Nem kellett a pénz a magyarnak: 79 milliárd bukó

2015. 05. 18. szerző: bankmonitor

79 milliárd forintot bukott a magyar lakosság az elmúlt egy év során úgy, hogy erről halvány sejtelme sem volt. Mással nehezen lenne magyarázható, miért is tartották pénzügyi megtakarításaik jelentős részét készpénzben úgy, hogy számos lehetőség lett volna arra, hogy azt kockázat nélkül is jelentősen gyarapítsák. Ez persze önmagában még nem ok az apátiára, legyen inkább tanulópénz, és lássuk, mit kell tennünk, hogy jövőre már ne kelljen ilyen mértékű veszteséggel szembesülnünk!

Nem hajoltunk le az aprópénzért

2014 márciusában a magyar lakosság 2 741 milliárd forintnyi készpénzt tartott, ami

 egy év alatt 79 milliárd forintot kamatozott volna egy átlagos bankbetétben tartva.

Egy évvel korábban ugyanis egy banki lekötésért áltagosan 2,9%-os kamatot lehetett kapni. A magyar lakosság legnagyobb hibája abban állt, hogy az elsőre „aprópénznek” tűnő összegekért már nem hajolt le, és a készpénzt az alacsonynak tűnő banki kamatok mellett nem kötötte le.

A helyzet még tovább romlik…

Az MNB adatai alapján viszont a helyzet nemhogy javult volna, még romlott is azóta. Ezt bizonyítja, hogy a lakosság pénzügyi vagyonában a készpénz aránya 12,9%-ról 13,7%-ra nőtt 2014 végéig. Ez forintokban kifejezve azt jelenti, hogy 2014 végén már 3 133 milliárd forintot tartottak a magyar megtakarítók készpénzben,

 ennyi pénznek a kamatától eshetnek el, ha nem lépnek nagyon gyorsan.

Sőt, a várakozások azt mutatják, hogy az infláció idén szeptemberben már a pozitív tartományba térhet vissza, vagyis a reál kamatok (infláció feletti kamatok) nagysága ismét alacsonyabb lesz a nominális kamatoknál (vagyis a bankok által ajánlott kamatoknál). A semmilyen hozammal nem rendelkező készpénztatásnak így már negatív reál hozamokkal kell szembesülnie, ezzel szemben egy infláció felett teljesítő megtakarítási forma még növelni is tudja a pénzügyi vagyont.

De jelenleg is kaphatunk akár bőven 3% fölötti kamatokat – például a BNP Paribas ajánlata szerint –, ami még az 1 éves állampapírénál is magasabb kamatot jelent, és egy átlagos bankbetét esetén is 2%-os kamattal számolhatunk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Gondoljunk a jövőre!

Bár nem tudjuk, 1 év múlva mennyi lesz az infláció, az biztos, hogy nominálisan

 a 3 133 milliárd forintnyi készpénzért 62,7 milliárd forintnyi kamatot kaphatnánk átlagos banki lekötés esetén. 

Miért is mondanánk le erről, ha semmibe nem kerül nekünk és még biztonságos is?

Aki pedig még némi kockázatvállalásra is hajlandó a nagyobb hozamokért, az – a bankbetétek és állampapírok mellett – körülnézhet a befektetési alapok között is, ahol már kétszámjegyű hozamok sem elképzelhetetlenek (de természetesen ezeknél a legtöbb esetben már nincs garancia arra, hogy tőkénkből sem veszíthessünk).

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

2018. 04. 30.

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.