Nem éri el a minimálbért a fizetésed? Lehet ingyenes bankszámlád neked is

Nem éri el a minimálbért a fizetésed? Lehet ingyenes bankszámlád neked is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-16 Frissítve: 2022-05-17
 

Sokszor úgy tekintünk a bankszámlára, mint szükséges rosszra, pedig nagy mértékben megkönnyíti a mindennapi életünket. Az ellenérzés érthető, sokan évi több tízezer forintot fizetnek a bankjuknak a számlavezetésért. Pedig teljesen ingyenes is lehet a számlád, ha vállalsz néhány feltételt.

Két dolgon múlik az, hogy mennyit fizetsz a bankszámládért: saját pénzügyi, bankolási szokásaidtól és a választott számlacsomagtól. Ezektől függ ugyanis a havi költség nagysága. Mindkét tényezőre komoly hatással lehetsz, és ha odafigyelsz, akkor akár teljesen ingyenes számlád is lehet. (Nem csak a számlavezetés alapdíja lenne nulla forint, az összes utalás, készpénzfelvétel is teljesen díjmentes lenne.)

Több teljesen ingyenes számla is létezik – természetesen nem fordulnak elő tömegesen -, azonban bizonyos feltételeket elvárnak a pénzintézetek az ingyenességért cserébe. Ezek az előírások jelentős mértékben eltérhetnek az egyes pénzintézeteknél. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány félreértést az ingyenes számlákkal kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

1. Tévhit: Csak magas jövedelemmel kaphatsz ingyenes számlát

A legtöbb pénzintézetnél a kedvezmények eléréséhez valóban van valamilyen jövedelem, jóváírás elvárás a számlához kapcsolódóan.

Ebből a szempontból a Bankmonitor szakértői megvizsgáltak 3 bank ingyenes számláját:

  • A CIB ECO Bankszámla esetében a minimálbérnek – jelenleg nettó 133 ezer forint – megfelelő havi jóváírásnak kell érkeznie a számlára.
  • A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 Számla esetében 400 ezer forint havi jóváírásnak kell érkeznie a számlára.
  • Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlacsomag esetében elégséges, ha havi 75 ezer forint érkezik a számlára havonta.

Mindhárom csomag ingyenes tehát, de a jövedelemmel, jóváírással kapcsolatos elvárások jelentősen eltérnek egymástól. Az UniCredit számlájánál elégséges 75 ezer forint jóváírás is, magyarán még a minimálbér alatti fizetéssel rendelkezők is kaphatnak teljesen ingyenes bankszámlát. Vagyis nem szükséges magas jövedelemmel rendelkezni ahhoz, hogy a kedvezményekhez kapcsolódó jóváírási elvárást könnyedén teljesítsd egyes csomagoknál.

2. Tévhit: Csak a számlacsomag alapdíja számít

A teljes ingyenességet sokan összekeverik azzal, hogy a csomagnak nincsen alapdíja. (Olyan fix költség, amelyet a számla fenntartásáért, vezetéséért fizetsz a pénzintézetnek.) Nulla forintos alapdíj mellett akár 8 számlát is találhatsz – 400 ezer forint jövedelem esetén -, ezen csomagok egy jó részénél azonban bizonyos megbízások, tranzakciók után már fizetned kell.

Vannak azonban olyan csomagok is, amelyeknél a megbízásokért sem kell fizetned. A legfontosabb feladat az, hogy ezeket a számlákat megtaláld és ne elégedj meg egy alapdíjmentes szolgáltatással.

3. Tévhit: Csak a jogszabály által előírt díjmentes készpénzfelvétel fér bele egy ingyenes számlába

Hazánkban jogszabály alapján havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintot vehetsz fel bankkártyáddal ingyenesen bármely hazai bankautomatából. Ez a lehetőség egyetlen hazai bankszámládhoz kapcsolódhat, azt te döntöd el melyik legyen ez.

Sokan azt gondolják, hogy egy teljesen ingyenes számláról a jogszabályi lehetőségen felül ingyen nem lehet készpénzt felvenni. (Hiszen a számlavezetés, a többi megbízás is ingyenes, valahol be kell hozni a banknak is díjakat.) Ez azonban nem igaz, találni olyan teljesen ingyenes számlát is, ahol havi 150 ezer forintnál több készpénzt is fel lehet venni mindenféle költség nélkül.

  • Az UniCredit Partner Aktív Zéró csomagjánál valóban nincs a 150 ezer forintot felül további ingyenes készpénzfelvételi lehetőség.
  • A CIB ECO számláját választók egy alkalommal ingyenes vehetnek pénzt a bank automatájából. (Ebben az esetben azonban a két jogszabályban biztosított lehetőség nem használható ki a számlánál.)
  • A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 esetében az első 4 készpénzfelvétel saját banki ATM-ből ingyenes. (Ha élsz a jogszabályi lehetőséggel, akkor mellé már csak további két ingyenes készpénzfelvétel járhat.)
A Bankmonitor szakértőinek javaslata:
Nem jár automatikusan a két díjmentes készpénzfelvétel: ha élni szeretnél a lehetőséggel, akkor nyilatkoznod kell a bankodnál. Fontos, hogy csak egy számládra lehet érvényes a lehetőség. Ha többféle díjmentes lehetőség is van a készpénzfelvételre, akkor mérlegeld mekkora összegre lenne havonta szükséges. Az is lényeges, hogy hol van a bankodnak ATM-je, a jogszabályon felüli ingyenes készpénzfelvételi lehetőség ugyanis jellemzően csak ezekre az automatákra érvényes.

