loading

Tízből nyolc igénylő ilyen lakáshitelt választ most. De vajon jól teszik?

Nem meglepő módon valamelyest csökkent a lakáshitelek iránti érdeklődés a koronavírus járvány kitörése óta. Több oka is van a dolognak: a vevők kivárnak, hátha lejjebb mennek a lakásárak, de most a bankok is jobban megnézik, hogy kiket hiteleznek. Láthatjuk azt is, hogy aki viszont lakáshitelt vesz fel, az nagyobb valószínűséggel választ jelenleg minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, mint korábban. De tényleg érdemes kivárni a vásárlással? Miben szigorítottak a bankok az elmúlt hónapokban? És tényleg jobbak a fogyasztóbarát lakáshitelek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A koronavírus járvány miatt valamelyest alábbhagyott a lakáshitel felvételi kedv: míg közvetlenül előtte heti 18-20 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett hitelek értéke, addig május óta rendre 15 milliárd forint alatt van ugyanez. Eközben a lakáshiteleken belül egyre nő a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) aránya, ami 2020 első hónapjaiban még 60% körül volt, ám május óta stabilan 75-78% között mozog.

A lakáshitelek iránti kereslet visszaesése nem különösebben meglepő. Százezrek veszítették el állásukat a turizmus és a vendéglátás területén, sokaknak hosszabb vagy rövidebb időre csökkentették a fizetését, az idei béremelésről pedig a legtöbb helyen biztosan le lehet mondani. A munkavállalók helyzete egyértelműen romlott, hiszen míg korábban a munkaadóknak lasszóval kellett embert fogniuk a meghirdetett állásokra, most esetenként több száz jelentkezőből válogathatnak. Ráadásul sok külföldön dolgozó magyar is elveszítette az állását, akik egy része ugyancsak idehaza próbál most munkát találni.

Kivárnak a vevők, hátha olcsóbban vásárolhatnak

Mindeközben az ingatlanok áremelkedése is megállt, és bár az eladók többsége egyelőre kitart a hirdetésben szereplő eredeti irány mellett, az elérhető alku mértéke nagyobb. Ezzel együtt az albérletek ára is csökkent valamelyest, leginkább Budapesten, ahol a külföldi turisták elmaradása miatt a korábban nekik kiadott ingatlanok is megjelentek a piacon, jelentősen növelve a kínálatot. A lakásár emelkedés megtorpanása a befektetési célú vásárlásokra is kihatással volt természetesen: a Duna House Barométer szerint például Budapesten a 2019. júliusi 39% helyett idén nyáron már csak a vevők 29%-a jelölte ezt meg vételi célként. Vidéken más a helyzet, itt egy kicsit még nőtt is a befektetési célú vásárlások aránya (25-ről 26 százalékra), ami azért lehet, mert itt van még némi tér drágulásra.

Ennyit lehet alkudni most a használt ingatlanok árából

A kínálati piac erősödése miatt természetesen az áralku lehetősége is felértékelődött, már csak azért is, mert az elérhető engedmény mértéke csaknem minden szegmenseben nőtt. Ha úgy érzed, hogy az alkudozás nagyon messze áll tőled, akkor itt olvashatsz erről néhány hasznos, gyakorlati tippet. 

Az óvatosabb bankok miatt is kevesebb a hitel

Nem csak a vevők kivárása miatt csökkent a hitelfelvételi kedv, hanem a bankok szigorítása is közrejátszott ebben. Egyrészt ma már egyre kevesebbszer elegendő 20-30% önerő a vásárláshoz, inkább 30-40%-kal érdemes számolni. Nehezíti a vevők helyzetét, hogy az értékbecslések is egyre óvatosabbak, így mind többször fordul elő, hogy a kialkudott vételárnál kevesebbre értékelnek egy ingatlant, és mivel a bank ennek 60-70%-át hitelezi meg, még több önerőre lesz szükség a vásárláshoz. (Ha pedig a vevő már foglalózott, ám a nagyobb önerőt nem képes előteremteni, akkor bizony akár el is bukhatja a letett összeget.)

A banki szigor ezzel azonban nem ért véget, ugyanis bizonyos jövedelmeket most egyáltalán nem vagy nehezebben hiteleznek meg, mint korábban. Ilyen a külföldi jövedelem, vagy az, ha valaki készpénzben kapja a bérét, de a határozott idejű munkaszerződés is problémás lehet. Jellemző az is, hogy míg korábban az ingatlankiadásból származó jövedelmet simán elfogadták a bankok, addig ez most nem játszik, de az egyéni vállalkozók, az egyéni vállalkozók alkalmazottai illetve a járvány miatt veszélyeztetett ágazatok munkavállalói – pl. turizmus, vendéglátás, logisztika – sem hitelképesek a legtöbb helyen.

A fentiek együttes hatásaként a lakáshitel felvételi kedv az elmúlt hónapokban csökkent, ám azok közül, akik mégis belevágnak ebbe, 10-ből 8-an minősített fogyasztóbarát lakáshitelt (MFL) választanak.

Miért annyira népszerűek a fogyasztóbarát lakáshitelek?

A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) olyan lakáshitelek, amelyeknek meg kell felelniük a Magyar Nemzeti Bank előre rögzített, szigorú elvárásainak.

Ezek az MFL-ek legfontosabb előnyei, amelyek számodra is fontosak lehetnek:

1. Ezek induló kamata legfeljebb 3,5 százalékkal haladhatja meg a kamatperiódushoz kapcsolódó referenciamutatót. Emellett az induló költségek is maximalizálva vannak, emiatt többnyire olcsóbbak az azonos feltételű piaci hitelekhez képest. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában – 10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer Ft nettó jövedelem beállítása esetén – a top10 ajánlatból 6 MFL konstrukció.

TOP 10 lakáshitel

2. A bírálati idő nem haladhatja meg a 15 – támogatott hitelkonstrukció esetén a 20 – munkanapot. Egy “sima” lakáshitel bírálati ideje ezzel szemben akár 4-8 hét is lehet.

3. A banknak tartania kell a hiteligénylés benyújtásakor érvényes kondíciókat, így egy időközben bekövetkező esetleges kamatemelést nem tud már áthárítani az adósra.

4. Egy MFL hitelnél az igényfelmérés során kapunk egy ellenőrző listát, amely tartalmazza, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtanunk. Emiatt jóval kisebb az esély arra, hogy valamit elfelejtünk, rosszul töltünk ki és emiatt utólagosan kelljen bármit is benyújtanunk.

5. Kérhetjük, hogy a hitellel kapcsolatos földhivatali ügyintézést a bank intézze el helyettünk. Ezért a pénzintézet nem számíthat fel semmilyen díjat, de a földhivatali ügyintézés költségeit meg kell fizetnünk. Vagyis nem szükséges megjelennünk a földhivatalban beadni a hitelhez kapcsolódó iratokat, ami az elmúlt időszakban komoly előnyt jelenthetett. Ez nem azt jelenti, hogy a lakásvásárláshoz kapcsolódó kérelmeket is beadja helyettünk a bank, azt nekünk vagy épp ügyvédünknek kell intézni továbbra is.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...