Mindent visz a lakástakarék – Így esik be több támogatás a számládra!

Mindent visz a lakástakarék – Így esik be több támogatás a számládra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-12 Frissítve: 2021-08-06
 

Rendkívül sokan kedvelik a lakástakarékot, mert amellett, hogy egyszerű megtakarítási forma, a hozzá járó 30%-os állami támogatás kiemelkedő lehetőséggé teszi. A lakástakarék már akkor is jó üzlet, ha egy szerződés kötsz, ugyanakkor a kedvezményt többszörösen is ki tudod használni. Vagyis a lakáscélodhoz egyszerre több lakástakarékot is felhasználhatsz, és mindegyik után megkapod az állami támogatást is. Mutatjuk, hogy miként valósítható meg!

Tulajdonképpen, ha havi pár ezer, vagy akár több tízezer forintról van szó, az állam a befizetés 30%-ával, maximum évi 72 ezer forinttal honorálja a lakáscélú takarékoskodást. Szerződésenként a maximális összeg 20 ezer forint lehet, amivel 4 év után már több mint 1,2 millió forintot költhetsz el a lakáscélodra. Ugyanakkor nem feltétlenül jelent akadályt számodra az egy szerződéssel összegyűjthető összeg, ugyanis gond nélkül feljebb tornászhatod a megtakarítást, ha több lakástakarék szerződést is kötsz.

Ehhez néhány alapfogalmat át kell tekintenünk. Nagyon lényeges a lakástakarék szerződés szempontjából a szerződő és kedvezményezett szerepe. A szerződő tulajdonképpen, aki megköti és fizeti szerződést, míg a kedvezményezett, aki jogosult a megtakarítást felhasználni. A kedvezményezett személyét mindig a szerződő határozza meg, ha ez nem történik meg akkor egyben ő költheti el az összegyűlt összeget.

Ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy egy személy egyszerre csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet. Viszont ez az akadály megkerülhető, ha valamelyik közeli hozzátartozóját jelöli meg kedvezményezettként.

Közeli hozzátartozó gyakorlatilag bármely egyenesági hozzátartozó lehet, így a szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is), nagyszülő, gyermek ((örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek), unoka, testvér (mostohatestvér is), és a házastárs is.

Nézz utána a legjobb lakástakaréknak a következő kalkulátorral!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Köss annyi szerződést, amennyit csak szeretnél, és mindre kaphatsz támogatást

    Tehát amennyiben lehetőséged van havi 20 ezer forintnál is többet félretenni, több lakástakarékot is köthetsz. Márpedig, ha minden szerződésen eltérő kedvezményezetett jelölsz meg, akkor az állami támogatás is mindre járni fog.

    A szerződő a megtakarítási idő alatt bármikor módosíthatja a szerződést (pl. futamidőt, havi befizetést, fizetési módot), sőt, még kedvezményezett személyét is megváltoztathatja. Ugyanakkor a megtakarítási időszak végén már a kedvezményezett dönti el, hogy mire használja fel a pénzt. Költheti a saját lakására vagy felajánlhatja akár bármely másik közeli hozzátartozó lakáscéljának megvalósulására is. Ezáltal az gyakorlatilag nem is számít, hogy ki teljesítette a befizetéseket.

    Vagyis ha több szerződést is fizetsz, előzetes megbeszélés alapján a közeli hozzátartozók a te lakáscélodra is felajánlhatják a megtakarítás összegét. Ergo annyiszor kapod meg az évi 72 ezres támogatást, ahány családtagod éppen a szerződésbe bevonható és nincsen már neki is saját szerződése. Ezt fordíthatod lakásvásárlásra, felújításra, vagy éppen a lakáshiteled visszafizetésére (így még akár ingyenes hitel is kikeverhető).

    Mi a helyzet kiskorú kedvezményezettel?

    A lakástakarékpénztárak gyakorlata alapján akkor is felhasználható a megtakarítás, ha a lakástakarék lejáratakor a gyermek kiskorú. Vagyis a törvényes gyám önállóan rendelkezhet az összeg fölött, így nem feltétlenül kell azt a gyermek lakáscéljára fordítani, amennyiben erre nincs lehetőség. Ugyanakkor esetenként mégis előfordulhat, hogy a lakástakarékpénztár a kiutaláshoz a gyámhivatali engedélyt is kér.

    Azonban ha lakástakaréktól a lakáskölcsönt is igényelnél, kiskorú kedvezményezett esetén bizonyos pénztáraknál szükséges lehet a gyámhivatal engedélye, míg más lakástakarékoknál az ilyen szerződésekre vonatkozóan eleve nem is lehetséges a hitelfelvétel.

    Idősebb családtag van a szerződésben

    Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a lakástakaréknál, ha esetleg az idősebb családtaggal, mint kedvezményezett, vagy éppen a szerződővel történne valami a legalább 4 éves megtakarítási idő alatt.

    Amennyiben a szerződő hunyt el és nincs kedvezményezett a szerződésen, törvényes örökösé lesz a lakástakarék. Az örökös dönthet arról, hogy folytatja-e a befizetéseket, vagy felmondja a szerződést. Ha saját lakát lakástakarékja van, akkor is örökölheti az állami támogatás, amennyiben összevonja a szerződéseket.

    Ha a kedvezményezett hunyt el a szerződő lesz jogosult rendelkezni a megtakarítás fölött. Viszont amennyiben saját lakástakarékkal is rendelkezik, akkor az egyik szerződésen elesik az állami támogatás összegétől.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés