Betöltés

Nem mindegy, hogy új építésű lakást vagy házat vásárolsz! 10 millió forint CSOK múlhat rajta

szerző: Argyelán József
2019-10-23

Lényeges kérdés a kiszemelt ingatlan alapterülete, ezen is múlhat, hogy megkapjuk-e a CSOK támogatást, vagy sem. Az elvárt  minimális alapterület nagysága függ gyermekeink számától, hogy új építésű vagy használt ingatlant veszünk-e. Sőt lényeges szempont, hogy lakást vagy családi házat néztünk-e ki. Ezen feltételek egy részét könnyen meg tudjuk válaszolni, de az már nehéz kérdés lehet, hogy mi minősül lakásnak és mi háznak? Ennek jártunk most utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) támogatás egy gyermekek után járó lakáscélú vissza nem térítendő állami támogatás. Az állam számtalan feltételt ír elő, ezek teljesítésekor kaphatjuk meg az “ingyen” pénzt. Ezen elvárások egy része a kiszemelt ingatlanra vonatkoznak.

Mekkora alapterületű új építésű ingatlant kell vásárolnunk?

A kiszemelt ingatlanra vonatkozó feltételek a lakás minimális alapterületére vonatkoznak. Azonban ez a minimális elvárás más és más attól függően, hogy milyenek a további körülmények. A legtöbb feltétel esetében könnyen meg tudjuk állapítani melyik kategóriába is kerülhetünk be. Ugyanakkor az új építésű ingatlan vásárlásnál, építésénél van egy kitétel, ami elég sok fejtörést okozhat. Vajon lakást, vagy házat vásárlunk meg?

Természetesen egy sima családi ház és egy klasszikus társasházi lakás megítélése elég könnyű. Egy ikerház, sorház, vagy láncház esetében már nem biztos, hogy zsigerből meg tudjuk válaszolni a fenti kérdést. Viszont a helyes besoroláson nagyon is sok múlhat, ha háznak minősül egy ingatlan, akkor nagyobb alapterületet várnak el tőlünk a CSOK támogatás igénylésekor.

Például egy 75 m2-es új építésű lakás esetén megkaphatjuk a 3 gyermekünk után járó 10 millió forint összegű támogatást, egy 75 m2-es ház viszont túl kicsi, ezért nem kapnánk meg a kért CSOK-ot.

A kérdés megválaszolásához nézzük meg mi pontosan az állam elvárása – a házat egylakásos lakóépületként nevesíti a kormányrendelet.

Egylakásos lakóépület:

 • a tulajdoni formájától függetlenül olyan szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magába foglaló lakóépület, amely önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik
 • ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.

Nézzük meg részletesebben mit is jelentenek ezek a feltételek.

1, Terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik

Ez eléggé egyértelmű, egy emeletes épületnél, ha a felső, önálló lakás bejárata az emeleten van, akkor az nem minősül egylakásos lakóépületnek. Ez logikus, ha már az emeleten külön lakás van, akkor nehezen mondhatnánk, hogy egy lakás van az épületben.

2, Önálló épület- és tetőszerkezettel rendelkezik

Ennek a feltételnek már nem csak egy teljesen önálló családi ház felel meg. Egy ikerház vagy egy sorház is minősülhet egylakásos lakóépületnek még akkor is, ha falazata hozzá van építve a mellette állóéhoz. Itt azonban elvárás például, hogy a kiválasztott ingatlan tetőszerkezete önálló legyen, kvázi meglegyen “szokásos” tető formája.

Például egy önálló udvarral rendelkező „L” alakban épített 6 lakásos társasházi lakás nem teljesíti a feltételeket, amennyiben egy tetőszerkezet alatt vannak a lakások. Egy ikerházi lakás viszont, ha önálló tetőszerkezettel rendelkezik és csupán a garázsoknál van összeépítve a másik lakóingatlannal már egylakásos lakóépületnek minősülhet. Előbbi lakásra az elvárt minimális hasznos alapterület 60 m2, míg utóbbinál 90 m2 – 3 gyermek után járó CSOK igénylésekor. Vagyis 10 millió forint múlhat azon, hogy minek minősül a kiszemelt ingatlan.

Természetesen lehetne nagyobb ingatlant vásárolni, ez a döntés viszont a jelenlegi négyzetméterárak mellett akár 10-15 millió forint áremelkedéshez vezethet egy új építésű pesti lakóház esetében. Ha lefoglalóztuk már a kiszemelt ingalant, akkor pedig akár el is bukhatjuk a már kifizetett összeget – hiszen az ingatlan adottságai ismertek voltak az adásvételi szerződés megkötésekor is.

Ha új lakást vásárolnánk és ehhez CSOK-ot is igényelnél, akkor javasoljuk mindenképpen járd körül ebből a szempontból is a feltételeket. Ha bizonytalan vagy abban, hogy minek minősíthetik – lakásnak vagy háznak – álmaid ingatlanát, akkor fordulj a Bankmonitor szakértőihez, akik segítenek eligazodni a feltételek útvesztőjében.

Ha pedig lakáshitelre is szükséged lenne a vásárláshoz, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, melynek segítségével megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország kis ország?

  Magyarország kis ország? Megkérdeztük Dragomán Györgyöt (irodalmár), Somogyi Zoltánt (szociológus) és Ungváry Krisztiánt (történész), hogy mi jut eszébe e kérdésről. A következő napokban az ő... The post Magyarország kis ország? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.