Betöltés

Most kell figyelni a TBSZ számlákra!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-26

2010-ben indultak el a legelső Tartós Befektetési Számlák, amelyek az általuk szerezhető jelentős adóelőnyöknek köszönhetően mára már hatalmas népszerűségnek örvendenek a megtakarítók körében. Ezek az 5 éves futamidejű számlák idén év végén érnek el lejáratukhoz, és a teljes magyar bankrendszer is először szembesül hasonló eseménnyel. A jelek szerint viszont komoly esély van arra is, hogy nem fog minden simán menni. Nézzük ezért, mire is számíthatnak a megtakarítók, ha elérkeznek TBSZ-ük első lejáratához!

Mi is az a TBSZ?

A Tartós Befektetési Számla egy olyan speciális megtakarítási számla, amivel lehetőségünk van arra, hogy az ezen elhelyezett befektetéseink után mentesüljünk a 16%-os kamat-, vagy árfolyamnyereség adótól, illetve a 6%-os egészségügyi hozzájárulástól is (eho). Ehhez mindössze annyi kell, hogy az úgy nevezett gyűjtőév után 5 évig ne vegyünk ki pénzt ezekről. Sőt, pénzt befizetni is csak ebben a speciális nulladik évben van lehetőségünk, de ezt követően a befizetett pénzből a TBSZ számlán olyan befektetési eszközöket tarthatunk, mint a befektetési alapok, vagy részvények, és ezeket korlátlanul adhatjuk-vehetjük is a rendelkezésre álló (gyűjtőévben befizetett) pénzből.

Ha az 5 éves futamidőt nem tudjuk végigvárni, lehetőségünk van arra is, hogy a harmadik év végén a TBSZ-ről egy alkalommal úgy vegyünk ki pénzt, hogy a számla ne szűnjön meg. Ezt az időpontot azért is mindenképpen érdemes kivárni, mert ezt követően a TBSZ feltörése esetén is jelentős adóelőnyhöz juthatunk, hiszen innentől kezdve a befektetéseink után már csak 10%-os kamat-, és árfolyamnyereség-adót kell fizetnünk.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy a TBSZ-hez nagyon hasonló megtakarítási formát jelentenek a Tartós Betéti Számlák. Az egyetlen különbséget ebben az esetben az jelenti, hogy az ezen tartott pénzt különböző bankbetétekbe fektethetjük, nem pedig értékpapírokba.

Ha ez a forma szimpatikus inkább, viszont nem szeretnénk pénzünket 3-5 évre bankbetétekbe tenni, jól járhatunk akár 1 éves lekötéssel is. Manapság ugyanis akár 3,6%-os kamatot is megkaphatunk ezért, ha a megfelelő helyen kötjük le a pénzünket.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Elérkezett hát az első lejárat

Az első Tartós Befektetési Számlák a 2009-es gyűjtőévet követően 2010-ben indultak, így az idei év végén jön el a TBSZ-ek legelső lejárata. Ahogy arra Zobor Zsuzsa, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója is felhívta a figyelmet, komoly döntéssel szembesülnek ezért most a megtakarítók. El kell ugyanis határozniuk, hogy meghosszabbítják-e eddigi szerződésüket, és így 2016. január 1-jétől új ötéves periódusba kezdenek, vagy sem.

Mindenképpen a meghosszabbítás mellett szól, hogy ebben az esetben gyűjtőév nélkül a következő TBSZ első évét kezdhetik így meg 2016 januárjában. Ehhez viszont a megtakarítóknak mindenképpen nyilatkozniuk kell,

 ha ezt nem teszik meg, a szerződés automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz a normál értékpapírszámlára kerül. 

Több kérdés nyitott még

Alapvető kérdések várnak viszont még tisztázásra. A szolgáltatók körében ugyanis nincs még egyetértés például abban, hogy részleges kivételre lehetőség lesz-e az év végén. Erre pedig csak a jogszabályok pontosítása ad majd választ a jövőben.

De az sem mellékes, hogy már 2013-ban is, amikor a 2010-ben indult TBSZ-ek az első pénzkivételi lehetőséghez értek, kiderült, hogy fontos kérdések esetén szükséges még a pontosítás. Ilyen volt például, hogy a kifizetések december 31-én, vagy január 1-jén történjenek meg, ami adózás szempontjából egyáltalán nem mellékes.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a bankoknak már a forintosítás miatt is hatalmas informatikai fejlesztéseket kellett eszközölniük, ezután pedig a TBSZ-ek lezárását vagy folytatását kezelni tudó újabb jelentős fejlesztés előtt állhatnak. Fontos ezért, hogy minden érintett bőven a határidő lejárta előtt kezdjen el érdeklődni az őt érintő kérdésekről, mert nagyon sok válasz most még nem lehet egyértelmű.

Az ezekhez hasonló bizonytalanságok miatt fontos tehát, hogy mindenki, aki hozzá akarna férni a TBSZ-en tartott pénzéhez, vegye ezt figyelembe, és a biztonság kedvéért kalkuláljon azzal, hogy a bankok olyan adminisztrációs terheket köthetnek ki, amit az utolsó pillanatban már nem lehet teljesíteni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Csaba

  Van egy 5 éves lekötésű szerződésem, ami 2018. december 31.-én jár le. Viszont szükségem lenne pénzre és mivel úgy tudtam, hogy idő előtti feltörés esetén EHO-t (akkor még 2013-ban volt, tudom ezt most már eltörölték) és kamatadót kell a megszolgált kamatok után fizetni. Hezitáltam eleinte, de aztán úgy dönötttem mégis feltöröm a betétet, mert jobban megéri, mint várni. Lakáscélra vettem volna ki, foglalózás megtörtént, előlegere (önerőre) kéne. A bankban szembesültem azzal, hogy még a kamatokat sem kapom meg, ha feltöröm, mert ez így lett megkötve. Hidegzuhanyként ért a hír, mert ezzel az összeggel kalkuláltam. Annak idején amikor lekötöttem, az ügyintéző határozottan mondogatta, hogy az idő előtti feltörés mivel jár, ez pedig: három éven belüli feltörés esetén – ahogy fentebb is írtam – EHO és adó, három éven túli feltörés esetén csak adó. Most megvagyok lőve, mert ezzel a pénzel (nem kevéssel, 1,5M forint) számoltam. Most a bankfiókaban elém toltak egy hirdetmény, miszerint megkapom a 0,05% báziskamatot és ennyi. Otthon megnéztem a szerződést, sajnos megerősített, hogy ez egy ilyen modózatú lekötés. Ez már így elúszott…, viszont azon a szerződésen az is rajta van, hogy feltörés esetén 2%-os kamatot kapok.

  Ha másba nem is, de szerintetek ebbe lehet még kapaszkodni? Érdemes vissza menni és verni az asztalt? Talán 500 ezret kilehetne belőle hozni

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csaba!

   Sok félreértés adódik a TBSZ számla mivoltából. Ugyanis az csak egy keret, (olyan, mint a folyószámlája, “csak” speciális adózási feltételekkel). Tehát amennyiben a TBSZ számlájának 0,05%-os jelenlegi kamata (2013-ban 0,5%-volt), akkor lekötés nélkül csak ennyit fizet a pénzére.
   Amennyiben a számláján lekötéssel növelte a kamatot, úgy a lekötés feltételei is számítanak. Az elképzelhető, hogy önnek jár az úgynevezett bázis kamat, ami lehet, hogy 2% volt (viszont azóta csökkenhetett). Így érdemes tisztázni a helyzetet a jelenlegi pénzintézetével.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.