Nyugdíj: a milliókat nem hordja csak úgy össze a szél, azért tenni is kell!

 • 2017.07.17.
 • szerző: bankmonitor.hu

Az állami nyugdíj évtizedek múlva nem tud majd olyan megélhetést biztosítani, mint most, ezért elengedhetetlen az előtakarékosság. Ez viszont csak a jéghegy csúcsa, mert ahogy azt egy friss felmérés is bizonyítja, a megtakarításon felül magas kockázatot kell vállalni, hogy a céljainkat elérjük. Nem szabad mindezt félvállról venni, mert a nyugdíjban akár milliókat is jelenthet egy jó választás. A lényeg, ne féljünk a kockázattól, inkább barátkozzunk meg vele.

Ha befektetés, akkor érdemes kockáztatni

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a nyugdíjrendszert érintő kihívások csak nálunk olyan súlyosak, pedig ez nincs így. Egy világméretű problémáról van szó, ezért is foglalkoztatja például annyira nagyon a tengerentúli embereket, hogy mi lesz a nyugdíjukkal.

Egy közelmúltban végzett felmérés, amit egy nagy amerikai pénzügyi csoport (Legg Mason) kérésére készítettek el, azt hozta ki, hogy:

 • az emberek átlagosan csak a 40%-át takarították meg nyugdíjra, mint amennyire szerintük szükségük lenne (263 ezer dollár a 658 ezerrel szemben),
 • ráadásul túlságosan óvatosak a befektetésekben a válaszadók, amivel csekély esélyük van a céljaikat elérni.

Érdekes annyiban az eredmény, hogy a korábban nagyon is a kockázatvállalásukról ismert amerikaiakról is kiderült, hogy konzervatívak, ami pont a nyugdíjra készülésnél problémát jelent. Az elemzés alapján az emberek megtakarítása 30%-ban készpénzben van, 24 százalék a részvények aránya és további 22 százalékot visznek el a kötvények. Márpedig ennél sokkal nagyobb kockázatot kell vállalni, ha nagyobb megtakarítást kívánnak összegyűjteni a nyugdíjra.

Két fő következtetés számunkra, hogy:

 • lehetőségeinkhez mérten már minél fiatalabb korban érdemes célzottan nyugdíjra előtakarékoskodni,
 • de ez önmagában nem elég, olyan befektetést kell választanunk, ami a felvállalt kockázatért cserébe magas hozammal kecsegtet az infláció felett.

Nézd meg nyugdíj kalkulátorunkkal, hogy mekkora pénzt gyűjthetsz össze!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?


Add meg a születési éved a számításhoz!

Ennyi pénzed lesz nyugdíjas korodban ( )*:

Amiből havi nyugdíj-kiegészítésed: /hó **

*Konzervatív 4,5%-os hozammal számolva.
**Várható élettartamod végéig.

A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:


Rendelkezel vésztartalékkal?


Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

Milyen megtakarítással rendelkeztél/rendelkezel?

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Havi -ból
-od lehet.

E-mailben elküldjük a számítás részleteit!

A nyugdíjunk függ a jó választástól

Elég csak egy kicsit körbenézni a befektetések között és mindenki számára világos lehet, hogy komoly erőfeszítés kell a 3-4% feletti éves hozamhoz. A mindenki által megvásárolható állampapírok éven belül szemmel is alig látható nyereséggel kecsegtetnek, de például az óvatosabb befektetési alapoktól sem lehet túl sokat várni.

Éppen ezért mindenkit óva intenénk attól, hogy a nyugdíj-megtakarítását ilyen nagyon alacsony kockázatú formában kamatoztassa. Főleg akkor, ha még a valós nyugdíjazásig sok évtized van hátra. Fiatalon, amikor még több évtizedet kamatozik a pénzünk, akkor van igazán ideje a magas kockázatvállalásnak (például magasabb részvényarány formájában).

Gondoljunk csak bele, ha becsúszik egy-egy év, amikor vesztünk akár 15-20%-ot, akkor sincs semmi baj, mert tudjuk, hogy következnek majd olyan évek is, amikor a korábban elszenvedett veszteség többszörösét kaphatjuk vissza nyereségként. Hosszú távon a mérleg a nyereség felé mozdul majd el, reményeink szerint annyival, hogy kimondhassuk, megérte a kockázatvállalás.

Idősebb fejjel persze már más a helyzet, akkor érdemesebb egy kicsit visszavenni a kockázatokból. De ne kövessük el azt a hibát, hogy átesünk a ló túloldalára és túlságosan is védelembe vonulunk. Egyrészt ezzel csökken az elérhető hozam felső határa, így az összegyűjthető megtakarítás plafonja is. Másrészt, ha egyre tovább élünk, akkor nyugdíjat is tovább fogunk kapni, és már ezért is érdemes minél nagyobbra felduzzasztani a nyugdíj-megtakarításunkat.

Az amerikai tanulmány szakértői ezért is azt javasolták, hogy ha pályakezdők vagyunk, akkor a részvényarány nyugodtan 50% fölé is mehet. Míg a nyugdíjhoz közel állóknál sem kell 30% alá csökkenteni a részvényarányt. Ez utóbbit is azért teszik, hogy még az utolsó apró cseppeket is ki lehessen csavarni a megtakarításból.

Összehasonlításképpen, az önkéntes nyugdíjpénztárak statisztikáiból kiindulva, hogy a legtöbben a kiegyensúlyozott portfóliókban vannak, ahol a kötvények vannak túlsúlyban. A részvények aránya eltérő egyes pénztárak között, de átlagosan 25-30% között lehet. Ha hallgatni akarunk az amerikai javaslatra, akkor fiatalon érdemesebb a növekedési portfóliót választani, majd idővel átválthatunk a kiegyensúlyozottba is.

Végezetül megjegyeznénk, a legtöbb esetben addig tudjuk mi meghatározni a befektetéseket, amíg nem kezdjük el felhasználni a nyugdíjcélú-megtakarítást. Utána már kevés beavatkozási lehetőségünk van, kivétel talán a NYESZ, ahol szabadon bármit kezdhetünk a pénzünkkel. Ehhez viszont nagy szakértelem szükséges, ami korlátozó tényező.

A fő üzenet ezzel együtt az, hogy legyünk nyitottak a kockázatokra, mert csak ekkor van esélyünk olyan hozamot elérni, ami közelebb visz a céljainkhoz. Évtizedek múlva korántsem lesz mindegy, hogy mindössze 2-3%-ot értünk el éves alapon, vagy éppen 4-6%-ot. Befizetéstől függően milliós eltérések is lehetnek majd az egyéni számláknál, ami a várható nyugdíj-kiegészítést is befolyásolja.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

1 Hozzászólás

 • Salamon Zoltán 2017-07-22 20:54:27 - Válasz

  Önkéntes nyugdíjpénzárnál portfolió választásnál érdemes elolvasni azt a tájékoztatót ami leírja hogy melyik porfolió milyen idötávra való,ajánlott,minél kockázatosabb annál hosszabb idöre lehet pl a kockázat vállaló portfolió több mint 20 évre ajánlott.ezt a tájékoztatót pdf formátumban fennt van a bankok és biztositók honlapján(már ahol van önyup) portfoliót évente lehet váltani,saját tapasztalat hogy év elején érdemes.Érdemes év elején a múlt évi hozamokat megnézzni.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.