Mit adnál azért, ha 10% feletti hozam ütné a markod?

Mit adnál azért, ha 10% feletti hozam ütné a markod?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-13 Frissítve: 2021-07-01
 

Két dolgot tehetünk, ha az állampapírok által biztosított hozam dupláját akarjuk elérni: 1) magas kockázatot vállalunk és például részvényt veszünk 2) hagyjuk az extra kockázatot, és célzottan lakáscélra gyűjtünk. Ha elolvasod írásunk, akkor belátod te is, hogy a lakástakarék mekkora lehetőség. A hab a tortán, hogy olyan széles a felhasználási kör, hogy abba jó eséllyel te is beleférsz idővel.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Korántsem véletlen a kérdésfeltevésünk, hiszen ma szinte mindenki azt akarja megtudni, hogy miként kereshet a pénzével sokat. Amennyiben egy lekötött betétért is kaphatnánk kétszámjegyű hozamot, akkor jóval kevesebben vágnának bele például a modern kori kriptopénz bányászatba, vagy egyéb „hiperkockázatos vállalkozásba”.

De nincs így, egy átlagos lekötött betét egy nagy kereskedelmi bankban nem hoz 0,3-0,5%-nál többet, és ha nagy szerencsénk van, akkor sem tudjuk nagyon 2% fölé tornászni a kamatot. A lakossági állampapírokkal már jobb a helyzet, ott akár 4% közelébe férkőzhetünk, sőt a gyermekek jövőjére gyűjtve most 5,4% az elérhető hozam. Ámbár ez utóbbinál már meg van kötve a kezünk némileg, hiszen a felhasználásra csak a gyermek felnőtté válásakor van lehetőség és akkor is meghatározott célra.

El is érkeztünk a kulcsponthoz. El kell fogadnunk, hogy ha előre akarunk gyűjteni, és a betét-állampapír párosnál magasabb hozamot céloznánk meg, akkor alapvetően két út áll előttünk:

  • Lényegesen magasabb kockázatot vállalunk fel, mint eddig, amivel együtt az elérhető hozam is ingadozni fog, viszont a tapasztalatok szerint magasabb hozam is lehet a nyereségünk. Sajnos most nagyon kiszámíthatatlan egy részvénybefektetés, a csúcsok közelében nem nagyon javasolja senki sem, hogy szálljunk be, sőt inkább lehetőség szerint adjunk el.
  • Nem vagyunk hajlandóak elmenni a kockázatosabb irányba, inkább megmaradunk a nyugodt vizeken. Ekkor is elérhetünk magasnak számító hozamot, viszont cserébe kompromisszumot kell kötni. Méghozzá olyat, hogy a megtakarítást nem használhatjuk fel bármire és bármikor. De mint látni fogjuk, így is felmehet az elérhető hozam 10% fölé, miközben nem is kell álmatlanul forgolódnunk, mert nincs felesleges kockázat.

Aki otthonosan mozog a megtakarítások világában, az tudja, hogy ha az utóbbi utat választjuk, akkor a legnyilvánvalóbb választás a lakástakarék. Nagy előnye, hogy a befizetéseinket az állam 30%-kal támogatja, az éves keret az állami támogatásra egy szerződésnél 72 ezer forint. Közeli hozzátartozók számára viszont köthetünk több szerződést is, amivel a támogatás is megtöbbszörözhető.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy elvárásaidnak melyik termék felel meg a leginkább!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Azt nem szabad elfelejteni, hogy a 30%-os támogatás nem egyezik meg az elérhető hozammal. Ez utóbbit a teljes megtakarítási összeghez viszonyítják és évesítik, márpedig a befizetéseinkhez képest egyre kisebb lesz az állami támogatás hatása. Gondoljunk csak bele, hogy az éves befizetés nem változik, marad például 240 ezer forintnál (havi 20 ezer Ft-nál), miközben a teljes lakástakarékpénztári megtakarítás értéke fokozatosan nő.

    Egyetlen esetben tudunk most 10% feletti hozamot elérni a lakástakarékkal, ha a lehetőségekhez mérten a legrövidebb megtakarítási időszakot választjuk, vagyis a 4 éves periódust. Ekkor valóban az évesített hozamunk – figyelembe véve a befizetéseket, a betéti kamatot és az állami támogatást – a lekérésünk szerint akár 10,76% is lehet.

    Összehasonlításul, ma egy 20 éves futamidejű, 10 évre rögzített kamatú hitel legolcsóbban már akár 4,4%-os kamattal elvihető. Magyarul a legrövidebb lakástakarék a felvett hitel kamatához képest két és félszer magasabb kamat mellett gyarapítja a megtakarításunkat. És igen, az állami támogatás a kulcs ekkor.

    Tetszik vagy sem, egy idő után mindenki valamilyen formában belefut egy lakáscélba, amit ki kell fizetni vagy saját megtakarításból, vagy hitelből, vagy a kettő kombinációjából. Azért is nagyon okos döntés időben előre készülni erre az időszakra, mert ha így járunk el, akkor olyan magas kamatot érhetünk el, mintha részvénybe tettük volna a pénzünket, leszámítva az idegeskedést. A céljainkat pedig gyorsabban érhetjük el.

    Végül, de nem utolsó sorban hadd jegyezzük meg, hogy a lakáscélt meglehetősen tág határok között határozták meg. Bőven belefér a lakástakarék szerződés felhasználási körébe a lakásvásárlás/építés/bővítés mellett a felújítás/korszerűsítés, de akár a lakáshitel előtörlesztése is megoldható az LTP-ből. A legjobb, hogy ha fogyasztóbarát lakáshitelt vettünk fel, akkor az előtörlesztést az LTP-ből teljesen ingyenesen tehetjük meg.

    Hirdetés
    Hirdetés