4. Tévhit: Minden banki művelet ingyenes egy díjmentes számlánál

A számlavezetés mellett számos megbízás tranzakció is ingyenes lehet egy számlánál. Így jó eséllyel valóban teljesen ingyenes lehet a választott csomagod.

Viszont nem feltétlenül lesz ténylegesen minden ingyenes: például a személyesen megadott megbízások, vagy a telefonbankon keresztül indított tranzakciókért jellemzően fizetni kell. A kérdéses csomagoknál ugyanis jellemzően az elektronikus csatornán megadott műveletek ingyenesek. (Sőt, az UniCredit Partner Aktív Zéró csomag esetében a mobilalkalmazáson megadott utalások lesznek csak ingyenesek.)

Egy elveszett a bankkártya a tiltásáért, a pótlásáért is gyakran fizetned kell. De az SMS értesítésekért is a legtöbb esetben fizetnünk kell. Vagyis saját szokásaink felülvizsgálata, minimális átalakítására is szükség lehet ahhoz, hogy megússzuk a bankszámla költségeket.

5. Tévhit: Le kell mondanod az értesítésekről

Az SMS üzenetekért valóban fizetned kell: jellemzően 20-30 forintba is kerülhet egy üzenetért. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a díjmentességért cserébe le kell mondanod az értesítésekről. Az SMS üzenet alternatívája lehet az úgynevezett push üzenet, amelynél a mobilunkra letöltött applikációra érkeznek meg az értesítések. (Az ilyen formában kapott értesítések jóval olcsóbbak, adott esetben ingyenesek is lehetnek.)

Fontos, hogy ezen értesítési formához szükséges egy megfelelő mobiltelefon, amire letöltheted a bank applikációját. Illetve megfelelő mobilnet is kell, hiszen netkapcsolat nélkül nem érkezne meg készülékedre az üzenet.

A Bankmonitor szakértői szerint nem érdemes teljes egészében lemondani az értesítésekről. Az üzenet által megtudhatod, ha valaki megpróbálna visszaélni bankszámláddal, vagy épp bankkártyáddal. Így időben le tudod még tiltani a szolgáltatást, meg tudod akadályozni, hogy pénzed illetéktelen kezekbe kerüljön. Ettől függetlenül nem árt átgondolni, hogy pontosan miről is szeretnél üzenetet kapni.

6. Tévhit: Az  ingyenesség örökké tart

Nagyon jó dolog, ha megtalálod a számodra legkedvezőbb számlát, pláne ha az nem kerül semmibe. Ne legyenek azonban illúzióid, az ingyenesség nem tart örökké. Számos költségelemet ugyanis akciósan biztosít díjmentesen a pénzintézet. Ezen kedvezményeknek három fő fajtája lehet:

  • A kedvezmény visszavonásig érvényes, ebben az esetben nem tudhatod pontosan meddig marad érvényben az akció.
  • A kedvező kondíciónak lehet egy fix lejárati dátuma. Például 2022. 12. 31.-ig marad érvényben az akció.
  • A kedvezmény a számlanyitást követő meghatározott időtartamra is szólhat. Például a számlanyitást követő 2-3 évig maradnak érvényben a kondíciók.

Az ingyenes számláknál vegyes a kép. A CIB ECO esetében a számlanyitást követő első két évben, az UniCedit Partner Aktív Zéró csomagnál pedig az első három évben maradnak érvényben a kedvező kondíciók. A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 csomag esetében pedig meghatározott ideig, jelen ismereteink szerint 2022. év végéig érvényesek a kondíciók.

Érdemes előre megismerkedned a számla kedvezményes időszakot követő díjtételeivel – ez a bank kondíciós listájában megtalálható -, illetve fokozottan figyelned kell a határidőkre. (Ne a kedvezményes időszak lejártát követően szembesülj az emelkedő költségekkel. Készülj fel előre, adott esetben cseréld le a számládat egy újra, kedvezőbbre.)

6+1 Tévhit: A meglévő csomag a legjobb számodra, mert nyitáskor alaposan körülnéztél

Ha alaposan körülnéztél a számlanyitás előtt, akkor hajlamos vagy azt hinni a kiválasztott csomag jelenleg is a legkedvezőbb számodra. Ez egyáltalán nem biztos, sok minden változhatott a számlanyitást követően:

  • Megváltozhatott az élethelyzeted: emelkedhetett a jövedelmed, változhattak a bankolási szokásaid.
  • Bevezethetett más bank új számlacsomagot, amelyik kedvezőbb lehet számodra a jelenleginél.
  • A meglévő számlád díjait is megemelhette a pénzintézet. Vagy épp lejárhatott valamilyen kedvezményes időszak.

Éppen ezért érdemes évente szétnézni a bankszámlák között. Egy pár perces kalkulációval megtudhatod, hogy éppen melyik számlacsomag a legkedvezőbb számodra. Maximum ezt az időt veszítheted, ha nincs jobb megoldás a piacon. Ha viszont van kedvezőbb csomag, akkor éves szinten több tízezer forintot spórolhatsz.

Hirdetés
Hirdetés