Betöltés

Mit adnál azért, ha 10% feletti hozam ütné a markod?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-13

Két dolgot tehetünk, ha az állampapírok által biztosított hozam dupláját akarjuk elérni: 1) magas kockázatot vállalunk és például részvényt veszünk 2) hagyjuk az extra kockázatot, és célzottan lakáscélra gyűjtünk. Ha elolvasod írásunk, akkor belátod te is, hogy a lakástakarék mekkora lehetőség. A hab a tortán, hogy olyan széles a felhasználási kör, hogy abba jó eséllyel te is beleférsz idővel.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Korántsem véletlen a kérdésfeltevésünk, hiszen ma szinte mindenki azt akarja megtudni, hogy miként kereshet a pénzével sokat. Amennyiben egy lekötött betétért is kaphatnánk kétszámjegyű hozamot, akkor jóval kevesebben vágnának bele például a modern kori kriptopénz bányászatba, vagy egyéb „hiperkockázatos vállalkozásba”.

De nincs így, egy átlagos lekötött betét egy nagy kereskedelmi bankban nem hoz 0,3-0,5%-nál többet, és ha nagy szerencsénk van, akkor sem tudjuk nagyon 2% fölé tornászni a kamatot. A lakossági állampapírokkal már jobb a helyzet, ott akár 4% közelébe férkőzhetünk, sőt a gyermekek jövőjére gyűjtve most 5,4% az elérhető hozam. Ámbár ez utóbbinál már meg van kötve a kezünk némileg, hiszen a felhasználásra csak a gyermek felnőtté válásakor van lehetőség és akkor is meghatározott célra.

El is érkeztünk a kulcsponthoz. El kell fogadnunk, hogy ha előre akarunk gyűjteni, és a betét-állampapír párosnál magasabb hozamot céloznánk meg, akkor alapvetően két út áll előttünk:

 • Lényegesen magasabb kockázatot vállalunk fel, mint eddig, amivel együtt az elérhető hozam is ingadozni fog, viszont a tapasztalatok szerint magasabb hozam is lehet a nyereségünk. Sajnos most nagyon kiszámíthatatlan egy részvénybefektetés, a csúcsok közelében nem nagyon javasolja senki sem, hogy szálljunk be, sőt inkább lehetőség szerint adjunk el.
 • Nem vagyunk hajlandóak elmenni a kockázatosabb irányba, inkább megmaradunk a nyugodt vizeken. Ekkor is elérhetünk magasnak számító hozamot, viszont cserébe kompromisszumot kell kötni. Méghozzá olyat, hogy a megtakarítást nem használhatjuk fel bármire és bármikor. De mint látni fogjuk, így is felmehet az elérhető hozam 10% fölé, miközben nem is kell álmatlanul forgolódnunk, mert nincs felesleges kockázat.

Aki otthonosan mozog a megtakarítások világában, az tudja, hogy ha az utóbbi utat választjuk, akkor a legnyilvánvalóbb választás a lakástakarék. Nagy előnye, hogy a befizetéseinket az állam 30%-kal támogatja, az éves keret az állami támogatásra egy szerződésnél 72 ezer forint. Közeli hozzátartozók számára viszont köthetünk több szerződést is, amivel a támogatás is megtöbbszörözhető.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy elvárásaidnak melyik termék felel meg a leginkább!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a 30%-os támogatás nem egyezik meg az elérhető hozammal. Ez utóbbit a teljes megtakarítási összeghez viszonyítják és évesítik, márpedig a befizetéseinkhez képest egyre kisebb lesz az állami támogatás hatása. Gondoljunk csak bele, hogy az éves befizetés nem változik, marad például 240 ezer forintnál (havi 20 ezer Ft-nál), miközben a teljes lakástakarékpénztári megtakarítás értéke fokozatosan nő.

Egyetlen esetben tudunk most 10% feletti hozamot elérni a lakástakarékkal, ha a lehetőségekhez mérten a legrövidebb megtakarítási időszakot választjuk, vagyis a 4 éves periódust. Ekkor valóban az évesített hozamunk – figyelembe véve a befizetéseket, a betéti kamatot és az állami támogatást – a lekérésünk szerint akár 10,76% is lehet.

Összehasonlításul, ma egy 20 éves futamidejű, 10 évre rögzített kamatú hitel legolcsóbban már akár 4,4%-os kamattal elvihető. Magyarul a legrövidebb lakástakarék a felvett hitel kamatához képest két és félszer magasabb kamat mellett gyarapítja a megtakarításunkat. És igen, az állami támogatás a kulcs ekkor.

Tetszik vagy sem, egy idő után mindenki valamilyen formában belefut egy lakáscélba, amit ki kell fizetni vagy saját megtakarításból, vagy hitelből, vagy a kettő kombinációjából. Azért is nagyon okos döntés időben előre készülni erre az időszakra, mert ha így járunk el, akkor olyan magas kamatot érhetünk el, mintha részvénybe tettük volna a pénzünket, leszámítva az idegeskedést. A céljainkat pedig gyorsabban érhetjük el.

Végül, de nem utolsó sorban hadd jegyezzük meg, hogy a lakáscélt meglehetősen tág határok között határozták meg. Bőven belefér a lakástakarék szerződés felhasználási körébe a lakásvásárlás/építés/bővítés mellett a felújítás/korszerűsítés, de akár a lakáshitel előtörlesztése is megoldható az LTP-ből. A legjobb, hogy ha fogyasztóbarát lakáshitelt vettünk fel, akkor az előtörlesztést az LTP-ből teljesen ingyenesen tehetjük meg.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.