Betöltés

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-17

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni az év végén. Megnéztük, hogyan áll most az portfóliók teljesítménye, és mi állhat a visszaesés hátterében!

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményével a pénztártagok mindig az év elején szembesülnek. Az önkéntes pénztárak életében eddig eltelt időben a legtöbbször pozitív számot láthattak az értesítőben a takarékoskodók (leszámítva például a 2008-as válságot). Ám a 2018-as év teljesítménye  az év eleje óta elért teljesítményekből kiindulva negatív lesz. Természetesen annak kell legkevésbé aggódnia, akik most, vagy nem olyan régen nyitott számlát. Egyrészt, amennyiben igénybe tudták venni a 20%-os adójóváírást, akkor valószínűleg még így is nagyobb összeget látnak a számlájukon, mint amit befizettek. De mi van a többiekkel?

Régi, daliás idők

Kezdjük a jó hírrel, a pénztáraknak a tavalyi évi teljesítménye igen figyelemreméltó volt: akár 12%-os hozamot is el lehetett érni. De a hosszú távú teljesítmények is bizalomra adnak okot. Az elmúlt 15 évben a nagy pénztárak növekedési portfóliói átlagosan 7,6%-ot hoztak. Nézzük részletesebben!

Látható, hogy az átlagos növekedési portfólió teljesítménye ugyan nagyobb, mint a kiegyensúlyozott portfóliók teljesítménye (7,6% vs. 7,3%), de a mezőny szinte összeér. A legjobban teljesítő kiegyensúlyozott portfóliók teljesítménye magasabb, mint kevésbé jól teljesítő növekedési portfólióké. És a klasszikus portfóliók átlagos 6,4%-os teljesítményére sem lehet panasz. Viszont mi a helyzet az idei évvel?

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Szinre lép a negatív hozam

A nagy pénztárak portfólióinak zöme negatív teljesítményt ért el. Találtunk olyan portfóliót a nagyobb pénztárak között, amelyek az év eddigi részében 2%-nál nagyobb visszaesést könyvelhettek el.

A visszaesés hátterében mindenképpen az emelkedő kötvényhozamok állnak. Az erre figyelmeztető írásunk már 2016 év végén megjelent az oldalunkon. Anélkül, hogy belemennénk a pontos matematikába, ha a kötvények (akár állampapírok) hozama emelkedik, akkor a már kibocsátott (és a pénztárok által tartott) papírok árfolyama csökken. Ez a hatás annál erősebb, minél hosszabb az adott papír (hátralévő) futamideje.

De természetesen az önkéntes pénztárak nem csak állampapírba fektetnek, és szabadon választhatják meg, éppen milyen befektetést tartanak adott kockázati szinten, tehát az is elképzelhető, hogy rövidebb lejáratú kötvényekbe helyezték át a vagyont a hozamemelkedésre készülve. Érdekesség, hogy a Pannónia és az Erste pozitív hozamot is el tudott érni.

Ráadásul ez mindössze az első félév teljesítménye, várjuk meg, mit hoz a jövő.

Jövőbe tekinve

Nem véletlenül kezdtük a cikket a hosszú távú teljesítményekkel. A nyugdíjcélú-megtakarításoknál kevésbé fontosak az évről évre elért hozamok. Sokkal lényegesebb, hogy konzekvens, hosszú távú hozamokat tudjanak nyújtani a befektetőknek a pénztárak. És ugyan könnyen elképzelhetőnek tartunk további hozamemelkedést (némi tőzsdei korrekcióval is megfűszerezve akár), de amennyiben 10-20-30 éves távlatokban gondolkodunk, akkor mindenképpen pozitívak vagyunk. A mai befektetésünk értéke nyugdíjba vonulásunkkor szinte biztosan magasabb lesz, mint a mai értéke.

Viszont azt egészen biztosra vesszük, hogy a három kockázati kategória (klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési) hozamai között nőni fognak az eltérések. A klasszikus portfóliókkal nagy valószínűséggel infláció feletti, úgynevezett reálhozamot már nem lehet majd elérni. A kiegyensúlyozott portfóliók is inkább a reálértelemben vett vagyonmegóvásra lesznek hívatottak (esetleg kismértékű reálhozammal), míg az infláció feletti teljesítményeket a növekedési portfólióktól remélhetünk majd a jövőben.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.