Betöltés

Mindent visz a lakástakarék – Így esik be több támogatás a számládra!

szerző: Bankmonitor
2017-10-12

Rendkívül sokan kedvelik a lakástakarékot, mert amellett, hogy egyszerű megtakarítási forma, a hozzá járó 30%-os állami támogatás kiemelkedő lehetőséggé teszi. A lakástakarék már akkor is jó üzlet, ha egy szerződés kötsz, ugyanakkor a kedvezményt többszörösen is ki tudod használni. Vagyis a lakáscélodhoz egyszerre több lakástakarékot is felhasználhatsz, és mindegyik után megkapod az állami támogatást is. Mutatjuk, hogy miként valósítható meg!

Tulajdonképpen, ha havi pár ezer, vagy akár több tízezer forintról van szó, az állam a befizetés 30%-ával, maximum évi 72 ezer forinttal honorálja a lakáscélú takarékoskodást. Szerződésenként a maximális összeg 20 ezer forint lehet, amivel 4 év után már több mint 1,2 millió forintot költhetsz el a lakáscélodra. Ugyanakkor nem feltétlenül jelent akadályt számodra az egy szerződéssel összegyűjthető összeg, ugyanis gond nélkül feljebb tornászhatod a megtakarítást, ha több lakástakarék szerződést is kötsz.

Ehhez néhány alapfogalmat át kell tekintenünk. Nagyon lényeges a lakástakarék szerződés szempontjából a szerződő és kedvezményezett szerepe. A szerződő tulajdonképpen, aki megköti és fizeti szerződést, míg a kedvezményezett, aki jogosult a megtakarítást felhasználni. A kedvezményezett személyét mindig a szerződő határozza meg, ha ez nem történik meg akkor egyben ő költheti el az összegyűlt összeget.

Ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy egy személy egyszerre csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet. Viszont ez az akadály megkerülhető, ha valamelyik közeli hozzátartozóját jelöli meg kedvezményezettként.

Közeli hozzátartozó gyakorlatilag bármely egyenesági hozzátartozó lehet, így a szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is), nagyszülő, gyermek ((örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek), unoka, testvér (mostohatestvér is), és a házastárs is.

Nézz utána a legjobb lakástakaréknak a következő kalkulátorral!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Köss annyi szerződést, amennyit csak szeretnél, és mindre kaphatsz támogatást

Tehát amennyiben lehetőséged van havi 20 ezer forintnál is többet félretenni, több lakástakarékot is köthetsz. Márpedig, ha minden szerződésen eltérő kedvezményezetett jelölsz meg, akkor az állami támogatás is mindre járni fog.

A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), sőt, még kedvezményezett személyét is megváltoztathatja. Ugyanakkor a megtakarítási időszak végén már a kedvezményezett dönti el, hogy mire használja fel a pénzt. Költheti a saját lakására vagy felajánlhatja akár bármely másik közeli hozzátartozó lakáscéljának megvalósulására is. Ezáltal az gyakorlatilag nem is számít, hogy ki teljesítette a befizetéseket.

Vagyis ha több szerződést is fizetsz, előzetes megbeszélés alapján a közeli hozzátartozók a te lakáscélodra is felajánlhatják a megtakarítás összegét. Ergo annyiszor kapod meg az évi 72 ezres támogatást, ahány családtagod éppen a szerződésbe bevonható és nincsen már neki is saját szerződése. Ezt fordíthatod lakásvásárlásra, felújításra, vagy éppen a lakáshiteled visszafizetésére (így még akár ingyenes hitel is kikeverhető).

Mi a helyzet kiskorú kedvezményezettel?

A lakástakarékpénztárak gyakorlata alapján akkor is felhasználható a megtakarítás, ha a lakástakarék lejáratakor a gyermek kiskorú. Vagyis a törvényes gyám önállóan rendelkezhet az összeg fölött, így nem feltétlenül kell azt a gyermek lakáscéljára fordítani, amennyiben erre nincs lehetőség. Ugyanakkor esetenként mégis előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutaláshoz a gyámhivatali engedélyt is kér.

Azonban ha lakástakaréktól a lakáskölcsönt is igényelnél, kiskorú kedvezményezett esetén bizonyos pénztáraknál szükséges lehet a gyámhivatal engedélye, míg más lakástakarékoknál az ilyen szerződésekre vonatkozóan eleve nem is lehetséges a hitelfelvétel.

Idősebb családtag van a szerződésben

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a lakástakaréknál, ha esetleg az idősebb családtaggal, mint kedvezményezett, vagy éppen a szerződővel történne valami a legalább 4 éves megtakarítási idő alatt.

Amennyiben a szerződő hunyt el és nincs kedvezményezett a szerződésen, törvényes örökösé lesz a lakástakarék. Az örökös dönthet arról, hogy folytatja-e a befizetéseket, vagy felmondja a szerződést. Ha saját lakát lakástakarékja van, akkor is örökölheti az állami támogatás, amennyiben összevonja a szerződéseket.

Ha a kedvezményezett hunyt el a szerződő lesz jogosult rendelkezni a megtakarítás fölött. Viszont amennyiben saját lakástakarékkal is rendelkezik, akkor az egyik szerződésen elesik az állami támogatás összegétől.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Kürthy Ferenc

  Tisztelt Cím!

  Nekem egy kérdésem lenne:

  A feleségem és az én LTP megtakarításaink felvételének módjáról most kell nyilatkoznunk.
  Kérdésem:
  Közeli hozzátartozó ( 1 fő) részére kedvezményezhető-e mindkét megtakarítás?
  Sürgős válaszukat várva:

  Üdvözlettel:

  Kürthy Ferenc

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.