Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-01 Frissítve: 2021-07-01
 

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk az ingatlanárak mellett, de nem is lehetetlen a küldetés. Lássuk a számokat!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Lakásvásárlási lázban ég az ország, azonban nagyon sokan értetlenül állnak az elszálló ingatlanárak előtt. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni, ez egy adottság. Épp tegnap mutattuk be egy friss elemzés alapján, hogy például Budapest belvárosában mennyire az égben vannak az árak.

A helyzet azonban annyira nem rossz, mint hinnénk, és még azoknak sem kell elkeseredniük, akik éppen nem rendelkeznek megfelelő önerővel. A bankok jelenleg legalább az ingatlan vételárának 20%-át várják el önerőként, vagyis a legjobb esetben is a lakás árának ötödét nekünk kell valahogy állni.

Aki nem tud azonnal felmutatni néhány millió forintot, annak az egyik legjobb megoldás a probléma kezelésére, ha elkezd rendszeresen takarékoskodni egy lakástakarékkal. A fő előnye az LTP-nek, hogy a befizetésekre 30%-os állami támogatást kapunk. Egy szerződésre az éves támogatási limit 72 ezer forint, azonban több szerződés kötésével ez a limit megemelhető.

Elvégeztünk egy számítást, amiben az vettük alapul, hogy két szerződést tudunk kötni és az állami támogatás maximális kihasználásáért szerződésenként 20 ezer forintot, vagyis összesen 40 ezer forintot teszünk félre ingatlancélra. Azt néztük meg, hogy ezzel mire megyünk, ha különböző futamidőket választunk (4-10 év között szabadon).

Szándékosan olyan négyzetméterárakkal dolgoztunk, amivel az országban több helyen is találkozhatunk, legyen szó akár a fővárosról, akár a vidékről. Egy 55 négyzetméteres lakást néztünk meg, így az megcélzott ingatlanár 14-39 millió forint között szóródott.

Felhívnánk a figyelmet, hogy a megtakarítási időt úgy érdemes figyelembe venni, hogy azt a múltban indítottuk és most keresünk magunknak lakást. Aki most indította el a lakástakarék szerződését, annak ennél biztosan kedvezőtlenebb helyzettel kell szembenéznie, hiszen az ingatlanárak a következő években még tovább fognak nőni.

Mindent egybevéve elmondható, hogy minél olcsóbb egy lakás, annál könnyebben összejöhet a 20%-os önerő a lakástakarékkal. Az LTP szerződéseknél mi csak a megtakarítási részt néztük, azt nem számoltuk egyelőre hozzá, hogy opcionálisan hitelt is lehet felvenni mellé.

Lakásvásárláshoz hitelre van szükséged? Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Sejthető volt, hogy nagy eltérések lesznek. Például vidéken, ahol 250-300 ezer forintos négyzetméterár mellett is találhatunk lakást, 5-6 év alatt összegyűlhet a szükséges önerő két LTP szerződéssel. Budapesten viszont, ahol már inkább az 500 ezer forintos négyzetméterár az átlagos, ott már 8-10 évre lesz szükség.

    Fontos megjegyezni, hogy most azt az ingatlancélt néztük meg, ha önerőt akarunk gyűjteni, de ne felejtsük el, hogy számos más felhasználási lehetősége van a lakástakaréknak. A meglévő lakást nem feltétlenül kell lecserélni, elég lehet egy felújítás vagy egy korszerűsítés. Sőt, azt is megtehetjük, hogy a lakáshitelünket törlesztjük elő az LTP szerződéssel.

    Időnként egyéb kedvezmény is társulhat a lakástakarékhoz, nem csak az állami támogatás. 2018.06.03-ig egy olyan akció van érvényben a Bankmonitornál, hogy egy 20 ezer forintos havi befizetésű, 6 éves Erste lakástakarékhoz 20 ezer forintos pénzvisszatérítést adunk. Mindez azt jelenti, hogy a 20 ezer forintos kedvezményes számlanyitási díjat visszaadjuk neked, vagyis ingyenes számlanyitással könnyítjük meg az elindulást.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés