Most megtudhatod, hova tedd az év végi bónuszt!

Most megtudhatod, hova tedd az év végi bónuszt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-22 Frissítve: 2021-10-12
 

Az év vége a rossz időn kívül a megérdemelt bónuszokat is elhozza sok munkavállaló részére. De mit érdemes kezdeni ezekkel az összegekkel: hogyan lehet kihozni a legtöbbet ezekből a pénzekből? Az attól függ, hogy százezrekről, vagy milliókról tudsz dönteni, illetve milyen célra tennél félre. Mert bizonyos célok esetében még +20%-ot kaphatsz!

Szilveszter közeledtével egyre több kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogy hová érdemes tenni az év végi bónuszokat. Természetesen – ahogy a befektetések területén sehol – itt sem létezik egy mindenki számára megfelelő megoldás. Nézzük sorra, mekkora összegekkel mit lehet kezdeni!

Néhány százezer forint rövid-közép távra

Néhány százezer forint sajnos a mai világban nem akkora összeg, amivel érdemes egy külön értékpapírszámlát nyitni. Ugyanis az értékpapírszámla vezetésének díja, és az esetleges minimum vételi vagy eladási jutalékok elvihetik a többlethozamot. Ilyen esetben érdemes már meglévő megtakarításunkat megnövelni ezzel az összeggel.

Esetleg olyan helyen befektetni, ahol ez ingyenes. Ilyen az AEGON, és HOLD Alapforgalmazó értékpapírszámlája mellett a Magyar Államkincstár. Bár, ez utóbbinál csak állampapír vásárolható, de legalább az ingyenes számlavezetés mellett korlátlan állami garancia vonatkozik az ott elhelyezett pénzre.

Hirdetés

Hirdetés

Néhány százezer forint hosszútávra

Amennyiben nem csak rövidtávon gondolkodunk, akkor már sokkal inkább kitágul a befektetési horizont. Önálló értékpapírszámlában azonban még ekkor sem érdemes gondolkodni. Viszont amennyiben rendszeresen tervezed növelni a megtakarításaid, jó lehetőség lehet a számlavezető bankodnál elérhető rendszeres megtakarítási programok közül válogatni. (Röviden a bankod befektetési alap kínálatából veszel rendszeresen kisebb összegben.)

De néhány százezer forint eseten már szóba kerülhetnek a nyugdíjcélú-megtakarítások is:

  • nyugdíj- előtakarékossági számla (NYESZ)
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíjbiztosítás.

Ezekbe történő befizetések után 20%-os adó-visszatérítésre leszel jogosult. Fontos, hogy közös felső korlátja a visszatérítésnek 280 ezer forint, amiben az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár is benne van. Így, ha év közben folyamatosan fizetsz ilyen típusú megtakarításokba, akkor elképzelhető, hogy az utolsó pár százezer forint után már nem fogsz tudni adójóváírást igénybe venni.

Természetesen ezek a megtakarítások sokkal hosszabb távú elkötelezést igényelnek, ráadásul a három nyugdíj célú megtakarítás közül egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választod.

Szeretnéd tudni, hogy mennyi pénzt tudsz gyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Szerencsés fickó: néhány millió rövid-közép távra

Amennyiben néhány milliós bónuszra tettél szert, akkor az már akkora összeg, ami önállóan is értelmezhető (nem csak más befektetésekkel együtt). Ilyenkor a fentieken kívül az új értékpapírszáma megnyitásának a költségét is kitermelheti a befektetések hozama. Befektetések pedig az állampapírtól a közepes kockázatú befektetésig terjedhetnek. (Magas kockázatot középtáv miatt nem javasolnánk.)

Szerencse fia: néhány millió hosszú távra

Amennyiben olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy milliók felett rendelkezhetsz év végén, amire ráadásul hosszú távon nincs szükséged, akkor a fentieken kívül még érdemes megfontolnod a tartós befektetési számla (röviden TBSZ) nyitását. Ehhez nem jár adójóváírás, viszont amennyiben a nyitási év végéhez képest öt évig meg tudod tartani a rajta lévő megtakarítás, akkor az adómentes. Sőt, harmadik év végén megnyílik egy egyszeri pénzkivételi lehetőség is, amikor 15%-os adókulcs helyett, csak 10%-ot vonnak le a nyereséged után.

Ráadásul, a hosszú időtáv miatt neked már a kockázatos befektetések is látótérbe kerülnek, így csak a kockázati étvágyad szabhat határt a befektetéseknek.

Hirdetés
Hirdetés