Betöltés

Nehéz ellenállni a csábításnak? – A befektetéseknél merj nemet mondani!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-27

A betétekből kiábránduló befektetők más lehetőségek után néznek, ezen a téren viszont sokan tájékozatlanok, ezért tanácsadók segítségre szorulnak. A kapott ötletek viszont nem mindig a legjobbak, egyes esetekben jóval nagyobb költséggel és kockázattal járnak, mint azt mi be szeretnénk vállalni. Vannak viszont trükkök, amivel bevédhetjük magunkat.

Nehéz olyan embert találni, aki ne szeretné a filmeket. Elég sokszor találkozhatunk olyan filmekkel, melyek megtörtént események alapján dolgoznak fel egy történetet. A következő sztori is ehhez hasonló, csak a befektetési világban játszódik, és valószínűleg valamilyen formában már mi is megtapasztaltuk.

Történetünk főhőse egy meg nem nevezett banknál volt prémium banki ügyfél, és már volt 10 millió forintja ahhoz, hogy válogatni tudjon a különböző befektetések között. Természetesen ő sem volt megelégedve a betéti kamatokkal, ezért is fordult a figyelme a befektetések irányába. Mint később kiderült, nem akart óriási kockázatot vállalni. Óvatos duhaj volt, a magasabb hozam reményében pedig hajlandó volt feladni a betéteket jellemző biztonságot.

Később érdeklődni kezdett egy másik bank szolgáltatásai iránt is, és az ottani tanácsadótól is kikérte a véleményét az eredetileg ajánlott befektetési kosárról (amit nyélbe is ütött), mint ahogy bárki más tette volna ebben a helyzetben. Az új tanácsadó hosszas beszélgetés után meglepődve vette tudomásul, hogy kialakított befektetésekből:

 • túlságosan sok volt
 • sokkal nagyobb kockázatúak voltak, mint azt várta volna az ügyfél
 • alig lehetett az összetett termékekbe belelátni
 • meglehetősen drágák voltak
 • nem voltak rugalmasak, csak nehézkesen lehetett volna szükség esetén pénzt kivenni belőlük

Röviden és tömören összefoglalva, a valós ügyféligényhez képest a megvalósításba hiba csúszott és ebben a kiragadott esetben a banki keresztértékesítés győzedelmeskedett. A tanácsadó és bank oldaláról ez rövid távon haszonnal jár, mert többletbevételt generált, viszont mivel ezt a hibát egy másik tanácsadó orvosolni tudta, az ügyfelet közép távon elvesztették. Az eset egészen biztosan nem egyedi és remélhetőleg egyre kevesebbszer fordul elő, viszont érdemes az egyes hibázási pontokat kifejteni, hogy ha szembe találkozunk vele, akkor ne legyünk kiszolgáltatva.

Keresd meg a legjobb lehetőséget, ami veri a bankbetéteket, de mégis bombabiztos!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A tipikus hibák könnyedén kiküszöbölhetők

1) Osszuk meg a befektetéseink, de legyünk mértékletesek

A megtakarításunk dönti el, hogy meddig nyújtózkodhatunk. Néhány százezer forinttal is elkezdhetünk ismerkedni a befektetésekkel, de akkor egy-két terméknél nem érdemes többet választani. De több millió vagy több tízmillió forintnál sincs arra szükség, hogy több tucat befektetési alapba vagy más befektetésbe tartsuk a pénzünket. Néhány jól kiválasztott eszköz ugyanolyan jó tud lenni, ráadásul jobban is nyomon tudjuk őket követni.

2) Hátrább az agarakkal

Ha még nem tudunk úszni, akkor a mély vizet mindenképpen kerüljük el. A befektetéseknél is érvényes ez a megállapítás, mert itt sem szabad túl nagy kockázatot vállalni. Kétszer is gondoljuk meg, hogy amit ajánlanak, az valóban jó-e számunkra. Inkább kérdezzünk többet, és ha nem lennénk biztosak a dolgunkban, akkor próbáljunk mi is információt gyűjteni.

3) Nézd meg a címkét, és csak utána dönts

A boltban vásárláskor is sokszor megnézzük, hogy éppen amit megveszünk, abban mi van. Ajánlatos a befektetéseknél is ezt az elvet követni. Végül is a mi megtakarításunkról van szó, és a döntés is jellemzően a mi kezünkben van, vagyis a kockázatot is mi vállaljuk. A bankoknál sokszor előfordulnak olyan befektetések (strukturált betét és –kötvény, tőke- és/vagy hozamvédett termékek), amelyek egy átlagember számára nehezen vagy egyáltalán nem érthetők. Vannak sokkal egyszerűbb megoldások is (állampapír, befektetési alap), amelyek legalább olyan jó vagy még jobb eredményt hozhatnak számunkra.

4) Attól még, hogy drágább, nem biztos, hogy jobb

A költségekre különösen nagy figyelmet fordítsunk, mert mit sem ér a magas hozam, ha idő közben olyan nagy díjakat terhelnek ránk, hogy alig marad nekünk valami. Tipikusan nagyobb költség mellett futtatják a strukturált és tőkevédett termékeket, de például egy unit-linked biztosítás esetén is a költségeken csúszhatunk el. Ha valóban az a célunk, hogy a betétnél nagyobb hozamot érjünk el, akkor már egy sima állampapírral és befektetési alappal is el tudjuk ezt érni. Ami az egészben a legjobb, hogy pénztárcabarát megoldásról van szó.

5.) Ügyeljünk a kiszállásra is

Mindannyian valamilyen célból fektetünk be, ami egyben azt is jelenti, hogy idővel fel is szeretnénk egy részét vagy egészét használni. De bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy idő előtt hozzányúlnánk a megtakarításhoz. Legyünk óvatosak, mert egyes esetekben a tőkénk egy részét is elveszthetjük, ha nem voltunk kellő körültekintéssel (például egy befektetéssel kombinált biztosítás esetén). Ez például azért is bekövetkezhet, mert olyan költséget terhelnek ránk, ami elviszi a felhalmozott hozamot. Egy állampapír vagy egy befektetési alap jellemzően költségbarát tud lenni és a vételük/eladásuk sem visz el akkora összeget, hogy az nagy érvágás lenne.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.