Betöltés
loading

Nem léptem be a hitelmoratóriumba, de mégsem tudok fizetni. Mi a megoldás?

Javában dübörög a hitelmoratórium: a lakossági ügyfelek kétharmada, míg a vállalkozások négyötöde döntött úgy, hogy szünetelteti a törlesztést. De mit tehet az, aki anno úgy nyilatkozott, fizetne mégis tovább, ám közben az anyagi helyzete rosszra fordult? És mi a megoldás akkor, ha egy adós szüneteltetést kért, ám végül mégis törlesztene, és akár visszamenőleg is rendezné az elmaradt részleteket? Ennek jártunk utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hitelmoratórium szerint valamennyi március 18-áig folyósított hitel, kölcsön és lízingszerződés havi törlesztése automatikusan felfüggesztődik 2020. december 31-ig, amennyiben az adós máshogy nem rendelkezik. Fontos kiemelni, hogy a moratórium haladékot biztosít a tőke-, a kamat- és minden hitelhez kapcsolódó díj megfizetése alól, vagyis az adósnak – ha máshogy nem dönt – év végéig semmit nem kell a fizetnie. Mivel a moratóriumba történő belépés automatikus, ha valaki élni kíván a lehetőséggel, annak gyakorlatilag semmilyen tennivalója sincs. Amennyiben a moratórium első időszakának kapkodásában mégis levonta a bank az aktuális törlesztőt- ez főleg az első hetekben fordult elő -, akkor azt hamarosan visszautalták az ügyfél részére.

Azt hittem, hogy tudok törleszteni, de mégsem

Előfordulhat, hogy valaki márciusban még úgy gondolta, őt nem érinti a válság, ám a helyzet mostanra megváltozott: elveszítette az állását, vagy jelentős fizetéscsökkentést kellett elfogadnia. Ha ő anno úgy nyilatkozott, hogy nem lép be a moratóriumba, ám most mégsem tud szerződés szerint törleszteni, akkor ez nem jelent problémát. Amennyiben ugyanis nem törleszt, akkor a bank ezt automatikusan úgy tekinti, hogy belépett a moratóriumba, az elmaradt részlet után pedig nem számít fel semmilyen plusz költséget. Amennyiben az adós anyagi helyzete a későbbiekben sem változik, akkor nincs más dolga, mint továbbra sem törleszteni, így a moratórium megmarad egészen 2020. december 31-ig.

Hasonló a helyzet a csoportos beszedési megbízások esetében is, vagyis, ha nem áll rendelkezésre a számlán a havi törlesztő megfizetését teljes egészében fedező összeg – pedig az adós korábban nyilatkozott arról, hogy szeretne tovább törleszteni –, akkor az ügyfél nem késedelembe esik, hanem automatikusan belép a moratóriumba.

Azt hittem, hogy nem tudok törleszteni, de végül mégis fizetném tovább a hitelemet

Amennyiben a vártnál kedvezőbben alakul az anyagi helyzetünk, akkor dönthetünk úgy, hogy mégis tovább fizetjük hitelünk vagy hiteleink havi törlesztőit. Ha a részletet elutaljuk, vagy pénztárban befizetjük, akkor a bank ezt úgy fogja tekinteni, hogy az adott időszakra ki kívánunk lépni a moratóriumból, vagyis csökkenni fog a tartozásunk. Fontos, hogy ez nem jelent a jövőre vonatkozóan elköteleződést, vagyis, ha a következő hónapban nem utaljuk el vagy fizetjük be a részletet, akkor ismét visszaáll a moratórium.

Emiatt elképzelhető olyan helyzet, hogy valaki rendszertelen időközönként törleszt, így év végéig az esedékes törlesztők egy részét nem fizeti csak meg. Ezért aztán a hitele futamideje is kevésbé lesz meghosszabbítva ahhoz képest, mintha a moratórium mind a kilenc hónapját kihasználta volna az adós.

A csoportos beszedési megbízásoknál kicsit bonyolultabb a helyzet: ha a számlán rendelkezésre áll a törlesztő teljes összege, akkor a bank azt le fogja vonni, amennyiben az adós korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lép be a moratóriumba. Ezért ebben az esetben fontos nyilatkozni arról, hogy mégis belépnénk a moratóriumba, valamint vissza kell vonni a csoportos beszedési megbízást is.

Mi van, ha csak pár forinttal maradtam el a törlesztéssel?

A moratórium egyik érdekessége, hogy elég akár csak 10 forinttal kevesebbet elutalni a havi törlesztőre, a bank azt úgy fogja értékelni, hogy be kívánunk lépni a moratóriumba, vagyis a jövőre nézve felfüggesztjük a törlesztést. Viszont ha csak pár napot csúszunk, vagyis utólag fizetünk, akkor azt végül jóvá fogják írni.

Utólag rendezném az elmaradásaimat

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mégis tudjuk törleszteni a hitelünket, akkor egyrészt kiléphetünk a moratóriumból, másrészt felmerülhet az ötlet, hogy utólag rendezzük az elmaradásunkat. A moratóriumról tett nyilatkozat azonban csak a jövőre nézve érvényes, utólag nem lehet kilépni belőle. Ha a korábbi elmaradt részleteket mégis utólag rendeznénk, akkor erre előtörlesztésként van lehetőségünk, aminek viszont 1-2%-os költsége van.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Nagyon sokan kötnek most hitelfedezeti biztosítást

Az OTP Bank legfrissebb kutatása szerint a magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költség-kontroll és biztosítás. A megkérdezettek kétharmada a koronavírus járvány miatt jobban odafigyel a...

Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.