loading

Moratórium hosszabbítás: mi a helyzet a március 18-áig aláírt, ám csak később folyósított hitelekkel?

A törlesztés szüneteltetése valamennyi adós számára elérhető 2020. év végéig. Ugyanakkor a lehetőséget egy meghatározott társadalmi csoport – nyugdíjasok, gyermeket nevelők, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, bizonyos vállalkozások – számára meghosszabbították fél évvel. A jogszabályt azonban akár úgy is lehetne értelmezni, hogy az érintett hitelek körét viszont kibővítenék. A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hitelmoratórium minden adós számára elérhető 2020. december végéig, azonban meghatározott csoportnak a lehetőséget fél évvel meghosszabbították.

A hosszabbítással érintett adósok köre:

 • Munkanélküliek
 • Nyugdíjasok
 • Közfoglalkoztatottak
 • Gyermeket nevelők
 • Nehéz helyzetbe került vállalkozások

Arról még nincs pontos szabályozás, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak milyen feltételt kellene teljesíteniük.

A hosszabbítás automatikus a munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, nyugdíjasok és gyermeket nevelők számára. A vállalkozásoknak ugyanakkor jelezniük kell majd a bankjuknál, hogy élni szeretnének a moratórium hosszabbításával. Természetesen a meghosszabbított időszak alatt is kiléphet bárki a szüneteltetés hatálya alól, azaz hitelszerződésének megfelelően fizetheti tovább kölcsönét.

Miért érinthetne több kölcsönt a moratórium hosszabbítása, mint az eredeti szüneteltetés?

Valamennyi adós számára elérhető az eredeti moratórium, ugyanakkor nem érvényes minden hitelre a szüneteltetés. A március 18-a nap végéig folyósított összegekre érvényes a törlesztés felfüggesztése.

A hosszabbításról szól törvény – amely 2021. január 1-én lép hatályba – az alábbiakat tartalmazza az érintett hitelekről:

“E törvény rendelkezéseit a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni”

Ez a kifejezés szerepelt az eredeti jogszabályban is, azonban az március 19-én lépett hatályba. Emiatt egyértelműen a március 18-ig aláírt és folyósított szerződésekre volt érvényes az eredeti szüneteltetés.

Mivel az új jogszabály 2021. januárjában lép hatályba, ezért joggal merülhet fel a kérdés: mi a helyzet a március 18-ig aláírt, de később – idén év végéig – folyósított kölcsönökkel? (Ilyen helyzet könnyen előfordulhat építési hitelek esetében, de vállalati kölcsönöknél is elképzelhető.)

Az MNB állásfoglalása alapján nem változott az érintett hitelek köre

Az eddigi kiadott tájékoztatásokban azonban nem volt szó az moratóriummal érintett hitelek ilyen jellegű módosításáról. Ezért a Bankmonitor szakértői a Magyar Nemzeti Bankhoz fordultak.

Az MNB által megküldött válasz alapján a március 18-ig aláírt és március 19. előtt folyósított hitelek érintettek a moratórium hosszabbításában is. Vagyis ugyanazon kölcsönökre lehet érvényes a hosszabbítás, mint az eredeti szüneteltetés.

Amennyiben kíváncsi vagy, hogy hiteledre milyen hatással lenne a törlesztés szüneteltetése, akkor használd a Bankmonitor Törlesztési Moratórium Kalkulátorát.

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Sokan meglepődnek, amikor előtörlesztenék a moratóriumos hitelüket

Számos hírt, érdekességet lehetett az utóbbi napokban olvasni a hitelmoratóriummal kapcsolatban. Relatív kevés szó esett ugyanakkor a törlesztés szüneteltetéssel érintett kölcsönök előtörlesztéséről: a moratórium ugyanis nem csak a teljes visszafizetendő...

Megéri kilépni a hitelmoratóriumból?

Sokan most szembesülnek csak azzal, hogy a törlesztési moratórium hatására hitelük futamideje nőni fog, ennek következményeként pedig nagyobb összeget kell végül visszafizetniük a bank részére. Minél magasabb a hitel kamata...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

  Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...