elképzelhetjük, hogy ez magába foglal minden jövedelmet, amit a gazdasági szereplők megkaptak. Így például a Mercedes-gyárban dolgozó munkás, az éjszakai ügyeletet ellátó orvos vagy éppen a patinás irodaházban tevékenykedő bankár jövedelmét is. Magyarul a GDP-hez mindenki hozzájárul a maga módján, legyen szó magánszemélyekről, a nagy cégekről, vagy netán az államról.

Miért kellene engem érdekelnie?

Általánosságban kedvező számunkra, ha a GDP növekszik (különösen, ha átlag felett növekszik), vagyis jó eséllyel egészséges a gazdaság és a jó irányba mennek a dolgok. Ez ugyanis magában foglalja azt, hogy az emberek számára legfontosabb tényezők javulnak, tehát például érinti a megélhetési feltételeket, az elérhető munkalehetőségeket, így a kereseteket is.

De befektetőként is fontos a mutató, hiszen egy olyan ország, ahol tartósan bővül a gazdaság, ott ígéretesebbek a hozamlehetőségek is. Itt nagy valószínűséggel jól megy a cégeknek, és a tőzsde is jól teljesít. Tehát a GDP-t akkor is ajánlatos nézni, ha befektetési lehetőségek után kutatunk. De vigyázzunk, mert ha erre a terepre tévedünk, akkor sok más gazdasági adatot is fel kell túrnunk ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.