Mit néz az értékbecslő, ha a CSOK támogatásból vennél lakást?

Mit néz az értékbecslő, ha a CSOK támogatásból vennél lakást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-08
 

A hitelből való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás értékét és azt, hogy elfogadható-e a bank számára fedezetként. Kevesen tudják, hogy állami támogatás igénylésekor az értékbecslés során számos extra dolgot is megvizsgálnak. Érdemes felkészülni, megismerkedni az elvárásokkal, előírásokkal előzetesen: jó tudni az adásvételi szerződés megkötése előtt, hogy a kinézett ház megfelel-e a támogatással kapcsolatos előírásoknak. A Bankmonitor szakértői összeszedték miket is néznek meg a támogatással kapcsolatban.(Gábos Nikolett írása)

A családi otthonteremtési támogatás vagy, ahogy általában emlegetni szoktuk, a CSOK támogatás egy a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. A kedvezmény hatalmas lehetőség a saját otthont tervezők számára. Hatása pedig egyre inkább fokozódik, hiszen a piaci lakáscélú jelzáloghitelek kamatemelkedésével egyre nehezebb előteremteni a vásárláshoz építkezéshez szükséges pénzt.

Számos feltételt kell ugyanakkor teljesíteni az állami támogatás kihasználásához, amelyek közül számos speciális előírás az ingatlanra vonatkozik. Ezek közül szedtek össze a Bankmonitor szakértői ötöt, illetve egy speciális könnyítésre is felhívják a figyelmet.

Hirdetés

Hirdetés

1. Beazonosítható legyen a lakás

Az első és legalapvetőbb feltétel, hogy a kiszemelt ingatlan beazonosítható legyen. Ez alatt azt értjük, hogy családi házaknál utcanév és házszám tábla, társasházak és osztatlan közös tulajdon esetén ajtószám legyen jól látható helyre kihelyezve. Ennek hiányában az értékbecslő el sem kezdi a felmérést.

2. Mi szerepel a tulajdoni lapon?

Az ingatlan nyilvántartásban szereplő adatokat sem szabad elhanyagolni. CSOK támogatás csak a lakóház vagy lakás megnevezésű ingatlanra igényelhető. További gyakori hiányosság, hogy a tulajdoni lapon nincsen feltüntetve a pontos cím, amelyet címigazolás benyújtásával lehet pótolni.

Ezen kívül a nyilvántartásban szereplő adatoknak meg kell egyeznie az ingatlan fizikai státuszával is. Erre jó példa, hogy leginkább családi házak esetén fordulhat elő olyan eset, amikor van egy terasz vagy egyéb melléképület, amely nincs feltüntetve a térképmásolaton. Ennek a pótlását mielőbb rendezni kell.

3. Mennyit ér az értékbecslő szerint az ingatlan és mennyi a vételár?

Következő lépésként az értékbecslő a helyszíni szemle során megállapítja az ingatlan a forgalmi értékét és ebből következően a hitelbiztosítéki értéket is. Hitelbiztosítéki érték megállapításához maximum a forgalmi érték 80 százalékát veszik alapul Budapesten és környékén. Ez az arány vidéki településeken alacsonyabb is lehet. A CSOK szabályai szerint használt lakás vásárlásakor a vételár maximum 20 százalékban haladhatja meg a forgalmi értéket, ennek célja hogy az eladó ne árazza túl az ingatlant.

4. Mekkora az ingatlan alapterülete?

Fontos, hogy előírás a hasznos alapterület nagyságára van. A figyelembe vehető hasznos alapterület belmagasságának el kell érnie az 1,9 métert. Ebbe a nettó alapterületbe csak azon helyiségek számítanak bele, ahol ez az elvárt belmagasság megvalósul. Nem számít bele a gépjárműtároló és a pinceszint sem. A konyhának a lakásból közvetlenül elérhetőnek kell lennie, azaz az úgynevezett nyári konyha már nem elfogadható.

Az alapterület szempontjából lényeges, hogy használt, vagy új építésű lakást vásárolunk, sőt, az is fontos, hogy lakásról, vagy házról beszélünk.

