Betöltés

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-01

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk az ingatlanárak mellett, de nem is lehetetlen a küldetés. Lássuk a számokat!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Lakásvásárlási lázban ég az ország, azonban nagyon sokan értetlenül állnak az elszálló ingatlanárak előtt. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, ez egy adottság. Épp tegnap mutattuk be egy friss elemzés alapján, hogy például Budapest belvárosában mennyire az égben vannak az árak.

A helyzet azonban annyira nem rossz, mint hinnénk, és még azoknak sem kell elkeseredniük, akik éppen nem rendelkeznek megfelelő önerővel. A bankok jelenleg legalább az ingatlan vételárának 20%-át várják el önerőként, vagyis a legjobb esetben is a lakás árának ötödét nekünk kell valahogy állni.

Aki nem tud azonnal felmutatni néhány millió forintot, annak az egyik legjobb megoldás a probléma kezelésére, ha elkezd rendszeresen takarékoskodni egy lakástakarékkal. A fő előnye az LTP-nek, hogy a befizetésekre 30%-os állami támogatást kapunk. Egy szerződésre az éves támogatási limit 72 ezer forint, azonban több szerződés kötésével ez a limit megemelhető.

Elvégeztünk egy számítást, amiben az vettük alapul, hogy két szerződést tudunk kötni és az állami támogatás maximális kihasználásáért szerződésenként 20 ezer forintot, vagyis összesen 40 ezer forintot teszünk félre ingatlancélra. Azt néztük meg, hogy ezzel mire megyünk, ha különböző futamidőket választunk (4-10 év között szabadon).

Szándékosan olyan négyzetméterárakkal dolgoztunk, amivel az országban több helyen is találkozhatunk, legyen szó akár a fővárosról, akár a vidékről. Egy 55 négyzetméteres lakást néztünk meg, így az megcélzott ingatlanár 14-39 millió forint között szóródott.

Felhívnánk a figyelmet, hogy a megtakarítási időt úgy érdemes figyelembe venni, hogy azt a múltban indítottuk és most keresünk magunknak lakást. Aki most indította el a lakástakarék szerződését, annak ennél biztosan kedvezőtlenebb helyzettel kell szembenéznie, hiszen az ingatlanárak a következő években még tovább fognak nőni.

Mindent egybevéve elmondható, hogy minél olcsóbb egy lakás, annál könnyebben összejöhet a 20%-os önerő a lakástakarékkal. Az LTP szerződéseknél mi csak a megtakarítási részt néztük, azt nem számoltuk egyelőre hozzá, hogy opcionálisan hitelt is lehet felvenni mellé.

Lakásvásárláshoz hitelre van szükséged? Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Sejthető volt, hogy nagy eltérések lesznek. Például vidéken, ahol 250-300 ezer forintos négyzetméterár mellett is találhatunk lakást, 5-6 év alatt összegyűlhet a szükséges önerő két LTP szerződéssel. Budapesten viszont, ahol már inkább az 500 ezer forintos négyzetméterár az átlagos, ott már 8-10 évre lesz szükség.

Fontos megjegyezni, hogy most azt az ingatlancélt néztük meg, ha önerőt akarunk gyűjteni, de ne felejtsük el, hogy számos más felhasználási lehetősége van a lakástakaréknak. A meglévő lakást nem feltétlenül kell lecserélni, elég lehet egy felújítás vagy egy korszerűsítés. Sőt, azt is megtehetjük, hogy a lakáshitelünket törlesztjük elő az LTP szerződéssel.

Időnként egyéb kedvezmény is társulhat a lakástakarékhoz, nem csak az állami támogatás. 2018.06.03-ig egy olyan akció van érvényben a Bankmonitornál, hogy egy 20 ezer forintos havi befizetésű, 6 éves Erste lakástakarékhoz 20 ezer forintos pénzvisszatérítést adunk. Mindez azt jelenti, hogy a 20 ezer forintos kedvezményes számlanyitási díjat visszaadjuk neked, vagyis ingyenes számlanyitással könnyítjük meg az elindulást.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Vajon megéri a türelmi idővel induló lakáshitel?

Halasztott tőkefizetésű kölcsönnél az induló törlesztőrészletünk nagysága alacsony, viszont a türelmi időt követően megemelkedik, sőt magasabb lesz, mint egy normál hitelnél. Mikor éri meg türelmi időt igényelni, hogyan alakul a...

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.