Betöltés

Minek neked a betét, ha a többszörösét keresheted ezzel

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-29

Nem véletlen, hogy egyre többen fordítanak hátat a lekötött betéteknek, hiszen a nem akciós ajánlatok nulla körül szóródnak. Aki csak 1-2 éves lekötésben gondolkozik és nem akar ennek megfelelően kockázatot vállalni, annak most a lakossági állampapír adja a legmagasabb kiszámítható hozamot. Lássuk a listát, amiből egyáltalán válogatni lehet.

Valószínűleg te is szembesültél már azzal, hogy ha a bankban tartod a megtakarított pénzed egy sima lekötött betétben, akkor szinte semmit sem fogsz cserébe kapni kamatként. Ez nem újdonság, mégis sokan beletörődnek ebbe a helyzetbe, vagy még rosszabb, kiveszik a pénzüket és otthon a párnacihában tartják.

Pedig van sokkal jobb módja is annak, hogy munkára fogd a szabadon lévő pénzed. Igaz, még mindig megmaradtak az akciós betétek, amelyekkel akár 2% feletti éves hozamot is el lehet érni, de ezek ritkák, mint a fehér holló. Az általános gyakorlat az, hogy ha nem új pénzről van szó, akkor 0,5% alatti bruttó kamattal kell beérned. Erre számítják még rá a 15%-os kamatadót, ami nettóba 0,425%-tól elmaradó kamatot jelent.

Néhány éve még megtehetted azt, hogy a bankbetét helyett átpártolsz a pénzpiaci alapokhoz, mert annak idején volt még bennük kakaó és meg tudták verni a betéteket. A környezet azonban úgy változott, hogy ma már nem lehet elvárni tőlük 0%-tól nagyon eltérő hozamot. Azért sem érdemes már itt keresgélni, mert a legtöbben már feladták a tőkevédelmet, és ha jobban megnézzük, akkor az alapok közül többen is az utóbbi hónapokban veszteségbe futottak bele. De másra nem is számíthatunk, ha például egy 3 hónapos diszkont kincstárjegyet csak veszteséggel lehet megvenni (0,04% a bukó).

Ha a befektetési alapokról van szó és nem akarunk nagyobb kockázatot vállalni, akkor még elviekben beleférne egy kötvényalap is, de itt is óva intenénk mindenkit a vásárlástól. Az átlagos egy évre visszatekintő hozam 2,6%-os volt a gyűjtésünk szerint, azonban ez hosszabb távon nem tartható fent. A jegybank elkötelezett az állampapírhozamok csökkenésében, ami rövid távon nyereséget jelent a kötvényalapoknak, de később, amikor már az új feltételek szerint kell befektetniük, akkor már nem lesz annyira fényes a helyzet.

Már elég régóta azt mondják az elemzők, hogy túlértékeltté vált a magyar kötvénypiac, így aki itt vetné meg a lábát, annak fel kell készülnie arra is, hogy esetleg néhány év múlva megüti a bokáját. van viszont egy jó alternatíva, mégpedig a lakossági állampapírok, melyek nem véletlenül lettek a lakosság kedvencei az utóbbi időszakban.

A táblázatban azokat a befektetéseket szedtük össze, amelyek 1-2 évre adnak befektetési lehetőséget és nem jelentenek ennek megfelelően megemelkedett kockázatot. Jelenleg az egyéves állampapír 2%-ot hoz egy évre, míg a kétéves állampapír 2,5%-ot. Ez pontosan az a kategória, amiért egy kötvényalapot is érdemes lehet lecserélni, hiszen itt a hozam biztos, míg a kötvényalapnál nem igazán látjuk előre a jövőt.

Érdekelnek a befektetések, de nem tudod, mi most a legjobb választás? Gyere el soron következő ingyenes szemináriumunkra, ahol a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő szakértői mondják el véleményüket a témában!

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!
A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Sikeres regisztráció!
Rövidesen kapsz egy emailes megerősítést is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az állampapírokkal egyébként akár 3,55-3,80%-os hozamot is el lehet most érni, azonban ekkor 3-5 évig kellene alapesetben megtartani az értékpapírt. A prémium állampapírokról van szó, viszont van egy apró trükk, amivel mégiscsak fentebb tornászhatod az elért hozamot, akkor is, ha csak 1-2 évre tudsz lemondani az összegről.

A helyzet az, hogy az államkincstár az állampapírok idő előtti eladásakor 1%-ot vesz le a hozamból. Jobban megnézve, még ezzel együtt is megéri a prémiumot vásárolni, hiszen a 3,55-3,80%-ból ha levonjuk az 1%-ot, akkor is marad 2,55-2,80%. Ez persze csak egy lehetőség, az esetek nagyobb részében mi is azon az állásponton vagyunk, hogy tartsuk meg lejáratig a befektetést. De speciel, akkor sem történik tragédia, ha egy eredetileg 3-5 évre szóló állampapírt vásárolsz meg, majd eladod 1-2 éven belül. Sőt, egy kicsit fentebb tornászhatod a hozamot.

Végül egy adalék amellett, hogy prémiumot vásárolj. A prémium állampapír kamatozása változó, jövőre pedig már a 2017-es átlagos infláció felett fog fizetni a prémium. Jelenleg a kamatbázis 2,3%-os, de a jegybank becslései szerint 2017-ben 2,4% lehet az infláció, vagyis 0,1%-kal emelkedhet a kamatozása jövőre a prémiumoknak. Ez nem is rossz úgy, hogy semmit sem kell cserébe tenni, csak várni és tartani két évig. Az első évben még a mostani kondíciókkal kamatozik a befektetésünk, de utána már a nagyobb érték alapján.

 

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

  • alapblog

    Orosz meló

    Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.