Használt lakás, lakóház esetén a minimális hasznos alapterület

  • egy gyermek esetén 40 m2,
  • két gyermek esetén 50 m2,
  • három gyermek esetén 60 m2,
  • négy vagy több gyermek esetén 70 m2.

Új lakás esetén a minimális alapterület

  • egy gyermek esetén 40 m2,
  • két gyermek esetén 50 m2,
  • három vagy több gyermek esetén 60 m2.

Új lakóház esetén a minimálisan elvárt hasznos alapterület

  • egy gyermek esetén 70 m2,
  • két gyermek esetén 80 m2,
  • három vagy több gyermek esetén 90 m2.
Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

5. Komfortfokozatra vonatkozó elvárások

A CSOK alapvető szabályaihoz az is hozzá tartozik, hogy az ingatlan a komfortos besorolást érje el. Azaz legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, közüzemi vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízellátással, melegvízellátással, egyedi fűtésmóddal, teljes vagy részletes közművesítettséggel rendelkezzen.

A közműveket tekintve a villanynak és az egyedi fűtésmódnak is bevezetésre kell kerülnie. A villamos-energia szolgáltatásnak működnie kell a helyszíni felméréskor, nem elfogadhatónak minősül, ha azt az előző tulajdonos kiköttette. A szennyvízelvezetésnél ugyanez a helyzet, azaz működjön olyan szennyvízhálózat, amelyre az ingatlan csatlakozni tud. Ivóvíz ellátás is elvárás, ha ez az ingatlanon belül nem megoldott, akkor még szóba jöhet a telek területén lévő kút is, abban az esetben, ha annak vizét fogyasztásra alkalmas ivóvíznek minősítették. Fűtésnek minden egyes helyiségben kell lennie.

jó tudni
Általában a legkritikusabb pont a fürdőszobában van, ugyan is a korábban épült ingatlanoknál ebben a helyiségben nincs beépített fűtés.

Ennek hiányában is van megoldás, amellyel CSOK-képessé alakítható utólagosan az ingatlan:

  • központi fűtés (radiátorral, padló-, fal-, vagy mennyezetfűtéssel);
  • falra szerelt infrapanel;
  • falra szerelt fűtőpanel;
  • fali hősugárzó;
  • fűtéscső csőregiszter
  • falra szerelt klíma, ami fűt is.

Továbbá a közművek tekintetében önálló, mérhető közműórák szükségesek, amelyhez hozzáférést kell biztosítani az értékbecslő számára.

Fontos
Osztatlan közös tulajdon esetén rendelkezni kell a fogyasztás megosztásáról vagy saját mérőórát kell telepíteni.

+1. A Falusi CSOK esetében van némi könnyítés

Falusi CSOK esetén az eddigi elvárások szintúgy érvényesek. Viszont ebben az esetben könnyű olyan ingatlant találni, amely nem felel meg a komfortos besorolás feltételeinek. Szerencsére ezen ingatlanok megvásárlása is megfinanszírozható.

Tehát különbség az eddig részletezettekhez képest az, hogy lakhatatlan állapotú ingatlan is válaszható. Bár ez azzal a feltétellel jöhet szóba, ha a korszerűsítési munkálatok befejezése után komfortossá válik vagy bővítés esetén teljesíti az alapterületre vonatkozó elvárásokat. A vállalt munkálatokat előre rögzíteni kell egy költségvetésben, amelyet az értékbecslő ellenőriz majd.

jó tudni
Mivel minden ingatlan helyzete a maga módján egyedi, így ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes az előzetes értékbecslés lehetőségével élni még a foglaló átadása előtt. Az előzetes értékbecslés igénylése körülbelül 30-40 ezer forint plusz költséget jelent, viszont biztosan tudhatod, hogy az általad kiszemelt ingatlan megfelel a csok szabályainak.

Amennyiben további kérdéseid merülnek fel, keress bátran az alábbi linken! gabosnikolett.bmpartner.hu

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés