Nagyot ugrott a magyar gazdaság: én is jól járok vele?

2017. 05. 24. szerző: bankmonitor.hu

Egy hete tele volt a sajtó azzal a hírrel, hogy a magyar gazdaság az első negyedévben 4,1%-kal nőtt. Általában nem szoktunk ilyen hírekről beszámolni, de mivel fontosnak tartjuk a pénzügyi oktatást, úgy gondoltuk, hogy a rendhagyó hírlevelünk, a CashMester legújabb számát ennek szenteljük. Ha meg akarod tudni, hogy mi a GDP, és miért olyan fontos a te életedben, akkor érdemes egy percet szánni a hírlevélre.

Mi történt pontosan?

A magyar gazdaság az első negyedévben 4,1%-kal bővült egy év alatt. Ez óriási szó, mert közel 3 éve nem fordult elő hasonló, ráadásul az egész országot pozitív meglepetésként érte a hír. Nem vagy egyedül, ha csak pislogsz ilyenkor, mert senki sem magyarázta el érthetően, hogy mi is ez és miért olyan fontos?

Mit jelent ez magyarul?

Szeretünk csak magunkkal foglalkozni, de olykor jól jön, ha nemcsak a saját házunk táján vagyunk tisztában a gazdasági dolgokkal, hanem országos szinten is. Na, pont ezért találták ki az okosok (közgazdászok) a GDP-t, amit magyarra fordítva bruttó hazai terméknek hívunk. Ez azt mutatja meg, hogy egy ország adott időszakban milyen teljesítményt nyújtott.

Jelen esetben nem is az a lényeges, hogy a GDP éves értéke pontosan mekkora, mert a hazai 34 ezer milliárd forint megfoghatatlanul nagy szám. Inkább az, hogy éves alapon mennyit változott. Mi nem várhatunk el kétszámjegyű bővülést évente, mint egyes ázsiai országok, de 3-4%-ot igen. Ez arra utal, hogy a gazdaság szekere szépen megy.

Ráadásul a GDP nem is olyan elvont fogalom, mint amilyennek elsőre tűnik. Úgy is elképzelhetjük, hogy ez magába foglal minden jövedelmet, amit a gazdasági szereplők megkaptak. Így például a Mercedes-gyárban dolgozó munkás, az éjszakai ügyeletet ellátó orvos vagy éppen a patinás irodaházban tevékenykedő bankár jövedelmét is. Magyarul a GDP-hez mindenki hozzájárul a maga módján, legyen szó magánszemélyekről, a nagy cégekről, vagy netán az államról.

Miért kellene engem érdekelnie?

Általánosságban kedvező számunkra, ha a GDP növekszik (különösen, ha átlag felett növekszik), vagyis jó eséllyel egészséges a gazdaság és a jó irányba mennek a dolgok. Ez ugyanis magában foglalja azt, hogy az emberek számára legfontosabb tényezők javulnak, tehát például érinti a megélhetési feltételeket, az elérhető munkalehetőségeket, így a kereseteket is.

De befektetőként is fontos a mutató, hiszen egy olyan ország, ahol tartósan bővül a gazdaság, ott ígéretesebbek a hozamlehetőségek is. Itt nagy valószínűséggel jól megy a cégeknek, és a tőzsde is jól teljesít. Tehát a GDP-t akkor is ajánlatos nézni, ha befektetési lehetőségek után kutatunk. De vigyázzunk, mert ha erre a terepre tévedünk, akkor sok más gazdasági adatot is fel kell túrnunk ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25.

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb...

Most éri meg igazán beszállni a magyar tőzsdére?

2018. 04. 18.

Az elmúlt időszakban nem unatkozhatott, aki aktívan figyelte a részvénypiacokat, nálunk éppen a választások borzolták a kedélyeket. Ugyan az eredmények meglepetést nem hoztak mégis sokan találgatják, hogy mi várhat a...

Blogajánló

  • alapblog

    Kedves Draghi!

    „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.