Betöltés

Nyerj egy évnyi adóelőnyt a befektetéseiddel!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-01

Az év végén nem csak a 2017-et fogjuk búcsúztatni, hanem egy újabb adóév is véget fog érni. Márpedig ez gyakorlati szempontból azért fontos, mert az év vége ideális az adóoptimalizálásra is. Amennyiben most nyitod meg a tartós befektetési számládat (TBSZ), egy hónap alatt egy évnyi adóelőnyt érhetsz el. Ha pedig lejáró ilyen számlával rendelkezel, egy hónapod van arra, hogy eldöntsd: hosszabbítod-e vagy inkább adómentesen kiveszed a megtakarításaid.

A tartós befektetés számla alapjai

Fontos tudni, hogy a TBSZ mindösszesen egy keret, annak hozama a rajta elhelyezett befektetésektől függ. Két típusa létezik, amelyek viszont nem kínálnak átjárhatósági lehetőséget:

 • egyiken csak lekötött betéteket lehet tartani (ezek a mai alacsony kamatok mellett aktualitásukat veszítették),
 • illetve az értékpapír típusú, amin befektetéseket (pl. állampapír, befektetés alap, részvény, stb) lehet tartani.

A TBSZ számla legnagyobb előnye, hogy a rajta elhelyezett összegek adómentesek, de csak bizonyos idő után, éppen ezért hosszabb távra nélkülözhető pénzekhez passzol igazán. Fontos sajátossága a TBSZ-nek az úgy nevezett 0., vagy gyűjtőév, amely minden esetben naptári év végéig tart.

A számlára befizetni mindig csak a gyűjtőévben lehet. Ezután a számlát lezárják és pénzt kivenni csak a számla megszűntetésével lehet (leszámítva a 3. év végi egyszeri kivételi lehetőséget).

A gyűjtőév után 3 évvel csak 10%-os az adó, míg 5 év után már teljesen kamatadó mentes a rajta tartott megtakarítás.

Új számlát nyitok

Amennyiben még nincs ilyen számlád, akkor a mostani időszak igen kedvező nyitásra. Ugyanis a gyűjtőév mindig a naptári év végéig tart. Jelen esetben azt jelenti, hogy alig egy hónap egy egész évnek számít.

Ezért sem mindegy, hogy december utolsó, vagy január első munkanapján nyitod meg a számládat, hiszen előbbi esetén egy évvel korábban juthatsz hozzá adómentesen a pénzedhez.

Meg szeretnéd találni a legjobb befektetési alapot a TBSZ számládra? Használd keresőnket!

Természetesen van árnyoldala is a decemberi nyitásnak. Mivel csak gyűjtőévben lehet rá pénzt elhelyezni, így rendszeres megtakarításra ebben a formában nem alkalmas. Csak abban az esetben éri meg decemberben TBSZ számlát nyitni, amennyiben nagyobb összeggel indítod el.

Viszont, ha rendszeresen szeretnél pénzt félretenni adómentesen, akkor érdemes januárra halasztani a számlanyitást, mert akkor egy éven keresztül lesz lehetőséged megtakarítani. De ilyenkor sem árt mérlegelni, hogy a jövő évi megtakarításaid elérik-e azt a pár százezer forintos (még inkább milliós határt), ami miatt érdemes fenntartani egy önálló TBSZ számlát. Természetesen, amennyiben ingyenesen (például a Magyar Államkincstárnál), vagy alacsony költséggel tudsz TBSZ számlát vezetni, akkor kisebb összeget is gazdaságosan tudsz fialtatni TBSZ számla keretén belül.

Meglévő TBSZ számlám van

Amennyiben már meglévő TBSZ számlával rendelkezel, akkor két esetben kell nagyon odafigyelned a számládra:

 • amennyiben a gyűjtőév +3. évnél
 • illetve a gyűjtőév +5. évnél jársz.

Az első esetben megnyílik a lehetőséged arra, hogy 10%-os adó mellett a megtakarításaid egy részét, vagy egészét kivedd. Fontos, hogy ez az egyetlen alkalom a részkivételre, így ha előre láthatólag pénzre lesz szükséged két éven belül, akkor érdemes élni a lehetőséggel.

Viszont, ha már a TBSZ számlád utolsó évében jársz, akkor szintén döntési helyzetbe kerülsz:

 • vagy kiveszed adómentesen a megtakarításaid a számla lejártával,
 • vagy az utolsó évében meghosszabbítod újabb 3 illetve 5 évre.

Amennyiben szükséged van a pénz egészére, akkor TBSZ lejártakor természetesen kiveheted és ezzel megszűnik a számla. Ugyanakkor egy kedvező jogszabályi változásnak köszönhetően lehetőséged van az ún. részmeghosszabbításra. Ez csupán annyit jelent, hogy a korábbi gyakorlattal szemben, már a számlán lévő pénz egy részét is kiveheted, ha szükséged lenne rá. A fennmaradó összeggel (legalább 25 ezer forintnak bent kell maradnia) pedig újból elindíthatod a 3-5 éves periódusú TBSZ-t a gyűjtőév kivárása nélkül.Azaz egy évvel korábban juthatsz a megtakarításaidhoz adómentesen.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ezt gondold végig, mielőtt lejár a TBSZ-ed!

2018. 11. 15.

Ha 2013-ban nyitottál tartós befektetési számlát (TBSZ), akkor december 31-ig lejár annak ötéves tartási ideje, vagyis döntened kell arról, hogy mit kezdj a felszabaduló pénzeddel. Íme, néhány hasznos tudnivaló! Fontos...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Élen járunk, ha az adón spórolnánk!

2018. 02. 20.

Egyre csak nő a darabszáma és a kezelt vagyona azoknak a számláknak, melyekhez adókedvezmény kapcsolódik. A jegybank adatai szerint a TBSZ-eken és NYESZ-eken lévő vagyon elérte tavaly év végén a...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.