Betöltés
loading

Nem mindegy, hogy új építésű lakást vagy házat vásárolsz! 10 millió forint CSOK múlhat rajta

Lényeges kérdés a kiszemelt ingatlan alapterülete, ezen is múlhat, hogy megkapjuk-e a CSOK támogatást, vagy sem. Az elvárt  minimális alapterület nagysága függ gyermekeink számától, hogy új építésű vagy használt ingatlant veszünk-e. Sőt lényeges szempont, hogy lakást vagy családi házat néztünk-e ki. Ezen feltételek egy részét könnyen meg tudjuk válaszolni, de az már nehéz kérdés lehet, hogy mi minősül lakásnak és mi háznak? Ennek jártunk most utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) támogatás egy gyermekek után járó lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatás. Az állam számtalan feltételt ír elő, ezek teljesítésekor kaphatjuk meg az “ingyen” pénzt. Ezen elvárások egy része a kiszemelt ingatlanra vonatkoznak.

Mekkora alapterületű új építésű ingatlant kell vásárolnunk?

A kiszemelt ingatlanra vonatkozó feltételek a lakás minimális alapterületére vonatkoznak. Azonban ez a minimális elvárás más és más attól függően, hogy milyenek a további körülmények. A legtöbb feltétel esetében könnyen meg tudjuk állapítani melyik kategóriába is kerülhetünk be. Ugyanakkor az új építésű ingatlan vásárlásnál, építésénél van egy kitétel, ami elég sok fejtörést okozhat. Vajon lakást, vagy házat vásárlunk meg?

Természetesen egy sima családi ház és egy klasszikus társasházi lakás megítélése elég könnyű. Egy ikerház, sorház, vagy láncház esetében már nem biztos, hogy zsigerből meg tudjuk válaszolni a fenti kérdést. Viszont a helyes besoroláson nagyon is sok múlhat, ha háznak minősül egy ingatlan, akkor nagyobb alapterületet várnak el tőlünk a CSOK támogatás igénylésekor.

Például egy 75 m2-es új építésű lakás esetén megkaphatjuk a 3 gyermekünk után járó 10 millió forint összegű támogatást, egy 75 m2-es ház viszont túl kicsi, ezért nem kapnánk meg a kért CSOK-ot.

A kérdés megválaszolásához nézzük meg mi pontosan az állam elvárása – a házat egylakásos lakóépületként nevesíti a kormányrendelet.

Egylakásos lakóépület:

  • a tulajdoni formájától függetlenül olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magába foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik
  • ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.

Nézzük meg részletesebben mit is jelentenek ezek a feltételek.

1, Terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik

Ez eléggé egyértelmű, egy emeletes épületnél, ha a felső, önálló lakás bejárata az emeleten van, akkor az nem minősül egylakásos lakóépületnek. Ez logikus, ha már az emeleten külön lakás van, akkor nehezen mondhatnánk, hogy egy lakás van az épületben.

2, Önálló épület- és tetőszerkezettel rendelkezik

Ennek a feltételnek már nem csak egy teljesen önálló családi ház felel meg. Egy ikerház vagy egy sorház is minősülhet egylakásos lakóépületnek még akkor is, ha falazata hozzá van építve a mellette állóéhoz. Itt azonban elvárás például, hogy a kiválasztott ingatlan tetőszerkezete önálló legyen, kvázi meglegyen “szokásos” tető formája.

Például egy önálló udvarral rendelkező „L” alakban épített 6 lakásos társasházi lakás nem teljesíti a feltételeket, amennyiben egy tetőszerkezet alatt vannak a lakások. Egy ikerházi lakás viszont, ha önálló tetőszerkezettel rendelkezik és csupán a garázsoknál van összeépítve a másik lakóingatlannal már egylakásos lakóépületnek minősülhet. Előbbi lakásra az elvárt minimális hasznos alapterület 60 m2, míg utóbbinál 90 m2 – 3 gyermek után járó CSOK igénylésekor. Vagyis 10 millió forint múlhat azon, hogy minek minősül a kiszemelt ingatlan.

Természetesen lehetne nagyobb ingatlant vásárolni, ez a döntés viszont a jelenlegi négyzetméterárak mellett akár 10-15 millió forint áremelkedéshez vezethet egy új építésű pesti lakóház esetében. Ha lefoglalóztuk már a kiszemelt ingalant, akkor pedig akár el is bukhatjuk a már kifizetett összeget – hiszen az ingatlan adottságai ismertek voltak az adásvételi szerződés megkötésekor is.

Ha új lakást vásárolnánk és ehhez CSOK-ot is igényelnél, akkor javasoljuk mindenképpen járd körül ebből a szempontból is a feltételeket. Ha bizonytalan vagy abban, hogy minek minősíthetik – lakásnak vagy háznak – álmaid ingatlanát, akkor fordulj a Bankmonitor szakértőihez, akik segítenek eligazodni a feltételek útvesztőjében.

Ha pedig lakáshitelre is szükséged lenne a vásárláshoz, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, melynek segítségével megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Osztrák beruházási támogatás

    Az osztrák állam 1 milliárd eurós pályázati keretet hirdetett meg önkormányzatok számára, hogy abból olyan beruházási és felújítási programokat, mint például iskola, idősotthon, közlekedés, szélessávú... The post Osztrák beruházási támogatás appeared first on alapblog.