Betöltés
loading

Nekik nagyon nem éri meg a fizetési moratórium!

Hazánkban idén december 31-ig úgynevezett fizetési haladék vonatkozik minden olyan hitelre, amelyet március 18-a előtt vettek fel a bankoktól az adósok. Akiknek a válság miatt bizonytalanná vált (vagy el is veszett) a jövedelmük, nekik jelentős könnyebbséget hozott ez az intézkedés, és ilyen élethelyzetben érdemes is kihasználni a törlesztési szünet lehetőségét. Vannak azonban olyan típusú hitelek is, ahol nagyon sok pénzbe kerülhet, ha élünk a moratóriummal: ilyenek például a folyószámlahitelek és a hitelkártyák. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A fizetési moratórium fontos tulajdonsága, hogy bár törlesztési kötelezettség valóban nincs a hitelekkel kapcsolatosan, de a fennálló tartozás minden esetben továbbra is az ügyleti kamattal kamatozik. A moratórium időtartama akár 9 hónap is lehet – az adósok dönthetik el azt, hogy mennyi időre szeretnék kihasználni. A hónapok során felhalmozódó kamat (az időtartamon felül) a fennálló tartozás összegétől és a kamatlábtól függ. Hátrányosabb helyzetben vannak tehát azok, akiknek magas kamatot kell fizetniük az adósságukra, ami leggyakrabban a folyószámlahiteleknél és a hitelkártyáknál fordulhat elő.

Mivel a folyószámlahitelek és a hitelkártyák speciális kölcsönök, ezért a törlesztési moratórium is csak speciálisan értelmezhető. A legtöbb esetben úgy valósul meg, hogy a március 18. előtt már fennálló tartozást nem kell határidőre törleszteni, illetve a folyószámla-hitelkeret nem töltődik vissza automatikusan, holott ezek lennének a kamatmentesség feltételei. (Fontos, hogy a március 19. után kihasznált keretekre már nem vonatkozik a moratórium, azokat később is a szerződésben foglaltak szerint kell visszafizetni.) A moratórium lehetősége megtévesztő lehet: igaz, hogy a kormányrendelet értelmében a bank nem fogja behajtani az elmaradt befizetéseket, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy megéri elhalasztanunk azokat, sőt!

Vegyünk például egy olyan hitelkeretet, amely 500 000 forintig volt kimerítve 2020. március 18-án. A hitelkártyák kamata gyakran 30% fölött mozog, ebben a cikkben egy 34%-os konstrukcióval számolunk, ami teljesen reális forgatókönyv. Ha feltételezzük, hogy az adós egész évben kihasználja a moratórium lehetőségét, az azt eredményezi, hogy 9 hónapon keresztül fog kamatozni a kölcsön, így év végére csaknem 130 000 forintnyi kamattartozása halmozódhat fel! (A folyószámlahitelek kamata ennél valamelyest alacsonyabb, de hasonló elv mentén ott is akár százezres nagyságrendű kamattartozás tud összegyűlni a hónapok során.)

Az így keletkező tartozást majd jövő év januárjától kell elkezdeni törleszteni, a bank és az adós megállapodása szerinti módon. A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy 12 havi egyenlő részletre legyenek majd elosztva ezek a tartozások, és a megszokott havi törlesztésekkel párhuzamosan kerüljenek befizetésre. A fenti példában ez kb. 11 000 forintos plusz kiadást jelent majd havonta azon adósok számára, akik 500 000 forintig kimerített hitelkerettel indultak neki a moratóriumnak.

Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy bár a moratórium rövid rávon nagy segítség lehet azoknak, akik a válság okán nem lennének képesek a hiteleik törlesztésére, de sokszor komoly árat kell majd cserébe fizetniük. Mindazok, akik nem kerültek anyagi nehézségbe, jobban járhatnak tehát, ha a kínálkozó lehetőség ellenére továbbra is törlesztik a hiteleiket, mert így jelentős pénzügyi veszteséget tudnak később elkerülni.

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Benyújtották a törvénytervezetet a moratórium hosszabbításáról

Orbán Viktor miniszterelnök úr pár hete már nyilatkozott a törlesztés szüneteltetésének meghosszabbításáról. A moratórium lejáratának kitolásáról ma nyújtották be a törvénytervezetet a parlamentben, számos eddig tisztázatlan részletre fény derül. Az...

Blogajánló
 • alapblog Tőzsdei nagyhatalmak

  Önmagában nem sokat jelent egy tőzsde vállalatainak piaci kapitalizációja, amire talán az amúgy szóra sem érdemes szaúdi gazdaság a legjobb példa, ugyanis ott a gazdaság (kis túlzással) egy... The post Tőzsdei nagyhatalmak appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás

  Megéri-e a biztosítás? Ugyan kevesen tudják, de a biztosítás tulajdonképpen egy fogadás (ezekből is indult ki). A szerencsétlen esemény bekövetkezésekor – természetesen díj ellenében – a károsult kártalanításban részesül. De vajon megéri-e biztosítást kötni? Mi az az önbiztosítás? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ebben a bejegyzésben a Tovább olvasom "Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás" → The post Miért olcsóbb gazdagnak lenni? Önbiztosítás appeared first on KonyhaKontrolling.